Dürtüsel Çocukların Okul Hayatı

SabirAllahtan

Üye
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2022
50
3
32
Dürtüsel 5 yaşında oğlum var. 4 aydır ricus ilacını akşamları 0.25 ml doz şeklinde kullanıyordu. Şimdi bir aydır risperdal ilacını sabah 0.25 ml akşam 0.25 ml olarak iki doz alıyor. Ancak hiçbir sakinlik göremiyorum yine aşırı hareketli. En büyük sorun arkadaşlarına şiddet kullanması yada istediği olmadığında öfke ve ağlama krizleri eşliğinde ortalığı dağıtması. Masa başı etkinliklere katılmak istememesi, sürekli lider olma isteği, kaybetmeye tahammül edememesi, sınıf kurllarına uymamak, sıra beklememek vb birçok davranış sorunu var. Kreş değişikliği sonrası başladı. Okula tepkidir diye 5 ay sonra eski kreşine tekrar geri gönderdim yine düzelmedi. Sonra devlet anaokuluna yazdırdım ordada sorunlar yaşadık ve tamamen okuldan almak zorunda kaldık. Spor, psikolojik destek, aktivite herşeyi denedim çözüm bulamadım. Duyu bütünleme terapisi alsın önerisi aldık bunun için çözger raporu gibi bir rapor gerekiyor mu bu konuda bilgisi ve deneyimlemiş veli yorumlarına ihtiyacım var. İlkokula başlayınca bu süreç devam ederse bizi neler bekliyor öğrenmek istiyorum. Ram rapor verince bu şiddeti için ne olacak. Ramda öğrenme güçlüğü için özel eğitim alındığını biliyorum ama bu tür şiddet uygulayan öğrenciler için neler oluyor.
 
Oğlum 5 yaşındayken aynı sorunları yaşadık. Psikiyatri ilaç için erken duyu bütünleme ve iyi bir anaokul ile devam edelim önerisinde bulundu. Duyu bütünleme için rapor verilmiyor diye biliyorum. Özel olarak ücretli ders alınıyor. 9 ay gittik. Anaokulu 10 kişilik sınıf 2 öğretmen vardı. Hiç sorun yaşamadık. Yalnız maddi olarak baya zorluyor. İlkokula da aynı özel okulda devam ettik. Sorunlar yaşadık ama ilaç gerek görülmedi. Şimdi 5.sinif yine aynı özel okuldayız. Psikiyatrist bu yıl ilaca başlattı.
 
Yaşadığım şehirin Ruh ve sinir hastanesinde bu terapi var. Özellerde olduğunu ve ücretli olduğunu biliyorum. Ama devlet hastanesinde duyu bütünleme terapisi almak için bir rapor gerekiyor mu aslında bunu öğrenmek istiyorum. İlk kreşinde 8 ay herşey güzelken birden bu sorunun baş göstermesi ve katlanarak devam etmesi bizi çok yordu. Ayrıca özel anaokullarında diğer öğrenciler zarar gördükçe de mahçup oluyoruz. Sonuçta hiçbir anne baba, evladının ısırılmasına itilip kakılmasına katlanmak istemez. Bu sefer diğer veli çocuğunu okuldan almak zorunda kalır. İşte bu noktada okul idaresi ile ters düşeriz. Bir öğrenci için kim birden fazla öğrenci kaybetmek ister. İlaç çare olur diye ümid ederken baktık o da çare değil özelden aldık devlete verdik yarı zamanlı olsun diye o da olmadı devletten de çocuğumuzu aldık. Bir süre evde kalsın sıkılsın arkadaş okul ortamını özlesin dedik. Özelede artık güç yetmiyor. Devlet ilkokuluna gidecek mecbur. Ama orda neler ile karşılaşıcaz. Öğrenme güçlüğü değil çünkü yaşadığı. Ram şiddet uygulayan çocuğa karşı neler yapıyor ben bunu öğrenmek istiyorum. Hayvanlar ve bebekler hariç herşeye sert davranır. Arkadaşından arabayı ister ve arkadaşı sırasını beklemesini söylerse çeker alır elinden. Sıra beklemek ve kural onun dünyasında yok. Sınıfta etkinliği beğenmez sıkılırsa masayı altına çeker dolabın üstüne tırmanır dolap üstündeki oyuncağı almaya çalışır. Yada sinirlenirse bütün oyuncak sepetlerini kovalarını al aşağı eder herkese fırlatır ve toplamazda. Boyama yaparken kural varsa ona uymak istemez yada hiç boyama etkinlik yapmaz. Öğretmen hatasında onu uyarır ve kısıt koyarsa ağlar ağlar krizlere girer. Masa altında dolaşır durur. Oyun saati bitincede oynadıklarını toplamak istemez. Sınıfta sırf rengini beğendi diye arkadaşının sandalyesini ister o da vermezde çocuk otururken çekip alıp kendi oturmaya çalışır. Arkadaşından boya ister oyuncak ister bişey ister istediği boyayı vermezse çimdikler ısırır tükürür vb örnekler. Nenesinin evinde sinirlenirse TV kırar telefon kırar. Sıvı sabunu tamamen döker içine su doldurur. Biz biriyle konuşurken araya girer bekle deriz beklemez. Telefonda konuşturmaz sürekli bişey sorup durur. Avmde alışverişe gideriz satıcı ile iki dakika konuşamayız. Hemen sağı solu kurcalar. Markete gideriz onu alın bunu alın. Kuralları oyunlar deneriz işe yaramaz. Daha da artırabilirim. Ama çaresi ne
 
