Duygusal yeme problemi

Acaba saglikli seyler yersen nasil olur? arkadasin dedigi gibi elma gibi salatalik gibi dusuk kalorili seyler yersen kilo da almazsin

Faydası oluyor mutlaka. Ama o durumda genelde zararlı şeyler istiyor insan. Hatta çok üzgünken sağlıklı şeyleri yiyip, doyup, üzerine sağlıksız şeyler yediğim oldu. Ama elimin altında sağlıklı şeyler varken sağlıksız şeyler yeme ihtimalim azalıyor, o kesin.

Kusturma yok sanırım.
Öncelikle duygusal yeme ve fiziksel ihtiyaçtan doğan yeme isteğini birbirinden ayırabildiğinize emin olun. O an için kendinizi durduramıyorsunuz anlıyorum tabii, ama öncesinde önlemler alabilirsiniz. Örneğin evinizde ya da yanınızda sağlıksız yiyecekler bulundurmamaya dikkat edin. Yeme isteğiniz elinizde olmayabilir ama ne yiyeceğinizi seçebiliyorsunuz.
Stres altında hissettiğiniz durumlarda nefes egzersizleri yapın, çünkü olumsuz bir durumda önce beynin duygusal kısmı uyarılır daha sonra mantıklı düşünme kısmına geçer. Bu iki uyarı arasında nefes egzersizleriyle bunu halledebilirsiniz. Hemen sonrasında yakın bir arkadaşınızı arayın, o anda aklınıza stresiniz ile alakalı saçma olsa da bütün endişelerinizi anlattıkça anlatın. Rahatlayın. Ve tabii ki belki de en önemlisi ve başlangıç olarak yapmanız gereken, sorunlarınızın üzerinizde büyük bir stres yaratmaması için spor yapmanız.

Uygulayacağınız bu küçük yöntemlerle üstesinden gelemiyorsanız, yetkin bir psikolog ile görüşmelisiniz. Önce bunun nedenini bulup hangi terapi seçeneğini uygunsa onu uygulayacaktır. Birkaç çeşit terapi olabilir. Eğer daha önce gittiğiniz psikologun terapisi işe yaramamışsa diğer terapi çeşitlerinde uzman olan psikologları araştırabilirsiniz.

Son düzenleme:
Ben de öyleyim. Ve o anlar geldiğinde sağlıklı seyleri görmüyor gözüm. Elma, salatalık vs asla o ihtiyacımı bastırmıyor. Ve doymuyorum tıka basa yiyorum.
2 orta boy pizzayı bitirip çiğneyemeyecek duruma geliyorum mesela 10dk sonra tekrar bir seyler aranıyorum.
Senin de böyle mi?

Maalesef ayni sorun bende de var. Hayatimi ya tika basa yiyerek ya da ac geciriyorum. Moralim bozuldugunda hatta hasta oldugumda (grip vs) insanlarin boğazından bisey gecmez ya ben tam tersi tatliya ve karbonhidrata abaniyorum. Caresini bulamadim. Kilo almamak icin normal donemelrimi surekli diyet halinde geciriyorum...

kilo durumunuz nedir? merak ettim de.

Ben böyle bir durumda kimseye denk gelmedim.Yada denk geldim belki anlatan olmadı bilemiyorum.

Bende üzüleyim, sevineyim yemeden kesilirim. içimin yagları eridi derler ya hah işte bende aynen o oluyor. müthiş kilo kaybediyorum. Umarım derdinize çare bulursunuz.

tanidigim kisiler var, malesef kendi basina üstesinden gelemezsin
bu piskolojik bir rahatsizlik ve kurtulmak istiyorsan yardim lazim

Bir uzmana gitmiştim aslında. O sırada çözüldü sanmıştım ama çözülmemiş demek. Stresim şu anda olduğundan daha azdı ve stresle baş etmeyi öğrenmiştim. Ama stres miktarı çok artınca tekrar yemeğe başladım. Ama en azından artık belli bir stres seviyesine kadar başa çıkabiliyorum. Halledemezsem yine gideceğim.

