- 12 Temmuz 2006
- 35.019
- 30.375
- 60
duvarlarda yapılacak ısı yalıtımı için malzeme tercihi ve seçilen malzemenin kalınlığı en önemli iki faktördür. seçilecek olan malzemenin bünyesine mutlaka su almaması, buhar difüzyon direncinin yüksek oluşu, üstüne direkt sıva uygulanabilirliği, baskı ve darbeye karşı dayanımın yüksek olması ve ısı iletim katsayısının çok düşük olması gerekir. bundan başka, ısı yalıtım kalınlığı seçilirken yoğuşma sorununun engellemesi için lazım hesapların kesinlikle yapılması gerekmektedir.
duvarlarda ısı yalıtımı esas prensipleri ise şunlardır.
* duvarlarda dışardan ısı yalıtım tercih edilmelidir. böylece hem kagir duvar malzemesinin ısı depolama kapasitesinden yararlanılır hem de ağır kütlenin yüksek sıcaklıkta kalması nedeniyle duvar iç yüzeyi ile birlikte duvar kesiti içerisinde de yoğuşma riski azalır,
* kısa sürede ısıtmanın söz konusu olduğu yerlerde içten yalıtım tercih edilir,
* ısı yalıtım malzemesi sudan etkilenmeyecek biçimde kapalı gözenekli ve yeterli baskı dayanımlı olmalı. örneğin, haddeden çekilmiş polistren köpük, poliüretan, cam ve mineral köpük bu özellikleri mevcuttur. mineral yün halinde silikonlu olanları tercih edilmelidir,
* ısıtılmayan bodrumların dış duvarlarında ısı yalıtım malzemesi, zeminden başlayarak yer altı don düzeyi kadar, ısıtılan bodrumlarda ise esasa kadar indirilir,
* bodrum iç duvarlarında su yalıtımı var ise, ısı yalıtımı bunun üstüne konur. ısı yalıtım malzemesinin dış basınca karşı 1/2 tuğla kalınlıkta bir duvar veya özel koruma levhalarıyla korunmalıdır,
* ısı yalıtım malzemesinin cepheye kaplanması, cepheye dikine istikamette aralıklı tutturulmuşlatalar arasına da yapılabilir. lata aralıkları yalıtım malzemesi genişliği ile uyumlu olmalıdır. lataların duvara tutturulmaları, duvara daha önce çimento harcı ile özel yerleştirilmiş takozlarla olabilecği gibi b.a. elemanlara dübel ile de yapılabilir,
* dış duvarda ısı yalıtım değeri yüksek olan bloklarla duvar örülüp üstüne sıva yapıldığında, döşeme alnı ile kolon ve kiriş yüzeyleri ısı köprüsü oluşturacaktır. bu bakımdan söz konusu yüzeylerin yalıtılması gerekmektedir. yapılacak yalıtımın duvarla tıpkı hizaya gelmesi için de duvar yalıtım kalınlığı kadar dışarıya çıkarılır. bu çıkmadan dolayı duvarda stabilite problemi olmaması için duvar kalınlığı çıkma miktarı kadar artırılır,
* ısı yalıtım malzemesi ve kagir malzemenin duvar cephesinde birlikte kullanılmasından dolayı sıva problemleri çıkacaktır. bunu bertaraf etmek için yalıtım yüzeyleri rabitz tel veya sıva filesi ile kaplanıp üstüne özel çimento esaslı sıva yapılmalıdır,
* duvar yüzeyinde ıslanma ve yoğuşmanın olduğu nemli iklim bölgelerinde ve bilhassa kuzeye bakan cephelerde havalandırmalı duvar yapılmalıdır. bu tür duvarların ısı biriktirme kapasitesi çok yüksektir. ısı yalıtım malzemesinin kalınlığının hesaplanmasında hava tabakası da göz önünde bulundurulmalıdır. bundan başka, iç mekandaki su buharı da hava tabakası yoluyla dışarı atılır. hava sirkülasyonunun sağlanması için tuğla örgüde döşeme ve tavan hizasında bazı düşey derzler boş bırakılır.
duvarlarda ısı yalıtım uygulamaları üç biçimde olmaktadır. bunlar, dıştan, ortadan ve içten ısı yalıtımıdır. aşağıda bu uygulamalar kısaca açıklanmaya çalışılmıştır.
