• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Lise Yorum ve Soruları Edebiyatcıma söz verdim ama nasıl düzelecek bu edebiyat?

dermanabla

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Ekim 2009
137
10
118
30
Diğer
Meslek lisesi öğrencisiyim seneye düz liseye geçip sözel okuyacağım.Edebiyatım 70 46 72 idi öğretmen sözlü ile beraber 4 yaptı.Söz verdim düzelteceğime ama nasıl yapıcam ben?Ezberliyorum ezberliyorum öğretmenin istediğini parçada bulamıyorum vs...Edebiyatta nsl başarılı olunur?

Meslek lisesi öğrencisiyim seneye düz liseye geçip sözel okuyacağım.Edebiyatım 70 46 72 idi öğretmen sözlü ile beraber 4 yaptı.Söz verdim düzelteceğime ama nasıl yapıcam ben?Ezberliyorum ezberliyorum öğretmenin istediğini parçada bulamıyorum vs...Edebiyatta nsl başarılı olunur?

merhaba canım . ben düz lisedeyim sözelciyim aslında ama eşit ağırlıktayım . yanlış seçim kurbanıyım . benim sözellerim 4,5 sebebide çok yorum yapabiliyorum her yönden bakabiliyorum ezber sadece özellik soran sorularda yardımcı olur . o yüzden bu tatilde birşeyler oku ve onları devamlı yorumla bence . inş.yardımcı olabilmişimdir :)

Katılıyorum yorum gücü çok önemli. Edebiyatın temeli zaten yorumdan geçer. Üniversitelerde dil edebiyat bölümleri hep edebiyat ağırlıklıdır ve sürekli beyin fırtınası yapılır. En basit örnek bu, orda ezber yok, yorum ve beyin fırtınası var. Konuya çalışmasan bile ufak bir kelimeden yola çıkıp asıl konuya yorum gücünle adapte olabiliyorsun. Neyse konu dışına çıkmayacağım iyicene, üniversiteden bahsetmeye başladım :D

Geçen seneki edebiyat hocamız parçalardan sonra ne anladığımızı sorar, bir vecize verip yorum yapmamızı ister ve konular bittikten sonrada gönüllük esasında anlatmamızı isterdi. Ve sözelden hiç anlamayan en pis sayısalcıların bile edebiyatı bayağı yol katetmişti.

Önce yorum gücünü oluşturmalısın daha sonra bir soru bankası almalısın. Atıyorum söz sanatlarını işlediniz ama sen sadece ad aktarması vb. bunların açılımlarını biliyorsun sadece. ışte böyle olmayacak soru bankasından soru çözeceksin orda şiir içinde bulacaksın hüsnü talil vb. Pratik yapacaksın yani.

Anladığım kadarıyla bilip de yapamayanlardansın :) Arkadaşların söyledikleri çok doğru.. Yorum gücünü arttırabilmek için bol bol paragraf ve cümlede anlam soruları çözmelisin. Bunun sadece edebiyata değil , diğer tüm derslere katkısı olacaktır. Tabi kitap okumayı da unutmamak lazım :)