Çaresi sabır sabır.... zaten ilaca başlamışsınız. Duyu bütünleme için rapor olayı nasıl oluyor bilmiyorum. Biz hep özel hallettik. Bireysel ders, dil terapisti, duyu bütünleme hepsini özel aldık. Yaş aldıkça değişiyor. Sonuçta otizm yada zihinsel engel gibi sorunları yok. Davranış problemi, dürtüsellik çözülmeyecek sorunlar değil. Siz ebeveyn olarak bilinçli ilgilisiniz. Oyun terapisti yada duyu bütünleme uzman hangini uygun görürse gidin. Mutlaka değişecektir.
 
Her çocuğun hayatı sınırlarla düzene girer. Sınır koymanız ve taviz vermemeniz gerekir. Aman uğraşamayacağım der ve sınırları delerseniz her çocuk bundan faydalanmayı bilir. Duyu bütünleme devlette yok sanırım. Özellerde ücreti zaten biliyorsunuzdur. Bir de lütfen çocuğunuzu ekranlardan uzak tutun. Telefon, televizyon, tablet fark etmez dürtüselliği tetikliyor. Sağlıcakla kalın.
 
Merhabalar. Yaşadığım şehirin ruh ve sinir Hastanesi'ne götürdüm ergoterapi var diye internette bulduğum sonuca istinaden. Önce psikiyatri gördü tekrar. İlaç dozunu doktor şimdilik değiştirmeyelim dedi. Dil gelişimi ve ergoterapi içinde çocuk gelişimciye yönlendirdi. Birkaç dakika sonra görüştük. İnternet üzerinde olan bulduğumuz ve sizlerinde bildiği tüm tavsiyeleri yönlendirdi. İmkansız diye bişey elbetteki yok ama yaşamayı sürdürme şartları yüzünden çalıştığımız için 70 yaşındaki dede nenenin elinde kalan çocuğumuza malesef ekran engeli koyamıyoruz. Ben evde homeoffice çalışan biriyim. Tüm mesai saatim boyunca telefonda onlineyim. Maalesef çevrede ses kabul edilmiyor sektörde. Mecbur kalıyoruz. Çalışmasakta olmuyor çalışsakta. Bu arafta kalmak zaten bizi ve çocuğumuzu yıpratan. Dil terapisti gördü. Yaşıtlarına göre biliyor sorun yok artükülasyon problemi var ama çok hiperaktif olduğu için biz terapi veremeyiz dedi özel destek alın dedi. Ergoterapist gördü ardından. Bizde materyal yok dediler. Bir tarak var onu almamızı istedi onunla yatmadan evvel tüm vücudunu tarayacağız. Birde motor becerisi geride kaldığı için parmak kol dirsek gibi eklemlerine bir ezgersiz yapmamızı önerdi Mart ayında tekrar görüşeceğiz ergoterapist ile. Evimize çok yakın bir kreş faaliyete başladı. Cuma günü götürdüm bir saat kaldı. Hafta sonu boyunca okula gitmek istediğini söyledi. Bir saatte bile arkadaşlarını iteklemiş. Yerinde de duramıyor tabi. Yarın sabah tekrar deneyeceğiz bakalım neler olacak okulda. 5 aydır evde çok sıkıldı. Okulu istiyor ama kendinide kontrol edemiyor olmanın verdiği tepkiler ile dışlanması kötü oluyor. Bu sabahta özelleri aradım ergoterapi seansı 400 lira diye bilgi aldım. Ama en iyisi hangisi yaşadığım şehirde kimden nasıl bilgi alacağımı bilemiyorum. Getir götür işide var. Hafta içi çalışırken götürecek kimsem yok. Hafta sonu ancak. Dil terapisi fiyatlarını henüz öğrenmedim. Telefonda bir ergoterapist ile görüştüğüm önce duygu açlığını doyurun dedi. Bazı teknik terimler kullandı bu aşamalar tamamlansın dil eğitimine öyle başlarsınız dedi. Keşke çalışmadan yaşam şartlarını yürütebilsemde terapilere ben götürebilsem yavrumu. Devlet desteği alabilsem çalışmam. Ama çalışarak ancan o bütçeyi ayırabilirim. Hafta içine bakıcı bulmaya çalışıyorum ama o da yok çevremde. Olanlarda haklı olarak dolgun maaş istiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…