Dünyanın 12 Harikası

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.024
602.886
43
Amazon’dan Antartika’ya, dünyada görülmesi gereken birçok harika yer var. İnsan yapısı bu anıtlar ve doğa harikaları, seyahat rotalarına sıklıkla ekleniyor. Peki İrlanda'daki Devler Yolu'nu ya da Meksika'daki sualtı heykel parkını duymuş muydunuz?

Sokotra Ejderha Ağacı, Yemen

Amerika’daki Büyük Kanyon veya Afrika’daki Viktorya Şelaleleri gibi insanın hayal gücünü zorlayan manzaraları hemen hemen herkes bilir ama Yemen’de bulunan Sokotra Ejderha Ağacı'ndan çok az insanın haberi vardır.

Gövdesinden sızan ve antik çağda ilaç yapımında kullanılan koyu kırmızı renkli reçine insanlar arasında “Ejderha kanı” olarak ünlenince ağacın adı da Ejderha Ağacı olarak kalmış.

Mir elmas madeni, Rusya

Bazı mekanlar insanda hayranlık hissi yaratır, bazıları ise şoka uğratır. Rusya’daki Mir elmas madeni insanı şoka uğratan yerlerden. Genişliği 1 km.’yi bulan maden, dünya üzerinde insan eliyle kazılan en büyük ikinci çukur olma özelliğini taşıyor.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde yer alan maden 10 yıldır kapalı ve kar kaplanmış haliyle çok daha etkileyici...

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

İnsanoğlu dünyanın hemen her yerinde doğaya kafa tutarak kendi yapılarını inşa etmiş. Bazı yerlerde ise doğa verdiklerini geri almış ve adeta “Ben buradayım” demiş. Kamboçya’daki Ta Prohm tapınağı da aynen bu şekilde doğaya teslim olmuş bir yapı.

12. yüzyıl sonlarında ormanın ortasına inşa edilen ve asıl adı Rajavihara olan tapınak, 18 rahip ve 615 dansçıya ev sahipliği yapmış. Yaklaşık 400 yıl önce terk edilen yapıyı doğa tekrar geri almış. Bugün antik yapılarla dev ağaçları iç içe geçmiş olarak görmek mümkün.

Ölüm Vadisi, ABD


İsmini bu kadar hak eden çok az mekan bulunur. İnsanların turistik ziyaret dışında yollarının asla düşmesini istemedikleri Ölüm Vadisi, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek yüzey ısısının kaydedildiği yer.

1913 yılında kayda geçen 56.7 derece ile rekorlar kitabına giren dev vadide ayakkabılarınızın altı eriyor ve aşırı terleme sonucu vücudun elektrolit dengesi alt üst oluyor. Giderken yanınıza şapka almayı unutmayın.


Sualtı heykel parkı, Meksika



İnsanlar yüzyıllar boyunca suyun altında kayıp kıta Atlantis’i aramışlar. Meksika açıklarında suya dalan birisi de kayıp medeniyeti bulduğunu sanabilir ama bu seferki ne yazık ki insan yapısı.

Cancun’da sualtına yerleştirilen ve tropik balıklar eşliğinde okyanus zemininde uzanan insan yapısı heykeller unutulmaz bir dalış macerası yaşatabilir.

Yarık kanyon, Arizona

İnanılmaz güzellikteki renkleri ve ışık oyunlarıyla adeta doğa yapısı bir labirent görünümünde olan Antilop Kanyonu, Arizona’da en çok ziyaret edilen ve fotoğrafı çekilen mekanların başında geliyor.

Kanyonda geçirdiği bir kaza sonrasında mucizevi bir şekilde sağ kalan doğa sporcusu Aron Ralston, sıkıştığı kayada günlerce mücadele etmiş ve en sonunda çakısıyla kolunu keserek kurtulmayı başarmıştı. Aron’ın hikayesi 2010 yılında James Franco'nun rol aldığı 127 Saat adlı filme de konu olmuştu.



Kaynak:redbull
 
Devlerin Geçidi, Kuzey İrlanda

Dürüst olmak gerekirse İrlanda’yı gezi rotasına dahil etmek çok sık yapılan bir iş değil. İngiltere’nin eşsiz sahil şeridi ve uçsuz bucaksız kırları veya romantik İskoç yaylaları hemen herkesin tercih edebileceği çekici mekanlar ama eğer rotanızı İrlanda’dan geçirecekseniz orada da görmeniz gereken kendine özgü mekanlar olduğunu unutmayın.

Kuzey İrlanda’da bulunan Devler Geçidi volkanik akıntılar sonucu oluşan 40.000 altıgen kayadan oluşuyor. Hayran olmamak imkansız.

Paskalya Adası, Polinezya


Paskalya Adası’nda bulunan dev heykeller onlarca yıldır hem gezginleri kendine hayran bırakıyor, hem de kafa karıştırıyor. Oraya nasıl geldiler ve onları kim yaptı? Bilmecenin çözülen tek parçası, heykellerin birinci bin yılın içerisinde yapılmış olduğu.

Bilim adamlarına göre adada yaşayan Rapanui halkı tüm doğal kaynakları tüketip, ormanları da yok edince artık adada barınamaz hale geldiler. Birçok insan öldü ve geri kalanlar da ana kıtaya göç ederek, bugün UNESCO dünya mirası olarak kabul edilen 887 heykeli arkalarında bıraktılar.

Tuz düzlükleri, Bolivya

Bazı yerler insana kendini başka bir gezegendeymiş gibi hissettirir. Bolivya’daki tuz düzlükleri de bu tanıma uyan gerçeküstü bir mekan.

Yağmur sezonunda bölgeyi saran tatlı su ile tüm düzlüğün ayna gibi parlaması gerçekten dünya gözüyle görülmeye değer. Giderken yanınıza sizi sıcak tutacak giysiler almayı unutmayın çünkü 4000m irtifada bulunan düzlükte kar ve dondurucu bir soğukla karşılaşacaksınız.

Kapadokya, Türkiye



Bu da ne böyle? Bir yığın kaya deyip bir sonraki mekana geçmeyi düşünüyorsanız durup bir daha düşünmenizi öneririz. Kapadokya tamamen sıra dışı yeryüzü şekillerine sahip eşsiz bir labirent şehir.

Fotoğrafta görülen yerin adı Kızlar Manastırı. Üstelik bu kayaların içine oyulmuş turistik mekanlarda konaklama şansınız da var.



Nazka çizgileri, Peru


Nazka çizgileri başlı başına bir komplo teorisidir. Sadece gökyüzünden görülebilen ve cetvelle çizilmişçesine düzgün bu dev şekilleri kim yaptı? Çağının çok ötesinde bir medeniyet mi yoksa uzaylılar mı?

Güney Peru’da yer alan Nazka düzlüğü nadir olarak bazı sportif etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında uçuş giysileriyle atlayış yapan Cedric Dumont ve Jhonathan Florez yaklaşık 2 dakika kadar bölgenin üzerinde uçmuş ve 190km/saat hıza erişmişlerdi.

Cin Meclisi, Umman

Umman çöllerinin altında yer alan Cin Meclisi mağarası, dünya üzerinde şu ana kadar keşfedilmiş en büyük iç kubbeye sahip mağara olma özelliğini taşıyor. Mağara son yıllarda birçok maceracının da gezi rotasında yer alıyor.

2007 yılında Felix Baumgartner mağaranın tepesindeki delikten 120 metrelik bir iç mekan atlayışı yapmıştı. 2014’te ise Chris Sharma ve Stefan Glowacz kubbeden aşağı kaya tırmanışı tekniği ile inmeyi başaran ilk ekip oldu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…