dıştan ısı yalıtımı
ısı yalıtımı, binayı çevreleyen kabuk yani dış duvarın dış yüzeyine uygulanır. bina dış kabuğunu ısıl gerilimlerden koruyarak bina ömrünü uzatır ve ısıtma sistemi kapatıldıktan sonra bilhassa konutlarda konfor koşullarının devamını temin eder.
dıştan uygulamada, ekstrüde polistren levhalar (xps), duvar yüzeyine reçine katkılı çimento esaslı harçlar ile yapıştırılır. daha sonra, 1 m² 'ye 6 adet gelecek biçimde plastik çivili yalıtım dubelleri ile mekanik fiksaj-tesbit yapılır. yapıştırmada kullanılan harç ile ince bir sıva yapılır. bu sıvanın üstüne bütün duvar yüzeyini kaplayacak biçimde alkaliye dayanıklı cam elyafı file tatbik edilir. daha sonra, üzeri tekrar sıvanır ve sıva kuruduktan sonra boyanarak bitirilir. bu uygulamada sıva kalınlığı asgari 5 mm olmalıdır.
havalandırmalı giydirme cephelerde, yanıcı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktaysa, her kat hizasındaki mineral yün yangın bariyerlerine ilave olarak her kat döşemesi hizasında metal yangın kesici bantlar kullanılması faydalı olacaktır. geçirimsiz dış kaplama ile ısı yalıtım malzemeleri arasında kesinlikle havalandırma boşluğu bulunmalı ve muhtemel yoğuşma suyu için drenaj imkanı temin edilmelidir. yanıcılık sınıfı a1, a2 ve b1 sınıfı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. yangına dirençli tespit elemanları ve her kat hizasında 100 mm 'lik bant durumunda mineral yün yangın bariyerleri takviye edilmelidir. yağmur suyu sızmasına karşı, kaplama arkasında bir membran kullanılmaktaysa kesinlikle buharı dışarı atan, suyu iç tarafa geçirmeyen (nefes alan su yalıtım membranı) bir membran kullanılmalıdır.
oturulmakta olan binalarda dış duvarlara iç taraftan ısı yalıtımı yapılması daha kolay ve ekonomiktir. bu uygulamalarda mineral yünler ekstrüde polistren uygundur. dış duvarlarda radyatör arkasındaki ısı kayıpları da mühimdir. radyatör arkalarına yansıtıcılı ısı yalıtım levhaları koyularak yaklaşık %5 yakıt tasarrufu sağlanabilir.
kolonlar arası duvar
bina taşıyıcı iskeletini oluşturan dış kolon ve kirişlerin arasına duvarların yerleştirilmesi uygulama açısından kolaylık sağlamakla birlikte, tedbir alınmaması halinde fazla ısı köprüsü oluşması nedeniyle yetersiz bir çözümdür.
havalandırmasız duvar
duvar gövdesi veya ısı yalıtımı üstüne boşluk bırakmadan direkt dış kaplama uygulaması havalandırmasız duvar olarak tanımlanabilir. bu taktirde geride sızıntı veya yoğuşma suyu uzaklaştırılacak veya kurumasını sağlayacak bir hava boşluğu bulunmaması nedeniyle, en dış katmanın tümüyle su geçirimsiz olması beklenir. bundan başka, yoğuşmanın oluşmasını da önlenmek gerekir.
ısı yalıtımsız duvar
kalınlığı ve katmanları açısından duvarın, su yalıtım özelliklerinin yeterli olmasının yanısıra taşıyıcı sistemin de tıpkı kademede yeterli olması gerekir. bu yönden dış kiriş ve kolonlar ısı köprüsü oluşturmakta ve yoğuşmaya neden olmaktadır.
kiriş ısı yalıtımlı duvar
duvar gövdesi kendisinin ısı yalıtımı açısından yeterli olması halinde sadece taşıyıcı elemanların dış yüzeyine yalıtım uygulamasıyla yetinmek olasıdır. duvarın kiriş kenarından ısı yalıtımı kadar dışa taşırılmasıyla yapılır. duvar kaplaması ve taşıyıcı eleman yalıtım malzemesi arasındaki derz üstünde sıva donatısı kullanılması çatlakların engellemesi açısından lazımdır.
