Egzersiz,sağlıklı giyim.........içeri buyrun hanımlar çok önemli

erenimm5

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2007
279
3
Sağlıklı Giyinmek

Sağlımızı Korumak için Günlük hayatımızda Sağlıklı giyinmeliyiz. Eğer sağlığımızı düşünüyor ve önemsiyorsak Şu elbise bana daha çok yakışıyor bu tenime daha çok uygun bu makyajımla gider gibi düşüncelerle hareket etmemeliyiz. Mevsim şartlarına göre giyinmek en güvenilir yoldur sağlımızı tehlikeye atmamızın en bilinçli yolu hava şartlarına mevsimlere göre giyinmektir. Giydiğimiz kıyafetler hava mevsim şartlarına uygun olmalıdır. Giyeceklerin cildi tahriş etmeyecek, alerji yapmayacak teri emebilecek özellikteki maddelerden yapılması gerekmektedir sağlığımız için. Örneğin bir iş yapacak iken vücudumuzun kirlenmesine yol açabilecek işlerde Önlük giymemiz, ellerin kirlenmesine yol açılabilecek işlerde de iş eldiveni giymeliyiz. Ayrıca yapılacak iş sırasında ellerin, vücudun, gözlerin, kulakların, baş ya da ayakların korunmasını gerektiren bir durum ya da tehlike varsa özel koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Bu giyecekler tüm iş uygulaması süresince çıkartılmamalıdır.

Sağlığa uygun giysiler vücudu dış ortamın tüm etkilerinden koruyan, mümkün olduğunca teri emebilen, alerji ve kokuya neden olmayan doğal maddelerden yapılan giysilerdir. Ayrıca serbest harekete olanak vermeyen giysiler rahatsızlık vericidir. Tüm giyecekler seçilirken, önce rahatlığın amaçlanması en doğru yaklaşımdır. Bu konu ayakkabılar için özellikle önemlidir.
İnsan vücudu hayvanlardan farklı olarak soğuğa ve iklim şartlarına karşı korumasızdır. Bu nedenle insan, iklime ve sağlık durumuna göre giyinerek kendisini korumak ve elbisesi ile vücudu arasında bir ortam yaratmak zorundadır. Sağlığımızı koruyabilmemiz için yaşadığımız yerin iklim koşullarına göre giyinmemiz gerekir.Soğuk yerlerde ve kışın fazla giyinmek, giyecekleri koyu renkli ve daha kalın maddelerden seçmek gerekir. Sıcak yerlerde ve yazın ince, açık renkli ve hafif giyecekler seçilmelidir. Başı güneşten korumak için şapka, ayakları korumak için çorap ve ayakkabı giymek yararlıdır. Yalınayak gezmesinin bir çok zararları vardır.Çıplak ayak yerdeki taş, diken, cam, teneke ve diğer kesici ve pis eşyalara çarparak kesilir, yaralanır, berelenir ve mikroplanır. Bazı bağırsak kurtları ve hastalıklar topraktan ayaklar aracılığı ile vücuda girerler.

