Duyu bütünleme bozukluğu

esramerve94

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2023
1
1
30
Merhabalar 24 aylık oğlum var 16 ayından beri atipik otizm şüphesiyle pedogoga götürüyordum şükür o risk grubundan gittiğimiz gün çıktık fakat duyu bütünleme bozukluğu mevcut. Yani çime kuma haşlanmış yumurtaya dokunamiyordu kardan sesten ve kalabalıktan aşırı korkuyordu ve ağlıyordu başkasının temasından baba da dahil hoslanmiyordu yeni yeni aştık çok şükür aile üyelerini kabullendi. anne olarak hep bahane bulup sonunda kabullendim. Oyun evlerine +olarak evde kendim duyusal oyunlar ile çocuğumu gelistirdim şuan için ergoterapi aldırma durumunda değiliz en azından pedogog söyledi fakat içim içimi yiyor parkda akranlar ile sosyallesemiyor kelime sayısı 15 asla ve asla salincaga binemiyor kaydirakda çocuk varsa uzaktan izliyor inmesini bekliyor herşeyin normal olduğunu duymak için yazıyorum bir anne olarak benim gibi duyusal hashasiyet yaşayıp da çocuğu sonradan düzelen var mı ? İleriki yaşlarında öğrenme güçlüğü vs yaşayan anneler varmı yada çocuk uyum sağladı mi? Bizim hashasiyetimiz görsel + işitsel ve duyusal. Düzelen anneler ne gibi yollar izlediniz veya hangi eğitimleri aldirdiniz.
 
Merhaba. Öncelikle pedagog dediğiniz kimdir necidir acaba? Türkiye’de pedagog diye bir meslek tanımı bulunmamakta. Çok popüler olduğu için önüne gelen kendisini böyle ilan ediyor. Sizin gittiğiniz kişinin diplomada yazan bölümü nedir? Eğer bilginiz yoksa lütfen çocuk ve ergen psikiyatristine gidin. Tanı koyabilecek, atipik otizm ya da değil diyebilecek tek meslek onlar. Doktorun yönlendirmesiyle hareket edin. O sizi şunu yapın bunu yapın şeklinde yönlendirecektir.
 
Bunlar büyüdükçe tolere edilebiliyor tamamen olmasa da.
Her hikaye kendine özel tabii, akışına bırakmayın.
Oğlum 7 yaşında, doku ve koku günlük hayatını etkileyecek boyutta değil.
Ergoterapide vestibüler ve proprioseptif çalıştılar, ilerleme oldu.
Ama asıl hayatın içinde aşacak çocuk bunları bence, dışarıda çok vakit geçirecek farklı şeylerle karşılacak.
Gördüğü her çiçeği koklayacak, değişik yapraklara dokunacak, denge sistemini devreye sokacak, atlayacak zıplayacak ama mutlaka sıkmadan yönlendirilecek.
Ergoterapi etkili, ama haftada 1-2 saat, sonra çocuğa seans dışı yapması için görev veriliyor.
Şu an götüremem diyorsanız duyu bütünleme aktivitelerinin olduğu bir kitap alın, oyun oynarken katarsınız oyuna.
 
Duyu problemi olan cocuklar da ayni davranislari sergiler. Yani butun bunlarin hepsi uyaran eksikliginden kaynaklanadabilir. Öncelikle olabildiginde duyu girdisi olusturun cocugunuza. Yani evin isisini ayarlayin usumesin evde ciplak ayakla yurusun haliya bassın kum dökün kuma bassin, keceye bassin pamuga bassin vs... pilates topuna oturtun sizin gozetiminizde dusmesin tabi sizin yardiminizla one arkada saga sola gitsin, o yürürken sagindan solundan önünden top atin topu tutsun. Eline farkli cisimleri dokundurun tipki ayagina oldugu gibi. Onune engeller oluşturun yerden 2, 3 cm yukseklikte cocuk yururken onlarin ustunden gecsin duruma gore yukseltedebilirsiniz. Cocuk iki ayaginin uzerinde dursun siz sagindan solundan onunden arkasindan ufsk ufak itin o dengesini bozmamaya calissin, sonra gozleri kapali aynisini yapin sonra tek ayak uzerinde dursun 5-10 saniye 10a kadar yapin gunde en az 3 kere, durumunuz varsa denge tahtasi alin denge tahtasinda one arkaya saga sola salinimlar yapsin. Benim bu soylediklerim genel şeyler size yardimci olabilmek adina. Cocugunuz tam gelisim asamasinda o yuzden vakit kaybetmeden duyu butunleme alaninda calisan fizyoterapiste basvurun. Fizyoterapiste basvurursaniz sadece duyu butunleme degil denge koordinasyon ve problemine yonelik kombine calisir. Gecmis olsun acil sifalar.
 
X