Tekrarlayan düşükler hangi sağlık sorunlarını akla getirmeli?
Kadın 10 ile 15 günlük gecikme sonrasında gebelik testi yaptırdıktan sonra ve de gebeliği de ultrasonografide gördükten sonra gebelik kaybı oluşmuşsa buna düşük adı veriliyor. Eğer bu iki veya daha fazla olmuşsa o zaman buna tekrarlayan düşükler adı veriliyor ve de tekrarlayan düşükler ayrı bir kategoriye giriyor. Tekrarlayan düşüklerde genelde büyün yaptığımız tahlillere rağmen hiçbir sorunla karşılaşmıyoruz. Yani çoğu zaman tekrarlayan düşüklerin nedeni belli değil. Belli olanlarda var ama %40 ile %50 oranında hiçbir nedene bağlaya bilemiyoruz tekrarlayan düşükleri. Bununda en muhtemel nedeni şu; yine istatiksel olarak mesela şimdi 2 tane düşük yapmış bir kadın düşünelim. 1’inde %15’lük doğal düşük oranı var, her kadında olan bir düşük oranı var. Ona denk gelmiş olabilir. 2.’sinde de %15ê denk gelmişse; çünkü %15 ufak bir olasılık değil. O zaman kendisini doktor direk olarak tekrarlayan düşük kategorisine almış olabilir, yani bir tesadüf olabilir.
Kanın pıhtılaşma mekanizmasının aşırı çalışması bebeğin orda içerde rahim içinde kendine kan damarlarından beslenecek verimli ortamı bulmasına el vermeyebilir. Bu tür durumlarda bebeği besleyecek olan yapı: plasenta oluşamadığı için düşükle sonuçlanabilir. Bu en belirgin örneklerden bir tanesi. Bunun tedavisi de oluyor. Günlük o pıhtılaşma önleyici iğnelerle bebeğin gelişmesini destekleyerek başarılı hamilelikler sağlayabiliyoruz. Onun dışında bir tiroit bozukluğu olabilir. Ciddi anlamda bir tiroit sorunu olabilir. Tiroit tedavisi vererek, tiroit sorununu gidererek başarılı hamilelikler sağlıya biliyoruz. Rahim şekil bozukluğu olabilir. Onu ameliyatlar gidererek, histeroskopi veya dışarıdan rahme yapılan ameliyatla onu giderebiliyoruz. Onun dışında rahim ağzı yetmezliği olabilir. Rahim ağzı yetmezliğinde, rahim altından dikişlerle yine bu tekrarlayan düşük sorununu azaltabiliyoruz. En büyük grup ve de maalesef müdahale edemediğimiz grup da baba veya anne adayında veya her ikisinde kromozom bozukluğu olması. Bununda çözümü nasıl oluyor.
Tüp bebek tedavisi ile birkaç tane embriyo oluşturup, o embriyolara biyopsi yapılıp, o biyopsiden sağlam olanları rahim içine yerleştirmekle tedavisi mümkün olabiliyor.
Share/Save
:1no2: