Egzersizler hangi saatlerde yapılmalı?

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
38
Egzersizler hangi saatlerde yapılmalı?


Dr. Haluk Saçaklı / Obezite Uzmanı

ınsan organizmasında hemen her şey biyolojik ritm halindedir. Bu ritm gün boyunca değişir. Gece 24:00 ten itibaren organizma, kendini yenileme sürecine sokar. Gün boyunca fiziksel hareketliliğinden en üst düzeyde olan süreç sona ermiş olup artık istirahate ihtiyaç duyulma süresi başlamıştır. Gece boyunca insan, bedeni için daha az enerji harcamaya ayarlanır. Gün boyunca kan dolaşımı ihtiyacın yoğun olduğu bölgelere yönlenirken uyku süresince iç organların çalışmalarının devamı için daha çok karın bölgesinde yoğunlaşır. Sabah uyanır uyanmaz, harcanan organik enerji düzeyi de artarak akşam saatlerinde en üst düzeye ulaşır. Öğleden sonra aerobik ve anaerobik kapasitenin daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Vücut ısısı sabah uyandığımızda 36.5ø dir. ..

Gün boyunca bu ısıda 0.5ø lik bir artış gözlenir. Egzersiz sonrası vücut ısısı 1ø artar. Bu nedenle sabah yapılan egzersizlerde ısı 36.5ø den 37ø ye çıkarken akşama doğru ise 37ø den 38ø ye yükselir. Vücut ısısını olumsuz etkileyen diğer bir faktör de havanın nemidir. Sabah havanın sıcaklığı 24ø iken, vücut ısısı 33ø olmasına rağmen birey kendi ısısını düşürebilir. Fakat öğleden sonra çevre ısısı 32ø ye çıktığında rutubet ile birlikte organizmayı olumsuz etkileyecektir. Eğer havada daha çok ısı molekülleri varsa ter cilt yüzeyinde rahatlıkla buharlaşamaz ve egzersiz anında stres artar.

Egzersizde doğru giysi faktörü...

Havanın sıcak olduğu süreçlerde naylon taytlardan kaçınılması, su kaybının mümkün olduğunca minimalde tutulması gerekir. Yazın ter emici merserize, kışın ise pamuklu giysiler, egzersiz performansı açısından büyük katkı sağlar. Aynı zamanda su kaybından kaynaklanacak olumsuzluklardan da korunmuş oluruz.

Alışkanlıklarınızı gözardı etmeyin!

Sabahları erken uyanıp kendilerini çok enerjik hissedenler egzersiz tercihini sabahtan yana kullanabilirler, bir şartla... Kişide bir şeker düşüklüğü (hipoglisemi) yoksa sabah kalkınca metabolizmanın su ihtiyacını karşıladıktan sonra; bu da oda sıcaklığında bir bardak su içimidir.

Deliksiz bir uyku mu istiyorsunuz?

O zaman düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Ama bu yapılan egzersiz saati kesinlikle uyku öncesine yakın olmamalıdır. En uygun saatler, öğleden sonraki saat dilimleridir. Bu saatlerde egzersizle artmış vücut ısısında bir düşüş meydana gelir ve uykuya dalış kolaylaşır.

Her saat doğru saat midir?

Eğer düzenli olarak o saate yaşantınızda sadık kalıyorsanız, sağlık açısından da herhangi bir sorununuz yok ise sabahın 06:00 sında da egzersiz yapabilirsiniz. Ama öncesinde 5-10 dakika germe çalışmaları yaparak kaslarımızı hazırlamak şartıyla... Sağlıklı yaşam için egzersizi yaşantınızla bütünleştirin.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
sabah 06:00-10:00ve aksam 18:00-22:00 arasi vucudumuz yaglanmaya baslar..eger bu saatler arasi metabolizmayi calistiracak dogru egzersizler yapilirsa yag yakimi daha kolay olur..onemli not:egzersiz yapmadan yarim saat once iceceginiz 1 bardak sekersiz ilik nescafe yag yakmanizda size kolaylik sagliyacaktir..:yes:
 
Son araştırmalara göre her gün egzersiz saatlerini değiştirmek de çok faydalıymış. Metabolizmayı daha fazla hızlandırıp, kiloları yok ediyormuş. (Farketmedendiyette dinledim ..)
 

neskafede kafein var.. kafein selülit yapıyor ama..
 
bn sbh 6:30 -7:00 arası 10-15 dk egzersiz bi nevi ısınma esneme hareketleri yapıyorum sonra kahvaltı 8:00 den sonrada 30 dk işe yürüyorum bu progam nasıl sizce ? zaten başka zmnm yok kiiisenağlama şimdilikhihoyyyt
 
07:00 Kortizon salgılamasıyla organizma uyanır. Ancak vücut hala zayıftır, bu nedenle spor yapmaktan kaçının.

08:00 Seks için en iyi zamandır, çünkü bezler fazla miktarda hormon salgılarlar.

09:00 Organizma şimdi faaliyete hazır. İnsan yaratıcı ve dinamik olur.

11:00 Vücudumuz tam formundadır.

13:00 Vücut formdan bir hayli düşmüştür. Verimlilik gün ortalamasının yüzde 20 altındadır.

15:00 Enerjimiz geri gelmiştir, belleğimiz tam formundadır. Ama bu enerji sabahkinden azdır.

16:00 Spor için en uygun saat. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumdadır.

17:00 Organların faaliyeti üst düzeydedir. Böbrekler ve mesane çok çalışır. Tırnakların ve saçın en çabuk uzadığı zamandır.

19:00 Tansiyon ve nabız tembelleşir. Tansiyon düşürücü ilaçlar tehlikeli olabilir.

21:00 Sindirim organlarının günlük görevi sona ermiştir. Yenen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır.

kızlar bende bu yazıyı bir yerde okumuştum daha önceden şimdi kafam karışdı.:bbo: zaten ancak sabah 7.30 - 8.00 arası yapabilirim spor ders saatlerim hiç uymuyor hafta içi akşam 19.00 da evde oluyorum. benim hafta içi vakit bulabildiğim tek saat 7.30-8.30 arası :1rolleyes::1rolleyes:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…