tam ısı yalıtımlı duvar
ısı köprüleri bu çözüm yoluyla tümüyle giderilir. tıpkı zamanda duvar kalınlığı azaltılmış ve ısı depolama kapasitesinden yararlanılmış olur. diğer taraftan kat kullanım alanı çoğalır.
havalandırmalı duvar
dış kaplamadan sızan yağış suları ile içeriden meydana gelen su buharının yoğuşması neticesi meydana gelen suların uzaklaştırılması, duvar içerisinde devamlı bir boşluk oluşturularak gerçekleştirilebilir. duvarın tepesinde ve dibinde bırakılacak aralıklar veya delikler su çıkışını ve hava girişini temin eder. bu boşluk tıpkı zamanda sıcak bölgelerde gölgeleme işlevini de yüklenebilir. ısı yalıtımı açısından boşluk içerisinde bir ısı yalıtım katmanı da bulunmalıdır.
yığma dış kaplamalı duvar
her kat seviyesinde yatay çelik profiller yardımıyla taşınabilen cephe tuğlası gibi kagir kaplamalar belli aralıklarla plastik veya metal kenetlerle ısı yalıtımının arasından iç duvar örgüsü ile birleştirilebilir. yine her kattaki en alt ve üst örgü sırasında su boşaltma ve havalandırma amacıyla tuğlalar arasında boş düşey derzler bırakılır.
ızgaralı veya profilli levha kaplama duvar
taşıyıcı sistem önüne yerleştirilen bir cephe ızgarası üstüne kaplama yapılabilir veya trapez/ondüle levhalar kaplama olarak kullanılabilir. ısı yalıtımı ızgaranın dikme veya kayıtları arasında yer alır. böylece cephe kalınlığı ile birlikte ağırlığı da yığma kaplamaya göre azalmış olur.
dış kaplamalı ısı yalıtımlı duvar
önceki çözümlerden değişik olarak burada ısı yalıtımı dış kaplamaya birleşik ve hava boşluğunun dış tarafında bulunur. sıcak bölgelerde boşluktaki havanın kaplama yoluyla ısınmasını engelleyerek serinlemeyi sağlama amaçlanır.
kolonlar önü duvar
kolonların duvar arasında kalarak ısı köprüsü oluşturmasını önlemek üzere, döşeme kenarı kirişten sonra dışa doğru uzatılarak, duvarlar kolonların önüne yerleştirilebilir. böylece, sadece yatay doğrultuda söz konusu döşeme uzantısının alnı ısı köprüsü halinde kalır. buna karşılık duvarlarla geride kalan kolonlar arasında kenetler yardımıyla yanal yükler açısından bağlantı temin edilmelidir. bundan başka belli aralıklarla duvarda hareket imkanı sağlayan düşey derzler bırakılmalıdır. aşağıdaki çözümler bundan başka havalandırmalı olarak da düzenlenebilir.
ısı yalıtımsız duvar
ısı köprüsünün alanı cephe üstünde en aza indirgenmiş olması nedeniyle soğuk bölgeler dışında ek yalıtıma gereksinim duyulmayabilir.
kenar ısı yalıtımlı duvar
döşeme uzantısının alnına ısı yalıtımı yerleştirilmesiyle bütün ısı köprüleri giderilmiş olur. duvar, daha önce olduğu gibi ısı yalıtım katmanı kalınlığı kadar döşeme kenarından dışa çekilir.
tam ısı yalıtımlı duvar
yukarıda açıklanan her iki çözümün birleştirilmesiyle yeni bir çözüm elde edilir. böylece tam duvar kalınlığı azaltılmış hem de ısı köprüleri ortadan kalkmıştır.
dış duvarlarda ortadan ısı yalıtımı
iki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi "ortadan ısı yalıtımlı dış duvar" olarak adlandırılabilir. ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar iki farklı biçimde tatbik edilebilir. bunlar, birbirlerinden düşey hareketli bir hava katmanıyla ayrılmış iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından meydana gelen çift kabuk dış duvar sistemi (havalandırmalı-soğuk) ve iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından meydana gelen, hava boşluğu içermeyen çift kabuk bir duvar sistemidir (havalandırmasız-soğuk).
