Dünyayı kurtarmak için bir leğen bir fırça

minenes

Guru
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2010
2.740
80
363
İstanbul
Merhaba bayanlar,

Televizyonlar anlatıp duruyor, bulaşık makineleri bilmem ne kadar su tasarrufu sağlarmış diye. Sanırım Türk kadınının nasıl önyıkama yaptığını görmemiş bunlar Misafirliğe gittiğim her evde gördüğüm üzere, bulaşıklar makine yıkamıyor diye dizilmeden önce tonlarca su akıtılarak tertemiz edilip öyle yıkanıyor. Eh ben ne anladım şimdi makinenin yaptığı tasarruftan.

Ben su konusunda çok pimpirikliyim. Hani 5 yıl sonra içme suyu kalmayacak gibi geliyor bana Bu yüzden şöyle bir yöntem geliştirdim ve damla su akıtmadan bulaşıklarıma ön yıkama yapıyorum.

Gerekenler
küçük olmayan bir bulaşık leğeni
bir bulaşık fırçası

Yapmanız gereken tek şey, salata veya yemek hazırlamak için meyve-sebze-salata malzemesi vs. yıkadığınızda, evyenizin içine leğen koyup akan suyu buna doldurmak. emin olun bayağı bir su birikecek.

Bu suyu dökmeyin. Akşam yemeği yenildikten sonra, bulaşıkları makineye dizmeden önce, bu leğen içine koyup fırçayla kabasını alıverirsiniz.

Tamam, biriken su tertemiz olmuyor ama amaç zaten bulaşığı temizlemek değil, kaba kiri almak değil mi?

Bunun sağladığı tasarrufun gerçekten fark edeceğine inanıyorum...

Son düzenleme:
:)) ne güzel duyarlı insanlar görmek...

bu arada ben de bişey paylaşmak isterim...geçenlerde gelen servis elemanı bardaklarımı görünce (( "abla sen bulaşıkları çok mu temiz koyuyorsun makineye" dedi...e ben de neredeyse yıkanmış koyuyorum...hem kendine eziyet hem bulaşığına zarar dedi...hafif yağlı kalmazsa makine bulaşığa zarar veriyormuş kendini ne yoruyorsun çer çöpünü al at dedi....

evet cnm kesinlikle katılıyorum sna..bn fıttırıyorum su sonuna kadar açılıyooo o ordan akarken teker teker çatal bıçak bile sudan geçiriliyo hatta bi komşum bulaşık süngeriyle bildiğin köpükleyip koyuyodu..bn her gördüğüm kişiyi uyarıyorum ama nafile.. bn asla sudan fln geçirmiyorum direk atıyorum öylece makinaya çok kaba kiri varsa selpakla yada bişi yardımıyla çöpe döküyorum asla su harcamıyorum..hele o çok susuz geçirdiğimiz bi yaz vardı resmen barajlar kurumuştu ondan sonra daha bi akıllandım..o susuzlukta bile halı yıkayanlar vardı sokaklarda..yok ya anlam veremiyorum susuz hiçbişi olmuyo bi sular kesilsin elimiz ayağımız bağlanıyo hiçbişi yapamıyoruz buna rağmen bu suları nasıl bolca harcıyoruz aklım ermiyo..bulaşık yıkamaya seviyorum ama bu görevi bnm yerime görmesi için üretilmiş bi makina aldım bidaa niye bn üstünden geçiimki..o yüzden misafir geldiğinde bulaşıkları bn yerleştirim fln diyolar biliyorum sudan geçirceklerini içim gidiyo o su ordan akarken bn ya diyorum yok bn yrn yerleştircem onları yada diyorum sudan geçirme cnm makina yıkıyo zaten..temiz olmuyo diyolar valla mis gibide çıkıyo bnmkiler hemde kısa programda yıkıyorum yine sudan tasarruf için :))

ay benzer kişiler görmek çok güzel yıkamadan koysa bence de çıkarır ama onda makineyi ve filtresini daha sık temizlemek gerekebilir. bir de, meyve-sebze yıkarken çok su akıttığımız için, o suyu ikinci bir kez değerlendirme fikri de beni rahatlatıyor açıkçası...

duyarlılığınız için çok teşekkürler, çok güzel bir fikir. ben de kaba kirini peçeteyle alıp çöpe atıyorum. eğer çok yağlı ise bulaşık marc sprey var ondan sıkıyorum. hergün çalıştırırsam 33 dk.lık program yetiyor zaten, tertemiz çıkıyor =) ben de 2.30 saatlik programlardan kaçınmayı ekonomik programlarda bulaşık yıkamayı tasviye ediyorum, çünkü uzun programlarda bardaklarım çok zarar görüyor..

ben de peçeteyle siliyorum artık...ve evet makineyi bulaşığı yıkasın diye aldım...haftada bir-iki filtre temizlemek bulaşığı önce yıkayıp sonra makineye yerleştirmekten kolay...eeee türk ev kadını mantığı..."o kadar temiz ve hijyeniğim ki makineye bile tertemiz atıyorum bulaşığı" ama olan bulaşığa oluyo deterjan eritecek yağ bulamayınca bulaşıkları eritiyor...ve sudan geçirmeden attığımda bulaşık çok daha güzel çıkıyor makineden...

bu arada Ankarada mı yaşıyorsun...

yok cnm istanbulda yaşıyorm

yok cnm istanbulda yaşıyorm

su sıkıntısı deyince 4-5 yıl önce Ankaradaki iğrenç yaz geldi aklıma....insanların leğende banyo yapıp sonra o suları tuvalet temizliğinde kullandığı yaz...tam 9 gün hiç su akmamıştı...Binada Hidrafor olmasa ne yapardık bilemiyorum...ve o zamanları akıldan çıkarmamak gerek...çoook uzak değil...

Şimdi gördümm..

Ve biz bunu yaklaşık 20 yıldır uyguluyoruz desem :))

Annemden alıştım bende o şekilde yapıyorum artık.

Salata yapacağımız malzemeleri yaparken, sebze meyve her neyse.. yıkarken bir leğeni koyuyorum musluğun altına. Biriken su zaten kirli olmuyor.Annem 15 yıldır bulaşıkları elde yıkarken yıkadığı su çok kirlenmesin diye uygularmış. 5 yıldır da makineye dizmeden önce kabasını almak için kullanıyoruz suyu.. Bana da su birgün bitecek gibi geliyor. Misafir geldiğinde çok uygulayamıyorsun bu yöntemi. Yakın misafir yada komşumuzsa onlar varken de uyguluyoruz ama diğer misafirler için uygulanamıyor tabi çok :) O zaman da suyu minimum düzeye getiriyor öyle kabasını akıtıyoruz..

Böyle duyarlı insanları görmek çok güzell ayrıca :))

Boşuna demiyor Peygamber Efendimiz (asm):
"Akan bir nehrin kenarında bile olsan, normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur.”

bende bişiler ekliyim istedim annem benim tasaruflu annem sebzeleri yılarken altına leğen koyar öyle yıkar sonra o suyu balkondaki ciceklerine döker biber yıkayıp tohumları döküldüyse eğer saksının bi yerinde biber bile cıkar onu da büyütüp sabahları soframıza koyardı.ben böyle yapamıyorum ciceklerim yok çünkü balkon yıkıyorum içinden çeli çöpü alıp yılıyorum yeterki ziyan olmasın su

Canım fikrin çok güzel bende düşünürüm böyle şeyleri plastikleri biriktirip atarım, yağı yanmış kullanılmayan yağı lavoboya dökmemeye çalışırım bilgin ve paylaşımın için teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…