Teşekkür ederim.Ya ben geçen yıl manyak bir sözelciydim lise sınavında türkçem ve tarihim fulldü.Mattan battım meslek lisesindeyim.Düz lisede diyorlarki tm seç ama eşit ağırlığında suyu çıktı.Sosyal bilimler liseleri bile sözel sınıf açamıyor.Anadolu liselerinde sözel sınıf zaten yok.Düz lisedede sözelde iş yok sayısal zor eşit ağırlık seçiliyor.Sözelden 4-5 tane fazla bölüm var diye herkes oraya akın etti ama şimdi sözelden dahada zor eşit ağırlık bölümü kazanmak.Geometri ve kimya yok fizik biyoloji matematik var.Tarihe aşığım.Dil anlatımım var coğrafyayı ilk kez bu sene gördüm daha önce ilkokulda gereksiz olarak görüldüğü için matematik yaptık 6.sınıfta öğretmen raporluydu dersler boş 7 de adam akıllı coğrafya yoktu.8 de sadece inkılap tarihi biraz coğrafyada zorlanıyorum.Edebiyatta sorunum parçada anlam değil.Nazım biçimleri(mesnevi-gazel-kaside-ilahi)Söz sanatları(hüsni talil-teşbih-i beliğ)Bunları ilk kez gördüğüm için zorlandığımı düşünüyorum.Ama parçayı veriyor yukarıdaki şiir gazelin hangi beyitidir.Gazel tamam ama ben anlamıyorumki yazanları.Yada kaside mi gazel mi kalıyorum.Sizce napmalıyım kendimden bile şüpheye düştüm.Meslekte mi kalsam ne?Ama 320 lerle girenlerin arasında ben 400 le girmişim kendimden utanıyorum burda ne işim var 300 alanlar düz lisede diye.Dersanede sadece sayısal görüyorum bu yıl sayılım iyi oldu.Ne yapmalıyım?Düze geçip sözel okursam mimar sinan sinema tv kazanırmıyım?Yada çanakkale 18 mart üniversitesi tarih.Tarihe aşığım ben opuyorumnanaktan Çanakkaleyede hayranım.Ama grafik tasarım çok iyi bir bölüm düze geçme diyor herkes.Edebiyat felaket oluncada iki arada bir derede kaldım.

Bu arada gerçekten feni olmayıp tm dersleri iyi olupta eşit ağırlık seçenleri burada ayırıyorum.Çünkü çok tanıdığım var.Mateatiğin m sini kuzenim yapamıyor tmci bu yıl lise son dersanede sözel dersleride alıyorum sözele yöneldim diyor.Bu katsayı olayı meslek liselinin 10 puan düşürülüyorda tmden sözel tercih yapanın niye düşürülmüyor?Neyse konudan çıkmayayım.Bir sözelci en iyi mat1 ve fen1 den fark atarmış.Bu sene matematikle aram çok iyi denebilir.Hayatım boyunca -lerdeki netlerim bu yıl dersane ortalamasında.Bende bulunan matematik kitapları

-Güvender matematik konu anlatımlı
-Gvender web destekli soru bankası
-Sınav mat soru bankası
-Özdebir mat soru bankası
-Çözüm mat soru bakası
-Zambak mat soru bankası
-Yöntem mat soru bankası
-Karekök mat konu anlatımlı soru bankası

Edebiyat Kitaplarım

Zambak konu anlatımlı Türk edebiyatı(masal kitabından farksız)
Esen konu özetli Edebiyat soru bankası
Mef konu anlatımlı türkçe-edebiyat
Fen bilimleri merkezi türkçe edebiyat konu anlatımlı
Esen konu anlatımlı türkçe-edebiyat

Soru bankası olarak bir tek esen var ama esenden direk kazıktan girmiş.Bana şöyle kolaydan zora doğru giden bir kitap önerebilir misiniz?

dermenabla problemini biraz daha açarsan sana ve edebiyattan zoru olan diğer kişilere yardım edebilirim

verdiği beyitlerin gazel mi kaside mi olduğunu anlaman için öncelikle bol bol gazel ve kasideleri okuman sonra kitaplardan bu türün kafiye dizilişlerinin konularının ne olduğunu öğrenmen lazım mesela diyorsun ki gazel mi kaside mi kasidelerde birinin övgüsü vardır mutlaka gazeller ise aşk ,kadın,şarap vb duyguları içerir
(bu arada edebiyatçıyım istediğini sorabilirsin)

Bu arada gerçekten feni olmayıp tm dersleri iyi olupta eşit ağırlık seçenleri burada ayırıyorum.Çünkü çok tanıdığım var.Mateatiğin m sini kuzenim yapamıyor tmci bu yıl lise son dersanede sözel dersleride alıyorum sözele yöneldim diyor.Bu katsayı olayı meslek liselinin 10 puan düşürülüyorda tmden sözel tercih yapanın niye düşürülmüyor?

Alan dışı tercihlerde 10 puan düşer, tmci sözelden tercih yapcaksa elbette 10 puanı düşecektir, rahat olabilirsiniz.