her iki sistemde, dış ve iç kabuk tıpkı veya ayrı masif yapı malzemelerinden örülür veya yapılır. genellikle beton blok ve briketler, dolu tuğla, pres tuğla, klinker tuğla vb ile doğal taş, beton gibi alışılmış malzemeler kullanılır. iç ve dış kabuk yalnız tuğlalardan oluşturulabildiği gibi kabuklarda birisi, tuğla vb diğeri beton, briket vb olabilir veya her iki kabuk betondan yapılır.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, camyünü, taşyünü, ahşapyünü, koyunyünü, mineral lifli plak ısı yalıtım malzemeleri, eps ve xps sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmişüreformaldehit köpük vb plak üreten ısı yalıtım malzemeleri, camköpüğü ya da genleştirilmiş perlit veya verniküit, bims vb taneli yalıtkan dolgu malzemeleri ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılıyor. ancak, taneli dolgu malzemeleri daha çok havalandırmasız dış duvarlar için ideal olan ısı yalıtım malzemesidir.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, iç ve dış kabuk arasında yapısal bir bağlantı yoktur. bununla beraber her iki kabuğun mekanik dayanım açısından birlikte çalışması gerekmektedir. bunun için, iç ve dış masif katman yeterli sıklıkta metal bağlarla birbirine bağlanır. bağlanma, duvar örülürken, bağların bir ucu dış, diğer ucu iç katmana ve karşılıklı tıpkı düzlemdeki derzlere veya iç ve dış kabukta boşluklara sokularak bağlanır. bağlar için en ideal metal, bakır, bronz, galvanizli demir ve paslanmaz çeliktir. bağlantı için çok farklı boyut ve şekillerde paslanmaz çelik köşebentler ve özel bağlantı elemanları üretilmektedir.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar hem iskelet ve hem de yığma yapılara uygulanmaktadır. iskelet yapılarda kabukların her ikisi ince olabileceği gibi biri kalın (iç kabuk), diğeri ince olabilir. yığma yapılarda ise statik açıdan daha kalın duvarların yapımı gerektiğinden kabuklardan birisi bilhassa iç kabuk diğerinden daha kalın olarak inşa edilmektedir.
havalandırmalı çift kabuk dış duvar sistemlerde yer alan katmanında gelişi güzel bir hapsedilmişlik, durgunluk ve nem depolama meziyeti olmayıp aksine bir serbestlik, devamlı bir hareket, bu nedenle da nem taşıyıcılık ve yapıdan aldığı nemi beraberinde yapıdan uzaklaştırıcılık gibi pozitif nitelikler söz konusudur. burada yapı bileşeni hem konstrüksiyon hem de işlev yönünden hareketli hava katmanı tarafından ikiye bölünmüştür. iyi bir biçimde havalandırılan hava katmanının ısıl koşulları dış ortamla tıpkı kabul edilir.
ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmalı çift kabuk dış duvarlarda dış kabuk en az 9 cm, iç kabuk ise en az 11.5 cm kalınlığında olmalıdır. iki kabuk arası en çok 15 cm 'dir. hava tabakasının en az kalınlığı 4 cm 'dir. ısı yalıtım tabakası ise en çok 11 cm kalınlığındadır.
havalandırmasız dış duvarlarda, sistemi oluşturan bütün malzeme katmanlarına ilişkin nemsel ve ısıl dirençler birbirleri arkasından kesintisiz sıralanmaktadır. bu tür dış duvarlarda rüzgar tesiri altındaki yağmur suyu geçirimli dış kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. bu su, hem don hasarına ve hem de dış kabuğun iç yüzeyi ile temas durumunda olan ısı yalıtım malzemesinin nemlenmesine sebep olabilir. ısıl konfor koşulları sağlanmış bu duvarlarda soğuk dönemde iç kabuk sıcak, don bölgesinde bulunmakta olan dış kabuk ise soğuktur. iç kabuk yavaş, dış kabuk ise hızla soğur. çiğ noktası ısı yalıtım tabakasının içindedir. sıcak dönemde ise dış kabuk çok hızla ısınır. taşıyıcı nitelikteki iç kabuk dış kabuk tarafından korunduğu için yüksek sıcaklıkların tesiri altında değildir. sıcak dönemde ısı akımına paralel olarak gelişen buhar akımı neticesi, su buharı ısı yalıtım tabakasında yoğuşur, yoğuşma genellikle düzlemseldir. taşıyıcı duvar yıllık sıcaklık farkı sebebi ile çok az genleşir. dış kabuk, yüksek ısı genleşmelerinin tesiri altındadır ve iç kabuğun ısı depolama kabiliyeti yüksektir.
duvarlarda ısı yalıtımı esas prensipleri ise şunlardır.
