Dünyanın görmezden gelmeyi seçtiği ülke: Yemen

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.297
42.836
Dünyanın görmezden gelmeyi seçtiği ülke: Yemen

18/01/2016 09:23
nese.idil@radikal.com.tr / http://www.radikal.com.tr/dunya/dunyanin-gormezden-gelmeyi-sectigi-ulke-yemen-1498860/
Facebook'ta Paylaş




RADİKAL – Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun geçen yıl 26 Mart’ta bombardımanlar düzenlemeye başladığı Yemen’de her geçen gün sivil ölümler artıyor. Şii Ensarullah Hareketi’nin ülkedeki ilerleyişini durdurmak amacıyla kurulduğu belirtilen koalisyon, sıklıkla insan hakları ihlalleriyle gündeme geliyor.

Binlerce sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına, milyonlarca çocuğun yardıma muhtaç hale gelmesine neden olan hava saldırılarında hastaneler, fabrikalar ve okullar hedef alınıyor. Uluslararası örgütler, İngiltere, Fransa ve ABD’nin de çeşitli yollarla destek verdiği Suudilerin hava saldırılarında savaş suçları işlendiğine dair bulgulara raporlarında birçok kez yer verdi. Ne ki, dünya Yemen’de halkın katledilişini görmezden gelmeyi tercih ediyor, sivil ölümlerden sonra herhangi bir kınama yapılmıyor.



Suudi jetlerinin bombaları nedeniyle hayatın kabusa döndüğü, düğünlerin bile hedef alındığı Yemen’de yaklaşık 10 aydır süren dramdan en fazla akılda kalan olaylar şu şekilde:

MART: Uluslararası Göç Örgütü, koalisyon jetlerinin Mazrak mülteci kampını hedef alması sonucu 45 kişinin hayatını kaybettiğini, 65 kişinin de yaralandığını aktardı.

MİSKET BOMBASI KULLANDI

MAYIS: İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’ın Yemen’de, uluslararası anlaşmalarca kullanılması yasak olan misket bombası kullandığını açıkladı. Örgüt, misket bombasının en az iki kez kullanıldığını belirtirken, bunlardan birinin el-Safra’nın el-Amar bölgesinde görüldüğünü duyurdu. HRW, bombanın ABD yapımı olduğunu gösteren fotoğraflar yayınladı.

-Birleşmiş Milletler, koalisyona Yemen’in başkenti Sana’daki uluslararası havalimanını bombalamayı durdurması yönünde çağrıda bulundu.



MİLYONLARCA KİŞİ TEMİZ SUYA ERİŞEMİYOR

-İngiltere merkezli Oxfam, iki aydır süren saldırılar sonucunda temiz suya erişimi olmayan Yemenlilerin sayısının 16 milyona ulaştığını duyurdu. Oxfam’dan yapılan açıklamada, “Devam eden hava saldırıları, karada çatışmalar ve yakıt kısıntısı, üç milyon Yemenlinin daha içme suyundan mahrum olduğunu gösteriyor. Bu da temiz suya erişimi olmayanların sayısının en az 16 milyona yükseldiği anlamına geliyor. Bu sayı Berlin, Londra , Paris ve Roma’nın toplam nüfusuna eşdeğer” denildi.



HAZİRAN: İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir kez daha misket bombası kullandığını açıkladı. New York merkezli örgütün, Yemen’in kuzeyinde bulunan Saada’yı ziyaretinden sonra hazırlanan rapor hakkında konuşan örgütün Acil Durumlar Araştırmacısı Ole Solvang, “Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve diğer savaşan gruplar, kullanımı yasak olan misket bombasını kullanmanın sivillere zarar vereceğinin farkına varmalı. Bu silahlar askeri hedefleri sivillerden ayırmıyor ve patlamayan mühimmat da başta çocuklar olmak üzere sivilleri tehdit ediyor” ifadesini kullandı.

TARİHİ VE BM’Yİ VURDULAR

-Koalisyon, bu kez Sana’nın BM Dünya Mirası listesindeki 2 bin 500 yıllık tarihi yerleşim yerini hedef seçti. ‘Dünyanın ilk gökdelenleri’ olarak bilinen binalardan birkaçı saldırıda yıkılırken aynı bombardımanda siviller de yaşamını yitirdi.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-moon, koalisyonun hava saldırısı sonucu Aden'de BM Kalkınma Programı (UNDP) yerleşkesinin isabet alındığını duyurdu. Yerleşkenin ciddi şekilde tahrip olması ve bir görevlinin yaralanması nedeniyle ‘büyük üzüntü duyduğunu’ ifade eden Ban, sorumluların hesap vermesini istedi.



