duyusal sorunlar

nyc9193

Üye
Kayıtlı Üye
25 Mayıs 2023
48
6
6
33
Merhabalar,

1 yasindaki bebegim bazi seylere dokunmak istemiyor. Mesela oyun hamuru ya da onune yemek koydum diyelim dokununca yuzunu burusturuyor. Biz kendi kendine yemek yemesini pek saglayamadik kendimiz yediriyoruz ve sanirim biraz da hata yaptik.

Bu durumla ilgili tecrubeleri olan var midir acaba sevgili anneler?

tesekkurler

Fizyoterapistten destek alabilirsiniz. Bol bol doğada toprağa ,ağaca bişeylere dokunmasına izin verin. Plastık piknik tabaklarına birine taşlar yapıştırın, ötekine sünger , ötekine yaprak , çim va dokusu birbirinden farklı şeyler hepsinin üstüne bassın ayaklarıyla birer birer elleriyle dokundurun tanıtın. Pankek ya da dilim meyve gibi şeyleri ara öğünlerde mama sandalyesinde eline verin kendi yesin. Yoğurt gibi şeyleri de verin kaşık kullanmadan da yiyebilir hatta dokusal hasssiyeti varsa çok iyi gelir. Ona dokunması ve hissetmesi için alan açın.

Cok tesekkur ederim :) mutlaka yapacagim bunlari. Dun parka goturduk cimenlere dokunurken filan yine suratini büzüştürdü

Cok tesekkur ederim :) mutlaka yapacagim bunlari. Dun parka goturduk cimenlere dokunurken filan yine suratini büzüştürdü
rica ederim. Yüksek ihtimalle dokunsal hassasiyeti var. İmkanınız varsa fizyoterapistten destek alın. Evdede bol dokunsun. İnşallah geçer gider kolaylıkla bu süreç

Bilmediğim için soruyorum, 1 yaş kendi kendine yemesi için çok erken değil mi?

Ne kadar çok deneyim saglayabilecegi ortama sokarsanız o kadar çabuk çözersiniz bu sorunu. Cimlere dokunamiyorsa doğrudan cime koymak yerine oyuncaklarını çimlerin üstüne koyup oyuncaklara odaklanmasini sağlayın. Çimlere de ister istemez dokunur, yavaş yavaş duyarlılığı azalır. Bir süre sonra çimleri koparıp gülersiniz bir ihtimal sizi taklit eder. Dokunmakta zorlandığı her şeyi kademe kademe sokun hayatına, birden maruz bırakmayın.

Yemek yemesine destek olun ama tamamen siz yedirmeyin. Çok ele yapismayan gıdalar deneyin bir süre. Salatalık soyun verin eline. Haşlanmış nohudu tane tane koyun kendi yesin. Üzüm koyun tane tane. Sulu yemekleri ve isirarak yenen sulanan meyveleri siz yedirin bir süre. Kuru olanları kendi yemeye alışınca yavaş yavaş ıslak olanları da koyun önüne ama teşvik etmeyin. Çok stres oluyorlar. Kendi merak edip alır.

Ergoterapist oğlumun dokunma duyarlılığı için tıraş kopugune gıda boyaları katıp oynatmayı tavsiye etmişti. Nohut isladiginizda çıkan suyu mikserle cirpinca da çarpılmış yumurta beyazı gibi oluyor. Ona renk renk boya katıp oynatabilirsiniz.

1 yaşında çocuğa tane tane nohut, üzüm vermeyin :)

benim oğlum da parmak boyasına ve tıraş köpüğüne dokunamıyordu. oyun grubunda bu malzemelere bakar, masadan kalkmak isterdi. parmak boyasını sünger fırça ile verdim. fırça yardımıyla boya ile oynarken oynarken o hassasiyetini aştı. suyla oynamak çok hoşuna gider. bir gün yine elini yıkamamızın ardından suyla oynamak için elimi köpük yap deyip duruyordu. tabi sabun köpüğünü kastediyor. sana özel köpük getireceğim dedim ve tıraş köpüğünü getirdim. eline sürüp sürüp hemen yıkadı. onu da böyle böyle aştık. yemek sırasında elini ağzını silmemeye çalışırım. o isterse silerim sadece.

hassasiyeti konusunda kendinizi suçlamayın, içinde varmış ki olmuş. böyle oyunla, tekrarla biraz da büyüdükçe hepsi geçer.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…