* duvarlarda dışardan ısı yalıtım tercih edilmelidir. böylece hem kagir duvar malzemesinin ısı depolama kapasitesinden yararlanılır hem de ağır kütlenin yüksek sıcaklıkta kalması nedeniyle duvar iç yüzeyi ile birlikte duvar kesiti içerisinde de yoğuşma riski azalır,
* kısa sürede ısıtmanın söz konusu olduğu yerlerde içten yalıtım tercih edilir,
* ısı yalıtım malzemesi sudan etkilenmeyecek biçimde kapalı gözenekli ve yeterli baskı dayanımlı olmalı. örneğin, haddeden çekilmiş polistren köpük, poliüretan, cam ve mineral köpük bu özellikleri mevcuttur. mineral yün halinde silikonlu olanları tercih edilmelidir,
* ısıtılmayan bodrumların dış duvarlarında ısı yalıtım malzemesi, zeminden başlayarak yer altı don düzeyi kadar, ısıtılan bodrumlarda ise esasa kadar indirilir,
* bodrum iç duvarlarında su yalıtımı var ise, ısı yalıtımı bunun üstüne konur. ısı yalıtım malzemesinin dış basınca karşı 1/2 tuğla kalınlıkta bir duvar veya özel koruma levhalarıyla korunmalıdır,
* ısı yalıtım malzemesinin cepheye kaplanması, cepheye dikine istikamette aralıklı tutturulmuşlatalar arasına da yapılabilir. lata aralıkları yalıtım malzemesi genişliği ile uyumlu olmalıdır. lataların duvara tutturulmaları, duvara daha önce çimento harcı ile özel yerleştirilmiş takozlarla olabilecği gibi b.a. elemanlara dübel ile de yapılabilir,
* dış duvarda ısı yalıtım değeri yüksek olan bloklarla duvar örülüp üstüne sıva yapıldığında, döşeme alnı ile kolon ve kiriş yüzeyleri ısı köprüsü oluşturacaktır. bu bakımdan söz konusu yüzeylerin yalıtılması gerekmektedir. yapılacak yalıtımın duvarla tıpkı hizaya gelmesi için de duvar yalıtım kalınlığı kadar dışarıya çıkarılır. bu çıkmadan dolayı duvarda stabilite problemi olmaması için duvar kalınlığı çıkma miktarı kadar artırılır,
* ısı yalıtım malzemesi ve kagir malzemenin duvar cephesinde birlikte kullanılmasından dolayı sıva problemleri çıkacaktır. bunu bertaraf etmek için yalıtım yüzeyleri rabitz tel veya sıva filesi ile kaplanıp üstüne özel çimento esaslı sıva yapılmalıdır,
* duvar yüzeyinde ıslanma ve yoğuşmanın olduğu nemli iklim bölgelerinde ve bilhassa kuzeye bakan cephelerde havalandırmalı duvar yapılmalıdır. bu tür duvarların ısı biriktirme kapasitesi çok yüksektir. ısı yalıtım malzemesinin kalınlığının hesaplanmasında hava tabakası da göz önünde bulundurulmalıdır. bundan başka, iç mekandaki su buharı da hava tabakası yoluyla dışarı atılır. hava sirkülasyonunun sağlanması için tuğla örgüde döşeme ve tavan hizasında bazı düşey derzler boş bırakılır.
duvarlarda ısı yalıtım uygulamaları üç biçimde olmaktadır. bunlar, dıştan, ortadan ve içten ısı yalıtımıdır. aşağıda bu uygulamalar kısaca açıklanmaya çalışılmıştır.
dıştan ısı yalıtımı
ısı yalıtımı, binayı çevreleyen kabuk yani dış duvarın dış yüzeyine uygulanır. bina dış kabuğunu ısıl gerilimlerden koruyarak bina ömrünü uzatır ve ısıtma sistemi kapatıldıktan sonra bilhassa konutlarda konfor koşullarının devamını temin eder.
