• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dünya Uydusu Ay'ın hakkında Bilinmeyenleri

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.234
679
373
Kocaeli
Dünya Uydusu Ay'ın hakkında Bilinmeyenleri - Dünya Uydusu Ay'ın Gizemli Bilinmeyenleri

* Ay, dünyadan daha yaşlıdır, öyleyse kökeninin başka bir yer olması mümkündür.
* Niçin bazi bilim adamlari, Ay taşlarının 20 milyar yıllık olduğunu iddia ediyorlar. Yani dünyadan daha eski...
* NASA, bir Ay kayasının 5.3 milyar yıllık olduğunu saptadı ama bu Günes Sistemi öncesine ait bir tarihti.
* Önemli bilim adamlari ve Ay uzmanları, Ay'dan getirilen elementlerin dünyadakilerden daha eski olduğunu belirlediler ama neden resmen açıklamadılar
* 40 Ay tasinin en azindan 7 milyar yıllık oldukları belirlendi, bu tarihleme dünyadan ve güneşten iki kez daha eskidir.
* Buna karsin Ay'ın yüzey toprağı, Ay taşlarından daha eskidir. Farklılık nereden geliyor
* Bir grup bilim adami Ay'ın yıldızlararası bir yerde yapıldığı görüşündeler ve dünya tarafindan yakalandığını düşünüyorlar. Ama bu nasıl olabilir
* Neden bazi bilimciler, Ay'ın içinin yoğunluğunun yüzeyden farkli oldugu düşüncesindeler. Gerçekten Ay'ın içi boş olabilir mi? Ve bu biliniyor mu?
* Niçin Ay'ın 8 mil üstünde, yüksek dozda radyoaktivite var, bu elementer olarak doğal mıdır?
* NASA tarafindan 100 millik bir alana yayılmış su buharı saptandı ama Ay'da su olmadığı biliniyor. Bu gizem, Ay'ın yapay olduğu anlamında mı?
* Ay'ın çok eskiden sıcak olduğu ileri sürülüyor ama bunu dünyadaki benzerleri gibi kanıtlayan bir kanıt bulunmuş değil. Bu çelişki henüz açıklanamadı.
* Ay, hem dünyanin doğal uydusu olamayacak kadar büyük, hem de çok uzaktadir.
* Ay, olmasi gerekenden daha düzgün bir yörüngeye sahiptir.
* Ay kraterleri çok fazla ve garip bir biçimde yüzeyseldir.
* Ay'ın dünyaya bakmayan yüzü çıkıntılı veya kamburdur ve Güneş Sistemi'nde onun gibi gezegenine tek yüzünü gösteren bir başka uydu yoktur.
* Ay ölçümlemeleri çok fazla demir olduğunu gösteriyor.
* Ay toprağı, Ay kayalarından çok daha yaşlıdır.
* Ay'ın bileşimi, dünyadan farklıdır.
* Doğa kanunlarına aykırı olarak, ağır metaller yüzeydedir.
* Ay'da önceden eriyik olan metaller yoktur.
* Ay dev bir gong sesi çıkarmaktadır ve yörüngede dönerken titreşmektedir.
* Ay bir moloz yığını gibi gözükmektedir.
* Ay, periyodik olarak sarsılmaktadır, bu bize düzenli bir sismik aktiviteyi gösteriyor. Sismik dalgalar sanki tek bir kütleymiş gibi tüm yüzeyi dolaşabiliyorlar.
* Dünyadan bakıldığında Ay, bir güneş diski gibidir yani tutulmalarda güneşi tam olarak kapatır, ne biraz küçük veya büyüktür sanki büyüklüğü güneşi örtmek için ayarlanmıstır.
* Eger Ay, dünya tarafindan yakalanmışsa, bunun sonu gelecek ve Ay yine uzaklaşıp gidecektir.
* Normalde Ay'ın çizdigi yörünge, dünyanin ekvatoral çemberiyle karşıt olmalıdır, ama Ay garip bir şekilde dünyanın yaptığı gibi, güneşe bağımlı bir yörünge çizer.
* Her ne kadar Ay volkanların ölü olduklari söyleniyorsa da, yüzyillardır Ay'da garip ışıklar, parlamalar görülmekte ve hala izlenmektedir.