Yeni sisteme göre düşürülmüyor dediler bize.Sayısalcılar bütün dersleri aldığı için fen 1 de kuvvetli olduğu için eşit ağırlıkcıların önüne geçecek eşit ağırlıkcılarda sözelcileri ezicek bu süzden sözel seçme dediler.

dermenabla problemini biraz daha açarsan sana ve edebiyattan zoru olan diğer kişilere yardım edebilirim

verdiği beyitlerin gazel mi kaside mi olduğunu anlaman için öncelikle bol bol gazel ve kasideleri okuman sonra kitaplardan bu türün kafiye dizilişlerinin konularının ne olduğunu öğrenmen lazım mesela diyorsun ki gazel mi kaside mi kasidelerde birinin övgüsü vardır mutlaka gazeller ise aşk ,kadın,şarap vb duyguları içerir
(bu arada edebiyatçıyım istediğini sorabilirsin)

Ya ezberliyorum ezberliyorum olmuyor.Anadolu lisesindeki-fen lisesindeki-düz lisedeki arkadaşlardan çok çok farklı soruyor bize.Mesela divan edebiyatının özellikleri nedir açıklayınız gibi sorular sorulmuş diğer okullarda havadan 20 puan alıyorlar.Bize veriyor şiiri Öyle 10 puanlıkta değil 1 soru.Her soru 2 puan ayrı şiir.İkinci sınavım tam bir felaketti zaten.Yukarıdaki şiirin geleneği nedir demiş.Hiç çalışma yapmadık ezberledik gelenek ne dedim kendi kendime.bilmiyorumkismileSorduklarını anlamıyorum.Şiiri yorumlayınız demiş ben oturdum ne anlatıyor onu yazdım.İstediği Şekil özellikleri yapı özellikleriymiş.Ama yorumla diyor orda mafoldumben Birde gazelleri anlamıyorum.Gazeli biliyorumda şiiri anlamıyorumki.Şiiri anlamadım hocam dedim edebiyat sınavında olduğunu hatırla dedi ohaoldumsmile Edebiyattan soğudum desem yeridir.Gazel ve kasideleri nerden bulupta okuyacağım ki?Öğretmene soruyorum 4 le sınıfı geçersin bölümünde 4 yıllığa yetenekle alıcak barajı geçmen yeterli devlette 20 puan vericek sınıfı geç yeter diyorlar.(Neredeyse bütün öğretmenler)Ya napıcam ben ya kafayı yemek üzereyim.Birde akşam puanlara baktım hacettepe odtü tarih adını duymadığım üniversitelerin edebiyat bölümünden düşük.Bildiğim kadarıyla edebiyat öğretmenleri kolay kolay atanamıyor vede çok zor bir bölüm.Ama puanı bir hayli yüksek.Neden?Meslek lisesinde kalmak istemiyorum.Ailem sözele katiyen karşı zaten.Numune misin sen 7 sülale doktor mühendis sendede sayısal zeka vardır diyorlar.Edebiyatım düzelmezse ya meslekte kalıcam yada düzde sayısal seçicem ama sayısal benim ilgimi çekmiyor senağlama Kısacası coğrafya ve edebiyat düzelmeli düzelmek zorunda :1no2: Meslek liseleri düz liselere rakip bile değiller 11 ve 12 de adam akıllı ders görmüyorlar stajları var 12 de vede meslek lisesinde görülen ders üniversitelerin 2 yıllığındaki derslerle aynıymış.Bu yüzden düze geçicem ama düzde sözel okunmaz diyorlar of off kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı

Son düzenleme:
Eline geçen herşeyi oku ve yorumla... özellikle konularınızda geçen romanları okumaya çalış çünkü sınavlarda hep çıkıyor bende tmyim 11 sınıfım bende çoğu şeyi ezberlerim ama yorumumda çok iyidir...
Son edebiyat yazılısında hoca beyit vermiş kimse yorumlayamadı ben hariç... okadar basitki şaşarsın bunumu yapamadılar diye... bir çoğuda kitap okumanın gereksiz olduğunu düşünen kendilerini bişey sanan küstah insanlar ama sonuçta gülen benim....
Kitap okumayı asla ihmal etme sadece dersine yararlı olucak diye okuma kitapları sevopuyorumnanaktan