dıştan uygulamada, ekstrüde polistren levhalar (xps), duvar yüzeyine reçine katkılı çimento esaslı harçlar ile yapıştırılır. daha sonra, 1 m² 'ye 6 adet gelecek biçimde plastik çivili yalıtım dubelleri ile mekanik fiksaj-tesbit yapılır. yapıştırmada kullanılan harç ile ince bir sıva yapılır. bu sıvanın üstüne bütün duvar yüzeyini kaplayacak biçimde alkaliye dayanıklı cam elyafı file tatbik edilir. daha sonra, üzeri tekrar sıvanır ve sıva kuruduktan sonra boyanarak bitirilir. bu uygulamada sıva kalınlığı asgari 5 mm olmalıdır.
havalandırmalı giydirme cephelerde, yanıcı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktaysa, her kat hizasındaki mineral yün yangın bariyerlerine ilave olarak her kat döşemesi hizasında metal yangın kesici bantlar kullanılması faydalı olacaktır. geçirimsiz dış kaplama ile ısı yalıtım malzemeleri arasında kesinlikle havalandırma boşluğu bulunmalı ve muhtemel yoğuşma suyu için drenaj imkanı temin edilmelidir. yanıcılık sınıfı a1, a2 ve b1 sınıfı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. yangına dirençli tespit elemanları ve her kat hizasında 100 mm 'lik bant durumunda mineral yün yangın bariyerleri takviye edilmelidir. yağmur suyu sızmasına karşı, kaplama arkasında bir membran kullanılmaktaysa kesinlikle buharı dışarı atan, suyu iç tarafa geçirmeyen (nefes alan su yalıtım membranı) bir membran kullanılmalıdır.
oturulmakta olan binalarda dış duvarlara iç taraftan ısı yalıtımı yapılması daha kolay ve ekonomiktir. bu uygulamalarda mineral yünler ekstrüde polistren uygundur. dış duvarlarda radyatör arkasındaki ısı kayıpları da mühimdir. radyatör arkalarına yansıtıcılı ısı yalıtım levhaları koyularak yaklaşık %5 yakıt tasarrufu sağlanabilir.
kolonlar arası duvar
bina taşıyıcı iskeletini oluşturan dış kolon ve kirişlerin arasına duvarların yerleştirilmesi uygulama açısından kolaylık sağlamakla birlikte, tedbir alınmaması halinde fazla ısı köprüsü oluşması nedeniyle yetersiz bir çözümdür.
havalandırmasız duvar
duvar gövdesi veya ısı yalıtımı üstüne boşluk bırakmadan direkt dış kaplama uygulaması havalandırmasız duvar olarak tanımlanabilir. bu taktirde geride sızıntı veya yoğuşma suyu uzaklaştırılacak veya kurumasını sağlayacak bir hava boşluğu bulunmaması nedeniyle, en dış katmanın tümüyle su geçirimsiz olması beklenir. bundan başka, yoğuşmanın oluşmasını da önlenmek gerekir.
ısı yalıtımsız duvar
kalınlığı ve katmanları açısından duvarın, su yalıtım özelliklerinin yeterli olmasının yanısıra taşıyıcı sistemin de tıpkı kademede yeterli olması gerekir. bu yönden dış kiriş ve kolonlar ısı köprüsü oluşturmakta ve yoğuşmaya neden olmaktadır.
kiriş ısı yalıtımlı duvar
duvar gövdesi kendisinin ısı yalıtımı açısından yeterli olması halinde sadece taşıyıcı elemanların dış yüzeyine yalıtım uygulamasıyla yetinmek olasıdır. duvarın kiriş kenarından ısı yalıtımı kadar dışa taşırılmasıyla yapılır. duvar kaplaması ve taşıyıcı eleman yalıtım malzemesi arasındaki derz üstünde sıva donatısı kullanılması çatlakların engellemesi açısından lazımdır.
tam ısı yalıtımlı duvar
ısı köprüleri bu çözüm yoluyla tümüyle giderilir. tıpkı zamanda duvar kalınlığı azaltılmış ve ısı depolama kapasitesinden yararlanılmış olur. diğer taraftan kat kullanım alanı çoğalır.