Ay Olmasaydı Ne Olurdu?
Merkür gezegeni büyüklüğündeki Ay'ın, Dünya'nın dörtte biri kadar bir yarı çapı, sekizde biri kadar bir kütlesi ve altıda biri kadar bir yer çekimi kuvveti vardır. Yani Dünya'da 60 kg olan birisi Ay'da 10 kg gelmektedir. Dünya'ya olan uzaklığı, yörünge hareketi boyunca farklılık göstermektedir. En yakındayken; 345.400 km, en uzaktayken; 406.700 km dir. Dünya çevresindeki dönüşünü 27 gün, 7 saat ve 43 dakikada tamamlamaktadır.
Dünya'mızın uydusu olan Ay olmasaydı ne oludu diye hiç düşündünüz mü?
İlk olarak Ay'ın çekim etkisi olmayacaktı. İşte bu çekim etkisinin olmaması sonucunda “gel git” olayları olmayacak, insanların ve ağaçların boyları uzamayacak, hayvanlar daha kısa ve güçlü bir yapıya sahip olacaklar bununla birlikte tüm canlılar Dünya'ya yapışık bir hayat sürdüreceklerdi.

Ay'ın çekim etkisinin yararları sadece bunlarla sınırlı değil. Mesala Ay'ın çekim etkisi olmasaydı Dünyamız şu anki dönüşünü 3 katı daha hızlı dönecek bir gün 8 saate inecekti. Bu hızlı dönmesinin sonucunda Dünya'mız ekvatordan başlamak üzere atmosferini kaybedecekti. Kabetmese dahi bu aşrı hızlı dönüş sonucunda Dünya üzerinde hızı saatte 300 km yi bulan kasırgalar esecek bu da hayatı kötü etkileyecekti. Bu şiddetli rüzgarlar sonucunda insanlar duyma yeteneğini kaybedecek, konuşamayacak, el kol işaretleriyle haberleşecekler, bu da zeka ve yetenek gibi kavramları olumsuz yönde etkileyecekti.

Diğer bir etkisi ise mevsimlerin oluşumunda gözlemlenecektir. Mevsimlerin oluşumu sağlayan Dünya'mızın eksen eğikliğidir. Bu eğiklik 23 derecedir. Ay olmasaydı açı bu defa 23 derece değilde 90 derece olacaktı. Bunun sonucunda kutuplar ekvatorla yer değiştirecek ve böylece kutuplar ekvator kadar sıcak, ekvatorda kutuplar kadar soğuk olacaktı. Tabi bu sıcaklık değişimleri bir anda gerçekleşeceğinden bir anda dondurucu soğuklar bir anda 100 dereceye varan kavurucu sıcaklıklar yaşamı olumsuz etkileyecekti.
Ay'ın çekim etkisinin yararları dışında da yararları vardır. Ay, Güneş'ten gelen ışığı Dünya'ya yansıttığı için; Dünya'nın ısınmasına katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte bir kalkan görevi görmekte olan Ay, Dünya'ya çarpacak göktaşlarını engellemekte ve Dünya'yı büyük tehliklerden korumaktadır.
Bilindiği gibi Ay, Güneşle birlikte insanlık tarihi boyunca takvim olarakta kullanılmış; Ay takvimi hazırlanırken Ay'ın evrelerinden yararlanılmıştır.
Görüldüğü gibi çok basit bir gök cisimi olarak düşündüğümüz uydumuz Ay, hayatımızda su, toprak, hava ve Güneş kadar önemli bir yere sahiptir. Dünya'da hayatın olması için gerekli milyonlarca şartlardan bir tanesi ve bir sistemin bir düzenin çok önemli bir parçasıdır.

Uzaydan gelen kozmik ışınların çoğu Dünya’ya giydirilen manyetik alan tarafından zararsız hâle getirilmektedir. Çok azı da Dünya’ya ulaşıp atmosferdeki ve yeryüzündeki kimyevî hâdiselerin meydana gelmesinde rol oynamaktadır. Ay olmasaydı Dünya ile birlikte merkezi de hızlı dönecekti. Dünya’nın merkezinde hızlı dönen sıvı dış çekirdek sebebiyle manyetik alan da daha kuvvetli olacaktı. Bu durumda hem atmosferin yapısında değişiklikler meydana gelecek hem de bazı bakteriler ve manyetik alanı kullanarak yön bulan deniz kaplumbağaları som balıkları yılan balıkları güvercinler göçmen kuşlar gibi birçok canlı menfî tesir görecek ve çeşitli Ekosistemler bugünkünden çok daha farklı olacaktı.
 
Back