Ya ezberliyorum ezberliyorum olmuyor.Anadolu lisesindeki-fen lisesindeki-düz lisedeki arkadaşlardan çok çok farklı soruyor bize.Mesela divan edebiyatının özellikleri nedir açıklayınız gibi sorular sorulmuş diğer okullarda havadan 20 puan alıyorlar.Bize veriyor şiiri Öyle 10 puanlıkta değil 1 soru.Her soru 2 puan ayrı şiir.İkinci sınavım tam bir felaketti zaten.Yukarıdaki şiirin geleneği nedir demiş.Hiç çalışma yapmadık ezberledik gelenek ne dedim kendi kendime.bilmiyorumkismileSorduklarını anlamıyorum.Şiiri yorumlayınız demiş ben oturdum ne anlatıyor onu yazdım.İstediği Şekil özellikleri yapı özellikleriymiş.Ama yorumla diyor orda mafoldumben Birde gazelleri anlamıyorum.Gazeli biliyorumda şiiri anlamıyorumki.Şiiri anlamadım hocam dedim edebiyat sınavında olduğunu hatırla dedi ohaoldumsmile Edebiyattan soğudum desem yeridir.Gazel ve kasideleri nerden bulupta okuyacağım ki?Öğretmene soruyorum 4 le sınıfı geçersin bölümünde 4 yıllığa yetenekle alıcak barajı geçmen yeterli devlette 20 puan vericek sınıfı geç yeter diyorlar.(Neredeyse bütün öğretmenler)Ya napıcam ben ya kafayı yemek üzereyim.Birde akşam puanlara baktım hacettepe odtü tarih adını duymadığım üniversitelerin edebiyat bölümünden düşük.Bildiğim kadarıyla edebiyat öğretmenleri kolay kolay atanamıyor vede çok zor bir bölüm.Ama puanı bir hayli yüksek.Neden?Meslek lisesinde kalmak istemiyorum.Ailem sözele katiyen karşı zaten.Numune misin sen 7 sülale doktor mühendis sendede sayısal zeka vardır diyorlar.Edebiyatım düzelmezse ya meslekte kalıcam yada düzde sayısal seçicem ama sayısal benim ilgimi çekmiyor senağlama Kısacası coğrafya ve edebiyat düzelmeli düzelmek zorunda :1no2: Meslek liseleri düz liselere rakip bile değiller 11 ve 12 de adam akıllı ders görmüyorlar stajları var 12 de vede meslek lisesinde görülen ders üniversitelerin 2 yıllığındaki derslerle aynıymış.Bu yüzden düze geçicem ama düzde sözel okunmaz diyorlar of off kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı

Böyle konuşma lütfen. Sanırım ailen baskıcı, sadece akrabalarıyla seni kıyas yapıyor ve senin ilgilerini düşünmüyor. Söyler misin sen ne istiyorsun senin idealin nedir? Çok dürüst olarak cevapla, istediğin meslek nedir, ve kafan neye basıyor? sözelin mi sosyalin mi yoksa her ikisi mi?... Bunları düşünerek bir rota belirle. Ayrıca DÜZDE SÖZEL OKUNMAZ DİYE BİR ŞEY YOK. Sana bir şey söyleyeyim mi, düzde okuduğun eşitağırlık,sayısal ve sözelin anadolularla ahım şahım bir farkı yok, sadece hocalar daha fazla kaynak kullanmaya çalışıyor olay bu. Asıl sorun dilcilerin, anadolu lisesi ve anadolu öğretmen lisesi dışında düz lisede dil okumak çok risklidir, onlar 9.sınıfta 10 saat kadar ingilizce görürken biz 3 saat gördük. Şimdi sözelci mi aciz kalıyor bir düşünün, dil seçmek isteseydin sorun olurdu.