havalandırmalı duvar
dış kaplamadan sızan yağış suları ile içeriden meydana gelen su buharının yoğuşması neticesi meydana gelen suların uzaklaştırılması, duvar içerisinde devamlı bir boşluk oluşturularak gerçekleştirilebilir. duvarın tepesinde ve dibinde bırakılacak aralıklar veya delikler su çıkışını ve hava girişini temin eder. bu boşluk tıpkı zamanda sıcak bölgelerde gölgeleme işlevini de yüklenebilir. ısı yalıtımı açısından boşluk içerisinde bir ısı yalıtım katmanı da bulunmalıdır.
yığma dış kaplamalı duvar
her kat seviyesinde yatay çelik profiller yardımıyla taşınabilen cephe tuğlası gibi kagir kaplamalar belli aralıklarla plastik veya metal kenetlerle ısı yalıtımının arasından iç duvar örgüsü ile birleştirilebilir. yine her kattaki en alt ve üst örgü sırasında su boşaltma ve havalandırma amacıyla tuğlalar arasında boş düşey derzler bırakılır.
ızgaralı veya profilli levha kaplama duvar
taşıyıcı sistem önüne yerleştirilen bir cephe ızgarası üstüne kaplama yapılabilir veya trapez/ondüle levhalar kaplama olarak kullanılabilir. ısı yalıtımı ızgaranın dikme veya kayıtları arasında yer alır. böylece cephe kalınlığı ile birlikte ağırlığı da yığma kaplamaya göre azalmış olur.
dış kaplamalı ısı yalıtımlı duvar
önceki çözümlerden değişik olarak burada ısı yalıtımı dış kaplamaya birleşik ve hava boşluğunun dış tarafında bulunur. sıcak bölgelerde boşluktaki havanın kaplama yoluyla ısınmasını engelleyerek serinlemeyi sağlama amaçlanır.
kolonlar önü duvar
kolonların duvar arasında kalarak ısı köprüsü oluşturmasını önlemek üzere, döşeme kenarı kirişten sonra dışa doğru uzatılarak, duvarlar kolonların önüne yerleştirilebilir. böylece, sadece yatay doğrultuda söz konusu döşeme uzantısının alnı ısı köprüsü halinde kalır. buna karşılık duvarlarla geride kalan kolonlar arasında kenetler yardımıyla yanal yükler açısından bağlantı temin edilmelidir. bundan başka belli aralıklarla duvarda hareket imkanı sağlayan düşey derzler bırakılmalıdır. aşağıdaki çözümler bundan başka havalandırmalı olarak da düzenlenebilir.
ısı yalıtımsız duvar
ısı köprüsünün alanı cephe üstünde en aza indirgenmiş olması nedeniyle soğuk bölgeler dışında ek yalıtıma gereksinim duyulmayabilir.
kenar ısı yalıtımlı duvar
döşeme uzantısının alnına ısı yalıtımı yerleştirilmesiyle bütün ısı köprüleri giderilmiş olur. duvar, daha önce olduğu gibi ısı yalıtım katmanı kalınlığı kadar döşeme kenarından dışa çekilir.
tam ısı yalıtımlı duvar
yukarıda açıklanan her iki çözümün birleştirilmesiyle yeni bir çözüm elde edilir. böylece tam duvar kalınlığı azaltılmış hem de ısı köprüleri ortadan kalkmıştır.
dış duvarlarda ortadan ısı yalıtımı
iki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi "ortadan ısı yalıtımlı dış duvar" olarak adlandırılabilir. ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar iki farklı biçimde tatbik edilebilir. bunlar, birbirlerinden düşey hareketli bir hava katmanıyla ayrılmış iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından meydana gelen çift kabuk dış duvar sistemi (havalandırmalı-soğuk) ve iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından meydana gelen, hava boşluğu içermeyen çift kabuk bir duvar sistemidir (havalandırmasız-soğuk).
