• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
27.990
798
49
124327_yonbilgi-duygusalzeka.jpg


IQ yu hepimiz biliyoruz da peki EQ yani Duygusal Zeka nın ne olduğunu bilmeyenleriniz için öncelikle Duygusal Zekayı tanımlayalım..

EQ(Emotional Intelligence) bir kişinin duyguları anlayıp yönetebilme, ilişki kurma ve duygularını açıklayabilme yeteneklerinin toplamına verilen addır.. Nasıl IQ’nun odağında zekâ varsa, EQ’nun odağında da duygular var. Söz konusu olan herhangi bir masa başı çalışması ise IQ daha önemli olabilir ancak ilişki yönetimi, iletişim, müşteri ilişkileri gibi konularda gereksinim duyduğumuz yetenek kesinlikle Duygusal Zekâ dır.Peki duygusal zekâsı yüksek olan kişilerin ortak özellikleri nelerdir ?

1-Güçlü Empati Yeteneği: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, karşılarındaki kişilerin duygularını sezmek konusunda diğer insanlara göre daha başarılıdırlar. Çalışma ortamında sorun yaşayan veya canı bir şeye sıkılmış bir kişi varsa, bunu ilk anlayanlar genelde duygusal zekâsı yüksek kişiler olur.


2-Motive Etme Becerisi: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, takım arkadaşlarını motive etme konusunda diğer insanlara göre daha başarılıdırlar. Her insanın duygu dünyası farklıdır. Kimi ön planda olmaktan, kimi rekabetten, kimiyse önüne çıkan zorluklardan motive olabilir. Duygusal zekâsı yüksek kişi, ekibindeki insanları nasıl motive edebileceğini bilir, onların duygularına hitap ederek çalışma isteğini ve başarma coşkusunu en üst düzeye çıkarır.

3-Uzlaşma Kültürüne Yatkınlık: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, başarıya ulaşmak için öfke nöbetleri, baskıcı yönetim tarzı veya zorlayıcı uygulamalara başvurmazlar. Her konuda uzlaşma arar ancak uzlaşmak adına da değerlerinden vazgeçmezler. Uzlaşma için yitirilen zamanın aslında bir kayıp olmadığını, uzlaşma kültürü sayesinde gelecekte çok daha fazla kazanç sağlayabileceklerini bilirler.



4-Yüksek İkna Yeteneği: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, hem müşterilerini hem de çalışma arkadaşlarını ikna etme konusunda diğer insanlara göre daha başarılıdırlar. İnsanları ikna etmek için yalan söylemek, yanıltıcı örnekler göstermek gibi yöntemlere hiçbir zaman başvurmazlar. Sözleri güven uyandırır, yanıldıkları durumlarda bocalamadan geri adım atabilirler.


5-İyi Bir Dinleyici Olmak: Duygusal zekâsı yüksek kişilerin en belirgin özelliklerinden birisi iyi bir dinleyici olmalarıdır. Dinlemiş olmak için dinlemez, konuşma sırasında geçen bir ayrıntıyı yıllar sonra size hatırlatıp sizi şaşırtabilirler. Sadece işe odaklı değillerdir. Ailenizle ilgili ayrıntıları bile akıllarının bir yerine not ederler.


6-Güven Duygusu: Duygusal zekâsı yüksek kişilerin hem özgüvenleri hem de karşılarındakilere duydukları güven daha yüksektir. Çevresindeki kişilere güvenir ve bunu hissettirirler. Çalışma arkadaşlarıyla güvene dayalı güçlü bir bağ kurar, çalışma ortamlarında dedikodu olmasına izin vermezler.


7-Olumlu Tutum: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, hedef gösterirken, amaç belirlerken sadece olumlu duygulardan yararlanırlar. Ceza vererek, tehdit ederek veya korkutarak sonuç almasını bilmez, hedefe ulaşmak için ödül, birliktelik, başarı, takım oyunu gibi kavramları öne çıkartırlar. Başarısızlık durumunda bile negatif bir tavır takınıp kişisel suçlamalara yönelmez, suçu başarıyı getirecek öğelerin eksikliğine bağlarlar.


8-Duygularını Göstermek: Duygusal zekâsı yüksek kişiler, duygularını gizlemeye çalışmazlar. Davranışları doğaldır. Arada bir ağladıklarına, çoğu zamansa güldüklerine tanık olabilirsiniz.

 
Back