Ben aslında sinema televizyon-reklamcılık-gazetecilik okumak istiyorum.Ben öyle sessiz sakin birisi değilim.Hareketliyim pek sınır tanımam.Yani ailem var iş gezisine gidemem-ailemi özlerim dışarda okuyamam olayı yok bende.Şu anda ailem beni yatılı okula gönderse 2 hafta telefon açmadan rahat yaşarım.Hatta 1 ay.Gazetecilik okursam savaş çıksa en önde giderim savaş muhabirliği hayallerimden birisi.Sinema televizyınun çalışma saatleri belli değil.Mesai saatinin başlangıcı belli bitişi belli değil.Reklamcılık ise hayallerini satmak.Hayal gücüm inanılmaz fazla.Senaryo falan çok yazdım.Birde reklamcılık şehir şehir-hatta ülke ülke geziyorsun.Tarih var birde.Tarihe aşığım.Çok gizemli geliyor ve inanılmaz derecede seviyorum.Masa başında sabah 9 akşam 6 bana göre değil.Klimam olsun-masam olsun-bilgisayarım olsun daha ne olsun diyenlerden değilim ben.Sıcak olsun-soğuk olsun-kar olsun-fırtına olsun-yağmur-çamur olsun ama hareketli birşey olsun.Annem hemşireliği kazanmış siyasi olaylardan okula gidememiş.Babam o siyasi olay zamanında inşaat mühendsliği 3.sınıf öğrencisiymiş bitirememiş.Annemin kuzenlerinin hepsi hacettepe tıp itü uçak mühendisi falan.Kuzenim itüde uzay mühendisliğini bitirecek.Abim ziraat mühendisliği öğrencisi.Ben böyle diyince de sigorta atıyor tabi.Birde babam hayatta istanbula göndermem diyor.Maddi durumu bahane ediyor ama çanakkaleye göndersede ortalama 600-700 gönderecek istanbulada farkı pek yok gibi.(bu konuyuda sanırım araştırmalıyım)İstanbul dışında gazetecilik-reklamcılık-sinema televizyon okusam nasıl iş bulabilirim ki?O yüzden tarihe yönelmek zorunda hissediyorum kendimi mafoldumben tarihide seviyorum ama tarihten sonra öğretmenlik bekliyor doğu hizmeti kpss vs...Olmadı dersanelerde öğretmenlik.Ailemin yanında kesinlikle okumayacağım ama.Herşeye karışıyorlar malesef.Kısa etek giyme dekolte giyme makyaj yapma nereye gittin nerden geldin kaçta naptın?Pek baskıcı değiller-aşırı dincide değiller ama istediğimi giyememe sorunum var.Yani kaçıp kurtulmam dönmemem lazım.Sanırım babam bunu biliyor istanbula gidersem dönmeyeceğimi biliyor ve ondan maddi durumu bahane ediyor.Yani kafam çok karışık :sm_confused: :çok üzgünüm: :teselli:

edebiyat sevilmez mi beeee
dersi iyi dinle ve derste işlediginizi evde tekrarlar isen sonuç başarılı olur canım...

he birde senin yerinde olsam meslek lisesinde vazgeçmezdim...
düz lise riskli, meslek lisesinden daha bir kolay iş sahibi olunuyor canım.

edebiyat kolay iş. sen edebiyat öğretmenlerinin sınav sorularını indirdiği sitelere üye ol. oradaki soruları indir çalış rahat rahat geçersin.bir meslek lisesinde iyi bir bölüm okumak iş için daha iyi. meslek rehberliği yapan siteler var. oradan gelecek vaad eden meslekleri incele seçimini ona göre yap. ayrıca edebiyat kitaplarınn yardımcuı kitapları var onlardan alıp çalışabilirsin. zirvenin modüler sistem konu anlatımını da incele derim. edebiyatta üç dönem var onların genel özelliklerini öğren. karşına çıkan şiirler hangisine uyuyorsa yorumunu ona göre yaparsın. ama şiiri yorumla deyip de yapı özelliğine ait bilgileri istemek yanlış diye düşünüyorum . sanatlara gelince onları şiirde bulmak zor olyor bol bol test çözmelisin. hayalerine ulaşmak için çabalaman iyi de tarih de iş yok . işini eline alabileceğin bir bölüm şeçmen gerek. iyi araştır.

Edebiyatta eserler yazarlar bunların türleri akımları dergileri falan ççok karmaşıkkk

Back