TEMMUZ: Yemen’de bombardımanların başlamasından bu yana çekilen şüphesiz en etkileyici görüntü İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) geldi. Ülkede ihlal edilen insan haklarını 47 sayfalık bir rapor ve videoyla belgeleyen örgüt, video için Yemen’in Saada kentinde yaşayan Velid el-İbbi’yle konuştu.

‘MUTLU OLMAYA BİLE VAKİT BULAMADIM’

Ailesinden 27 kişiyi hava saldırıları sonucu kaybettiğini söyleyen İbbi, yaşamını yitirenlerden 17’sinin çocuk olduğunu söyledi ve ölenler arasında eşi, biri 1 aylık olmak üzere dört kızı, üç kız kardeşi, bir erkek kardeşi ve onun eşi, kardeşinin üç çocuğunun bulunduğunu ifade etti. İbbi, yaşadıklarını, “Bombardımanın olduğu gece , biri kızımı istemeye geldi. Bombardımandan önce kızım için mutlu olmaya bile vakit bulamadım” sözleriyle anlattı.



Suudi Arabistan’ın Yemen’i, ülkede yaşayan siviller için duyarlılık göstermeden yasa dışı olarak bombaladığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Leah Whitson, raporun bulgularını şöyle özetledi:

“Koalisyonun Saada’ya düzenlediği hava saldırıları onlarca sivili öldürdü, aileleri yıktı. Bu saldırıların düzgün bir şekilde incelenmesi gerekiyor ve bombardımanlar savaş kanunlarının ciddi ihlali gibi duruyor.”

-Koalisyonun Aden kentinde bulunan bir pazar yerine düzenlediği bombardımanda 45’ten fazla sivil hayatını kaybetti.

-Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler’in ateşkes ilan edildiğini duyurmasına rağmen bombardımanlarını sürdürdü ve ateşkesi ihlal etti.

-Suudi jetlerinin Taiz’in Moka bölgesinde düzenlediği hava saldırısında 120 sivil hayatını kaybetti, 150 kişi de yaralandı. Associated Press, bölgedeki cesetlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılara ait olduğunu duyurdu.



AĞUSTOS: Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Suudilerin beş aylık saldırısının ülkede “felakete yol açtığını” söyledi ve “Bu beş ayın sonunda Yemen, beş yılın sonundaki Suriye’ye benziyor” dedi.



-Sınır Tanımayan Doktorlar, Taiz’de düzenlenen hava saldırısında 17’si aynı aileden olmak üzere 65 sivilin öldüğünü açıkladı. Yerleşim bölgesinin hedef alındığı bombardımanda ölenlerin 17’sinin çocuk, 20’sinin kadın olduğu belirtildi.

-Suudi jetlerinin Yemen’in kuzeyinde bulunan şişeleme fabrikasını vurması sonucu 36 kişi yaşamını yitirdi.

DÜĞÜN KATLİAMLARI

EYLÜL: Savaş uçakları, bu kez Yemen’in güneybatısındaki Moka kentinin yakınlarındaki el Vehice köyünde bir düğünü hedef aldı. Düğün katliamında 135 kişi hayatını kaybetti.

EKİM: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yemen'de 10 milyon çocuğun acil yardıma muhtaç olduğunu duyurdu. Açıklamada, ülkedeki insani durumun her geçen gün kötüye gittiği vurgulandı ve 20 milyondan fazla insanın temiz içme suyuna bile erişmekte zorlandığı ifade edildi.



-Suudi jetleri bir kez daha düğünü hedef aldı. Başkent Sana’nın 113 kilometre güneydoğusunda bulunan Sanban kasabasında yapılan düğünün vurulması sonucu 30 kişi yaşamını yitirdi.

KOORDİNATLAR VERİLMESİNE RAĞMEN HEDEF SEÇİLDİ

-Koalisyona ait savaş uçakları Saada kentinde uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) ait bir hastaneye hava saldırısı düzenledi. Örgütten yapılan açıklamada, MSF çalışanları ve hastaların bombardıman anında binanın içinde oldukları belirtildi. Olayda yaralananların olduğu açıklandı. Örgütün Twitter hesabından yapılan açıklamada “Yemen’in Saada kentindeki MSF tesisi, hastalar ve çalışanlar içerideyken dün akşam birkaç kez vuruldu” denildi.



Sınır Tanımayan Doktorlar, hastanenin koordinatlarının koalisyona verildiğini, ancak buna rağmen hava saldırısının hedefi olduklarını ifade etti. Hastanenin altı kez hedef alındığı kaydedilirken, binanın tamamen yıkıldığı aktarıldı.