Çamaşır, elbise, ayakkabı gibi giyim eşyalarında aranacak özellikler şöyle özetlenebilir.
1. Vücudu dış ortamın soğuğundan ve aşırı sıcağından korumalıdır.
2. Sıcak havalarda yakıcı güneş ışınlarından korumalıdır
3. Deri solunumuna ve ter buharının dışarı çıkmasına engel olmamalıdır.
4. Suni maddelerden değil tabii maddelerden yapılmış olmalıdır.
5. Dış ortamın toz, kir, yağmur, kar gibi etkenlerinden korumalıdır.
6. Büyümeye ve serbest harekete engel olmamalıdır.
7. Sağlığa uygun ayakkabıların seçiminde ise şu özelliklere dikkat edilmelidir:
(a) Yeni ayakkabı alırken her iki ayak birden denenmelidir. Ayakkabı satıcısının ileride açılacağı sözüne aldırış edilmemelidir. Ayakkabı oturarak değil ayakta giyilmelidir. Çünkü ayakta ayaklar daha uzundur. Yürürken de bu uzunlukta olacaktır.
(b) Eğer ayaklardan birisi diğerine göre uzunsa ayakkabı uzun olana göre seçilmelidir.
(c) Her iki ayakkabıyı da dükkanda denemek gerekir. Ayak parmakları ayakkabının içerisinde bükülerek rahat hareket edip etmediğine bakılmalıdır. Ayak parmaklarının hareketini kısıtlayan ayakkabılar alınmamalıdır.
(d) Başparmakla ayakkabının burnu arasında 1-1,5 cm kadar bir aralık olmalıdır.
(e) Sivri burunlu dar ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Böyle ayakkabılar, ayak iskelet yapısını bozar.
(f) Yazın ayakkabı alırken havanın sıcak olmasına dikkat edilmelidir. Yazlık ayakkabıyı serin ve yağışlı havalarda almamalıdır. Ayakkabıyı giydikten sonra dükkanda bir adım atılmalıdır.
(g) Ayakkabının bakımı zamanında yaptırılmalıdır. Topuğu aşınmış olan ayakkabılar duruşu bozar. Vücut dengesini ve yürüme ahengini bozar.
İyi giyinmek modaya uygun ve yeni giyinmek değil, sağlıklı, koruyucu özellikte ve temiz giyinme anlamına gelir. Bildiğimiz gibi küçük yaşlarda insanların edindiği alışkanlıklar kalıcı olur ve bireyin hayatına yön vermesinde, hayatını düzene sokmasında bunlar yardımcı olurlar. Spor da küçük yaşta kazandırılması gereken, çok önemli bir alışkanlıktır. Çünkü bireyin hayatını sürdürebilmesi için sağlıklı olması gerekir ve sporda sağlıklı olmanın en önemli şartıdır. Bu alışkanlığı kazandırmakta başta aile ve daha sonra da okula düşer. Aile ve okul çocuğun yaşına uygun olan sporları yapmasına yardımcı olmalı ve spor yapmayı çocuğa sevdirmelidir. Çünkü küçük yaşta çocukların iskelet ve kas yapıları çok narindir ve kalıcı hasarlar olabilir. Bu yüzden okul ve aile çok dikkatli ve titiz olmalıdır. Sporun amacı bireyleri daima güçlü ve dinamik tutmak, kişiyi dinlendirmektir. Aksi halde kişi yoğun yaşam temposuna halsiz, bitkin ve yorgun düşecek ve yavaş yavaş sağlığını yitirecektir.


Hareketli Yaşam

Planlı bir şekilde egzersiz yapan insanların yaşam enerjileri ister istemez psikolojik ve ruh sağlığı olarak artar. Bunun nedeni kendilerini dinç hissederler, daha güçlü daha iyi görünürler. Yaşadığımız süre boyunca egzersiz yapmak ileride yaşayacağımız hastalıkların önüne geçer. Örnek vermek istersek ; kalp ve damar hastalıkları, tansiyon yüksekliği kemik yoğunluğunun azalması gibi sorunları önlemiş oluruz. Hiç vaktim yok benim bunlara diyor iseniz en azından her gün 30 dakika yürüyüş yapın kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Bir anlamda da spor yapmış olacaksanız. Unutmamalıyız ki yürümekte bir egzersizdir. Gebelik gibi doğum sonrasında ve menopoz döneminde egzersiz kadınlar için daha önemlidir. Ancak egzersiz'i hayatımıza katarak yaşam biçimimizi egzersize göre uyarlayarak. Günlük Programımızı yaparken egzersizi de unutmamalıyız. Onu da programımıza günlük hayatımıza dahil etmeliyiz. Daha önce hiç egzersiz yapmamış birisi hareketli yaşama bir anda alışması tabi ki kolay olmayacaktır. Fakat bir yerden başlamak önemlidir. Kendini alıştırdıktan sonra zaten vücut'umuz kendisi egzersiz yapmamızı isteyecektir

Spor Salonlarına Gidecek zamanınız yok ise maddi durumunuz el vermiyorsa her gün 25-30 dakika yürüyüş yapın.

Düzenli egzersiz yapmak kas gücü ve bedensel esnekliğin yanı sıra kalp damar sistemini güçlendirerek dayanıklılığı da arttırır. Egzersiz akıl ve ruh sağlığı açısından da faydalıdır. Düzenli egzersizle kişi gerilimini azaltabilir, günlük baskılardan uzaklaşabilir ve zihnini zinde tutabilir.

İdeal tartıya ulaşmak veya sabit tutmak için de egzersizden faydalanılabilir. Koşmak, yüzmek, tenis oynamak, bisiklete binmek, basketbol, voleybol, futbol, handbol gibi sporlar bedensel çalışmanın yoğun olduğu sporlardandır

Egzersiz yapmak için zaman ya da başka koşullar nedeniyle olanak olmadığı düşünüldüğünde, gün içindeki zorunlu hareket egzersize dönüştürülebilir. Özel araç yerine toplu taşıtları tercih etmek, gidilecek yere varmadan bir kaç durak önce inip yola hedefe kadar hızlı bir yürüyüş eklemek, asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak, dans etmek hatta hızlı yürüyüşle alışveriş yapmak dahi hafif formda egzersiz yerine geçebilir.