her iki sistemde, dış ve iç kabuk tıpkı veya ayrı masif yapı malzemelerinden örülür veya yapılır. genellikle beton blok ve briketler, dolu tuğla, pres tuğla, klinker tuğla vb ile doğal taş, beton gibi alışılmış malzemeler kullanılır. iç ve dış kabuk yalnız tuğlalardan oluşturulabildiği gibi kabuklarda birisi, tuğla vb diğeri beton, briket vb olabilir veya her iki kabuk betondan yapılır.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, camyünü, taşyünü, ahşapyünü, koyunyünü, mineral lifli plak ısı yalıtım malzemeleri, eps ve xps sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmişüreformaldehit köpük vb plak üreten ısı yalıtım malzemeleri, camköpüğü ya da genleştirilmiş perlit veya verniküit, bims vb taneli yalıtkan dolgu malzemeleri ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılıyor. ancak, taneli dolgu malzemeleri daha çok havalandırmasız dış duvarlar için ideal olan ısı yalıtım malzemesidir.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, iç ve dış kabuk arasında yapısal bir bağlantı yoktur. bununla beraber her iki kabuğun mekanik dayanım açısından birlikte çalışması gerekmektedir. bunun için, iç ve dış masif katman yeterli sıklıkta metal bağlarla birbirine bağlanır. bağlanma, duvar örülürken, bağların bir ucu dış, diğer ucu iç katmana ve karşılıklı tıpkı düzlemdeki derzlere veya iç ve dış kabukta boşluklara sokularak bağlanır. bağlar için en ideal metal, bakır, bronz, galvanizli demir ve paslanmaz çeliktir. bağlantı için çok farklı boyut ve şekillerde paslanmaz çelik köşebentler ve özel bağlantı elemanları üretilmektedir.
ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar hem iskelet ve hem de yığma yapılara uygulanmaktadır. iskelet yapılarda kabukların her ikisi ince olabileceği gibi biri kalın (iç kabuk), diğeri ince olabilir. yığma yapılarda ise statik açıdan daha kalın duvarların yapımı gerektiğinden kabuklardan birisi bilhassa iç kabuk diğerinden daha kalın olarak inşa edilmektedir.
havalandırmalı çift kabuk dış duvar sistemlerde yer alan katmanında gelişi güzel bir hapsedilmişlik, durgunluk ve nem depolama meziyeti olmayıp aksine bir serbestlik, devamlı bir hareket, bu nedenle da nem taşıyıcılık ve yapıdan aldığı nemi beraberinde yapıdan uzaklaştırıcılık gibi pozitif nitelikler söz konusudur. burada yapı bileşeni hem konstrüksiyon hem de işlev yönünden hareketli hava katmanı tarafından ikiye bölünmüştür. iyi bir biçimde havalandırılan hava katmanının ısıl koşulları dış ortamla tıpkı kabul edilir.
ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmalı çift kabuk dış duvarlarda dış kabuk en az 9 cm, iç kabuk ise en az 11.5 cm kalınlığında olmalıdır. iki kabuk arası en çok 15 cm 'dir. hava tabakasının en az kalınlığı 4 cm 'dir. ısı yalıtım tabakası ise en çok 11 cm kalınlığındadır.
havalandırmasız dış duvarlarda, sistemi oluşturan bütün malzeme katmanlarına ilişkin nemsel ve ısıl dirençler birbirleri arkasından kesintisiz sıralanmaktadır. bu tür dış duvarlarda rüzgar tesiri altındaki yağmur suyu geçirimli dış kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. bu su, hem don hasarına ve hem de dış kabuğun iç yüzeyi ile temas durumunda olan ısı yalıtım malzemesinin nemlenmesine sebep olabilir. ısıl konfor koşulları sağlanmış bu duvarlarda soğuk dönemde iç kabuk sıcak, don bölgesinde bulunmakta olan dış kabuk ise soğuktur. iç kabuk yavaş, dış kabuk ise hızla soğur. çiğ noktası ısı yalıtım tabakasının içindedir. sıcak dönemde ise dış kabuk çok hızla ısınır. taşıyıcı nitelikteki iç kabuk dış kabuk tarafından korunduğu için yüksek sıcaklıkların tesiri altında değildir. sıcak dönemde ısı akımına paralel olarak gelişen buhar akımı neticesi, su buharı ısı yalıtım tabakasında yoğuşur, yoğuşma genellikle düzlemseldir. taşıyıcı duvar yıllık sıcaklık farkı sebebi ile çok az genleşir. dış kabuk, yüksek ısı genleşmelerinin tesiri altındadır ve iç kabuğun ısı depolama kabiliyeti yüksektir.