Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.952
602.704
43
düşük-tansiyon-tedavisi.jpg
Düşük tansiyon da en az yüksek tansiyon kadar tehlikelidir. Bu yazımızda düşük tansiyon ya da düşük kan basıncının nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi vereceğiz.

Kan basıncı, kan akışının damar duvarına yaptığı basınç olarak tanımlanmaktadır. Normal kan basıncı 120/80 mm Hg’ dır. 140/90 mm Hg ‘nin üzerindeki kan basıncı sınır yüksek kan basıncı, 99/60 mm Hg sınırda düşük kan basıncı olarak kabul edilir. Pek çoğumuz yüksek kan basıncının kalp krizi ve kalp hastalıklarına yol açabileceğinden tehlikeli olduğunu biliyoruz. Ancak düşük kan basıncı veya hipotansiyonun vücut üzerindeki etkilerini görmezden gelme eğilimindeyiz. Çok düşük tansiyonun da eşit derecede zararlı olduğunun farkına varmalıyız.

images.jpg
Düşük Kan Basıncı:

Hipotansiyon, kan basıncının çeşitli nedenler sonucunda bariz bir şekilde düştüğü durumdur. Yukarıda bahsedildiği gibi 90/60 mm Hg kan basıncı, sınır düşük kan basıncı olarak bilinmektedir. Kan basıncı 60/40 mm Hg veya 50/30 mm Hg gibi daha düşük değerlere düşerse, o zaman tehlike işaretidir. Bu durum kalp, böbrekler ve beyin üzerinde kötü etkiler yaratmaktadır. Ayrıca bayılma, baş ağrısı, şok, böbrek problemleri ve hatta kalp krizi düşük tansiyonda görülebilecek bazı problemlerdir.

Düşük Kan Basıncının Nedenleri:

Herhangi bir nedenle kan hacmi etkilenirse, bu kan basıncını etkilemektedir ve düşük tansiyona neden olmaktadır. Ayrıca çeşitli hastalıklar ve sendromlar ile bazı ilaçlar da düşük kan basıncına yol açmaktadır. Aşağıda düşük kan basıncına yol açan bazı durumlardan bahsedeceğiz.

-Susuz Kalmak:

Susuz kalmak özellikle kadınlarda olmak üzere düşük kan basıncına neden olmaktadır. Susuzluk özellikle ağır durumlarda kan hacminde azalmaya neden olarak kan basıncını düşürmektedir böylece düşük kan basıncına neden olmaktadır.

-Kan Kaybı:

Yukarıda belirtildiği gibi, kan kaybı düşük kan basıncının en yaygın nedenlerinden biridir. Yaralanma, iç kanama, dış kanama, ülser ve divertikülit gibi bazı hastalıklar kan kaybına neden olarak düşük tansiyona yol açarlar.

-Gebelik:

Gebelik kadınlardaki düşük kan basıncının önemli nedenlerinden biri olarak adlandırılır. Bir kadının dolaşım sistemi hamilelik sırasında genişledikçe, kan basıncı azalma eğilimindedir. Bu durum kısa sürede tedavi edilmelidir.


-İlaçlar:


İdrar söktürücü gibi ilaçların kullanımı ve beta blokör gibi yüksek tansiyon ilaçlarının kullanımı düşük kan basıncının ana nedenlerindendir. Düşük tansiyon aynı zamanda alfa blokerler, antidepresanlar, ereksiyon fonksiyon bozukluğu ve Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçların ciddi yan etkilerinden biri olabilir.

-Hastalıklar ve Bozukluklar:

Ayrıca hipotiroidizm, Addison hastalığı, düşük kan şekeri, kalp yetmezliği, şeker hastalığı ve hormon problemleri gibi çeşitli hastalıklar ve bozuklukların bir belirtisi olabilir.

Düşük kan basıncının belirtileri arasında bayılma, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes alıp vermede değişiklikler, soğuk ve nemli vücut, bulantı, bulanık görme ve halsizlik sayılabilir. Düşük kan basıncının nedeni ne ise, bu nedenler farklı tedavi yöntemlerinin yardımı ile tek tek tedavi edilebilir. Bu nedenle düşük tansiyonun nedenini doğru teşhis etmek çok önemlidir.

Son olarak, düşük kan basıncının yani hipotansiyonun yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır ve bu nedenle hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen belirtilerden birini yaşarsanız, hemen bir doktora başvurmalısınız. Kendinize iyi bakın!
 
X