Belli bir program dahilinde ve profesyonel yardım almadan egzersiz yapılacaksa bilinmesi gereken bazı kurallar vardır. Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdırlar. Egzersiz öncesinde yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek kaslar ısıtılmalıdır. Ani hareketler ve aşırı yüklenme özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz ise sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır.


Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdırlar. Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının kalp hastalığı belirtisi olabileceği bilinmelidir. Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır

Bedenimiz varolma aracımızdır. Egzersiz sırasında olduğu kadar gündelik yaşamımız sırasında da onu yanlış hareketle gelecek zararlardan korumamız gerekir. Uzun süre aynı şekilde durarak çalışmak zorunda kalındığında zaman zaman çalışmaya ara vererek gezinmek, oturuluyorsa kalkıp dolaşmak, kas yorgunluğunu azaltır. Ağır bir şey kaldırırken belden öne eğilmek yerine, çömelerek ağırlığı bedenin değişik bölümlerine paylaştırmak, belimizi korumak açısından önemlidir. Araçsız ve özel bir teknik kullanmadan yetişkin bir kadının kaldıracağı yük 15 kg’yi yetişkin bir erkeğin kaldıracağı yük ise 25 kg.’ı geçmemelidir. Kullanılan ayakkabı, doğal bel kavsini destekler nitelikte hafif topuklu olmalıdır. Uzun süre oturularak yapılan işlerde oturulan koltuk yada sandalye bel boşluğunu desteklemelidir. Ayakları dayamak için yükseltici basamak bulunmalıdır. Çalışılan masalar, tezgahlar ergonomik yükseklikte olmalıdır.




alıntıdır...bunlar çok önemli,paylaşmak istedim hepinizi öpüyorum KK bayanlarıgamyoncuiremsusırnaşık şeylülülülülülüŞeniz:enbuyukkk:a.s.

(bu arada konuyu arattırdım ama bulamadım ayrıca yanlış başlıkla veya yanlış yere açmışsam vs. yöneticilerin konumu silmemelerini bana bildirmelerini rica ediyorum..sağlıcakla kalın...)
 
Düzenli Yaşam ve Uyku

Sağlıklı olmak ve zihinde olmak için düzenli yaşam ve uyku vazgeçilmez şarttır.Uyku ihtiyacı yaşam boyunca değişir. Değişkendir, Örneğin yeni doğmuş bir bebek Neredeyse günün tamamını uyuyarak geçirir istatistiklere göre Fakat
zaman geçtikçe uyku oranı azalır. Oyun oynayan çocuk yaşına geldiğimizde öğlen uykuları en sevdiğimiz uykulardır kaçınılmazdır, çocuklar için büyüme hormon'u uykuda salgılandığından dolayı çocuklarımızın büyüme ve gelişmesin de düzenli ve yeterli uyku çok çok önemlidir. Yetişkinlik döneminde yedi sekiz ( 7-8 ) saat uyku yeterli olduğu düşünülür. Yaşamın ilerleyen zamanlarında yaşlılık hallerimizde ise gece uykularımız 3-4 saat'e bile inebilir. Bunun yanında Gündüz de uyuduğu için yaşlılar gece uykusunu telafi etmişler olur. Halk arasında Şekerle uykusu diye adlandırılır. Bireyler arasında uyku ihtiyacı ve ritmi farklılıklar gösterir.
Bazı insanlar 4-6 saatlik uyku ile idare ederler. Bazıları ise 10-12 saat uyku ile günü tamamlarlar.
Bazıları erken yatıp erken kalktıklarında kendilerini formda hissederler, bazıları ise geç yatıp geç kalktığında kendilerini zihinde hissedeler. Uyku Bizim aynı zamanda Ruh sağlığımızı gösteren bir faktördür. Yeterli uyku uyunmadığında fiziksel etkenlikler ruhsal bozukluklar streslere dayanaklılığı azalır.

Yeterli süre uyuduğumuz halde zihinde kalamıyorsak üzerinde yattığımız yatak, oda ısısı, yastığımız, battaniyemiz, yorganımız giydiğimiz kıyafetler, odamızın rengi, boyalar, yattığımız odada ki eşyalar herşey kontrolden geçmelidir. ilk önce Ruh sağlığımızın yerinde olması gerek onun içinde bunları uygulamamız gerek.
 
Allah için bi insanda ilgilenip bi sağol arkadaşım dese...zaten nezaman konu açsam kimse doğru düzgün bakmıyor,bakamadanda siliniyor..küstüm ben size..:çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm:benneyaptımkibenneyaptımkibenneyaptımki
 

olur mu? tek tek okudum teşekkür ettim ya.:dance:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…