-Koalisyon jetleri, Taiz kentinde işçileri taşıyan bir otobüsü hedef aldı. Saldırı sonucu 10 fabrika işçisi yaşamını yitirdi.

İNGİLTERE YAPIMI FÜZELER

KASIM: Birleşmiş Milletler, Yemen’de beş yaşın altındaki yarım milyondan fazla çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. UNICEF Genel Müdürü Anthony Lake, yetersiz beslenmenin çocukların gelişim sürecini olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

-Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’ın 23 Eylül’de bir seramik fabrikasını hedef aldığını ve bir kişinin öldüğü saldırıda İngiltere yapımı füzeler kullanıldığını duyurdu. Örgütlerin açıklamasında, saldırının savaş hukunun açıkça ihlali olduğunun altı çizildi.



ARALIK: Uluslararası Af Örgütü, koalisyon jetlerinin Yemen’deki okulları kasıtlı olarak hedef aldığını ve öğrencileri öldürdüğünü duyurdu. Örgüt, saldırılar nedeniyle öğrencilerin eğitim hayatına devam etmesinin imkansız hale geldiğini belirtirken, Yemenli çocukların yüzde 34’ünün, bombardımanların başladığı Mart ayından bu yana okula gidemediğini vurguladı.

‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEREDE?’

OCAK: Suudi Arabistan’ın Yemen’de işlediği savaş suçlarından biri de görme engelliler merkezini vurmak oldu. Başkent Sana’nın Safiah bölgesinde bulunan Nur adlı görme engelliler merkezini vuran koalisyon, aynı gün boş bir düğün salonunu da hedef aldı. Her iki saldırıda da şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı, ancak görme engelliler merkezindeki çocukların bombardıman sonrası fotoğrafları yürek burktu.



Saba haber ajansına konuşan merkezin müdür yardımcısı Muhammed el-Daylami, konu hakkında yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Merkezin hedef alınması Suudi koalisyonun savaş etiği ve kuralları hakkında hiçbir fikri olmadığını kanıtlıyor. Engelli çocuklar hava saldırısında hedef alınmayı hak edecek ne yaptı? Uluslararası örgütler nerede? Birleşmiş Milletler nerede?”

ABD YAPIMI MİSKET BOMBASI

-İnsan Hakları İzleme Örgütü, bir kez daha Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir kez daha misket bombası kullandığını duyurdu. 6 Ocak’ta başkent Sana’da kullanılan misket bombasının ABD yapımı olduğunu vurgulayan örgüt, bombanın kullanımıyla ilgili uluslararası inceleme çağrısında bulundu.

Örgütün silah birimi direktörü Steve Goose, “Koalisyonun, kalabalık bir kentin ortasında tekrar tekrar misket bombası kullanması, sivillere zarar vermek istediklerine işaret ediyor ki bu bir savaş suçudur. ABD Suudilere misket bombası temin edeli 20 yıl oldu, ancak onlar şu anda sivilleri öldürmek için kullanılıyor” açıklamasında bulundu.



-Koalisyonun Beyda bölgesinde bulunan bir hastaneyi hedef aldığı ve binanın tamamen yıkıldığı açıklandı. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ise bu tarihten bir gün önce yaptığı açıklamada bir roketin kliniklerini vurduğunu ve saldırı sonucu beş kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

-Suudi jetleri, Sana’nın güneyinde bulunan bir ilaç fabrikasını hedef aldı. Binanın vurulduğu esnada boş olması nedeniyle şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

-Yemen’in başkenti Sana’da düzenlenen hava saldırısında Yemenli gazeteci Almigdad Mojalli, yaşananları görüntülemeye çalışırken hayatını kaybetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler, geçen yıl Yemen’de en az beş gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı.
http://www.radikal.com.tr/dunya/dunyanin-gormezden-gelmeyi-sectigi-ulke-yemen-1498860
 
biz de görmezden geliyoruz demekki çünkü ben ilk defa okuyorum, medya göstermezse nerden bilecez, yerli yabancı tüm medyanın derdi ortadoğuda ki belli başlı üç beş ülke, dünyada başka ülkeler başka savaşlar yok gibi
 
Kazık çakacaksınız dünyaya öldürün...
 
Çünkü onlar Müslüman..
Başka açıklaması yok.
 
Hic haberim yoktu benim de chess. Cok korkunc görüntüler

Neyi alip veremiyorsunuz gireceginiz 3 metre çukur işte.
 
 
Neden medya bunu hic duyurmadi?
Hic haberom yok benim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…