Bir uzmana gitmiştim aslında. O sırada çözüldü sanmıştım ama çözülmemiş demek. Stresim şu anda olduğundan daha azdı ve stresle baş etmeyi öğrenmiştim. Ama stres miktarı çok artınca tekrar yemeğe başladım. Ama en azından artık belli bir stres seviyesine kadar başa çıkabiliyorum. Halledemezsem yine gideceğim.

bilinclisin en azindan, ne yapman gerektigini biliyorsun
benim hep piskolojik rahatsizliklarda en faydali buldgum sey doktora gitmek. bedensel rahatsizliklarda hic degilse bir yere kadar kendi kendimizi iyilestirebiliyoruz öbür türlü bu mümkün olmuyor

en iyi sen bilirsin kendini, dikkat et Allah korusun yemekle ilgili sorunlar daha ileriye gidip tam anlaminda hastalik haline gelebiliyor

Kusturma yok sanırım.
Öncelikle duygusal yeme ve fiziksel ihtiyaçtan doğan yeme isteğini birbirinden ayırabildiğinize emin olun. O an için kendinizi durduramıyorsunuz anlıyorum tabii, ama öncesinde önlemler alabilirsiniz. Örneğin evinizde ya da yanınızda sağlıksız yiyecekler bulundurmamaya dikkat edin. Yeme isteğiniz elinizde olmayabilir ama ne yiyeceğinizi seçebiliyorsunuz.
Stres altında hissettiğiniz durumlarda nefes egzersizleri yapın, çünkü olumsuz bir durumda önce beynin duygusal kısmı uyarılır daha sonra mantıklı düşünme kısmına geçer. Bu iki uyarı arasında nefes egzersizleriyle bunu halledebilirsiniz. Hemen sonrasında yakın bir arkadaşınızı arayın, o anda aklınıza stresiniz ile alakalı saçma olsa da bütün endişelerinizi anlattıkça anlatın. Rahatlayın. Ve tabii ki belki de en önemlisi ve başlangıç olarak yapmanız gereken, sorunlarınızın üzerinizde büyük bir stres yaratmaması için spor yapmanız.

Uygulayacağınız bu küçük yöntemlerle üstesinden gelemiyorsanız, yetkin bir psikolog ile görüşmelisiniz. Önce bunun nedenini bulup hangi terapi seçeneğini uygunsa onu uygulayacaktır. Birkaç çeşit terapi olabilir. Eğer daha önce gittiğiniz psikologun terapisi işe yaramamışsa diğer terapi çeşitlerinde uzman olan psikologları araştırabilirsiniz.

Kapsamlı ve faydalı tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum. Kusturma yok, çok şükür.

Zararlı yiyecekleri bulundurmamak, sağlıklı yiyecekleri bulundurmak çok faydalı. Bu konuda daha özen göstermem lazım.

Nefes egzersizleri hakkında fazla bilgim yok, araştıracağım. Metabolizmaya da faydası olur.

Arkadaşa telefon etmek iyi fikir. Duygusal yeme isteği başladığında ne oldu da başladı maddeler halinde yazmaya başlamıştım. Ama arkadaşa anlatmak daha faydalı olur.

Sporu hava sıcak diye çok ihmal ettim. Haftada 3 kez 30'şar dakika bile yapılsa antidepresan kadar faydalı olabiliyormuş, hem de ilaç gibi yan etkileri olmadan. En azından hızlı yürüyüş yapabilirim.

Tüm bunlar yapılabilecek şeyler. Psikologla ilgili tavsiyeleriniz için de teşekkür ediyorum.

farkettim de bende böyleyim sanırım. bende işin garibi mutlu olduğumda daha çok oluyor. keyfim yerine geldiyse bir dondurma patlatayım falan. her şey beyinde bitiyor kontrol etmek lazım. fazla kafaya takıyoruz sanırım dertleri:KK43:

Ben de öyleyim. Ve o anlar geldiğinde sağlıklı seyleri görmüyor gözüm. Elma, salatalık vs asla o ihtiyacımı bastırmıyor. Ve doymuyorum tıka basa yiyorum.
2 orta boy pizzayı bitirip çiğneyemeyecek duruma geliyorum mesela 10dk sonra tekrar bir seyler aranıyorum.
Senin de böyle mi?

Aynen böyle daha farklı da olabiliyor. Karnım tok olduğu halde yiyebiliyorum. Fiziksel bir açlık değil zaten. O yavaş yavaş artan bir şey. Duygusal açlık duygusal bir sebepten dolayı birden geliyor ve geldiğinde mutlaka hemen yemek gerekiyor. Hep de karbonhidratlı şeyler istiyor insan. Etrafta sağlıksız şey yoksa, bol bol sağlıklı yiyecekler varsa faydalı olduğu oluyor. Ama stres büyükse canım mutlaka sağlıksız bir şeyler istiyor. Porsiyonlar da büyük oluyor. Öyle canım çekti bir dilim tadına baktım olmuyor.

X