Dukan Diyeti out Canan Karatay Diyeti in !

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.330
69.488
Kazen'den Günlük tadında bir yazı dizisi ...

Yaklaşık 5 hafta önce daha önce çok güzel sonuç aldığım Dukan diyetine 127 kg ile başladım. 5. Hafta sonunda 115 kg gördüm fakat yan etkileri bu diyete nokta koymama sebep oldu. Yan etkiler denince maalesef aşırı protein yüklenmesi boyun ve kulak bölgemde alerjiye sebep oldu. 5 hafta boyunca 3-4 günde çıkılan tuvalet sıkıntısını yazmıyorum bile. Şu gerçek ki Dukan bizim için uygun bir diyet maalesef değil. Şu ayrıntıyı da mutlaka yazmalıyım neredeyse 5 hafta boyunca asla önerilmese de atak uyguladım. Seyir devresine geçiş yapmadığım için sanırım bu yan etkiler baş gösterdi.

Bugün itibari ile Dukan diyetine son vererek Karatay diyetine geçiş yaptım. 1.98 boy 118 Kg ile başladık ....

'Kilo almak' ve 'kilo vermek' ne demektir ?

Kilo almak, vücudumuzda istemediğimiz yağların birikmesi (depo edilmesi) demektir. Bunun aksi de kilo vermektir! Diğer bir deyişle kilo vermek, vücut yağlarımızın yıkılması ya da erimesi anlamına gelmektedir.

O halde öncelikle yağların birikme mekanizmasını anlamamız ve bilmemiz gerekiyor...

Evet, işin sırrı bu mekanizmada! Hepimizin bildiği gibi, pankreasımızda üretilen ve salgılanan 'insülin hormonu', kan şekerimizi enerji olarak kullanmamızı sağlıyor. Peki, bundan sonra (kan şekerimizin kullanılamayarak artan kısmına) ne oluyor? İşte bütün sır bu sorunun cevabında saklı! Enerji fazlası durumundaki artık kan şekerimiz, ileride ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 'yağ olarak' depolanıyor! Artmış olarak kanımızda dolaşan kan şekerimizi depoya göndererek vücudumuzda birikmesini sağlayan da insulin hormonudur.

Bu konuyu daha net olarak bir örnekle açıklayalım :

Ağzımıza bir lokmayı alıp çiğnemeye başladığımız anda, kan şekerimiz ve kan insülinimiz birlikte yükselmeye başlar.
Yemek yedikten ortalama 2-2,5 saat sonra ise insülinin etkisi sonucu kan şekerimiz (günlük yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olan enerjiyi sağlamak adına kullanılmış olduğundan) azalır.
Kan şekeri, insülin hormonu etkisi ile nefes almamız, yürümemiz, yemek yememiz, kitap okumamız, evde veya işte çalışmamız, uykumuz vb işler için gereken enerjiyi sağlar... Aynen arabalarımızın motorunun çalışması için benzinin yakılması gibi, kan şekerimiz de insülin hormonu sayesinde yıkılmış ve bize o an için gerekli olan enerjiyi sağlamış olur. Bu nedenle yemekten 2-2,5 saat geçtikten sonra kandaki insulin hormonu ve şekerimizin düzeyleri giderek düşmeye başlar!
Yediğimiz herhangi bir gıdadan sağlanan enerji çok fazla ise (aşırı miktarda gıda tüketilmesi durumunda ya da fizik aktivitemiz çok az olduğu için) bünyemiz yükselen kan şekerinin hepsini yakıt olarak kullanamaz! Bu durumda, insülin hormonunun ikinci görevi devreye girer.
İnsülin hormonunun önemli ikinci görevi, artmış kan şekerini depo yağlarına dönüştürerek (trigliserid) vücudumuzda yağ olarak depolamasıdır.
Bu arada yemek yedikten aşağı yukarı 2-2,5 saat geçtikten sonra vücudumuza enerjinin (yakıt ve benzin) sağlanması amacı ile bu sefer pankreasımızdan glukagon denilen bir hormon daha salgılanır.
'Glukagon hormonu' da karaciğerimizde önceden depolanmış olan yedek şekerin kanımıza geçmesini ve yakıt olarak kullanılmasını sağlar. Bu şekilde motorun çalışmasını devam ettirebilmek amacı ile gerekli olan yedek yakıt kullanılmış olur. Karaciğer deposundan sağlanan yedek benzinin miktarı çok fazla değildir. Bu nedenle kısa süre içinde tükenir.
Normal ve sağlıklı şartlarda, herhangi bir gıda yemeden ve acıkmadan 4-5 saat geçirebilmemiz; bu hormonların düzenli, yeterli ve etkili bir şekilde uyum içinde çalışmaları sonucu mümkün olmaktadır. Yemekten 2 saat sonrasına kadar insülin hormonunun, bundan 2 saat sonrasına kadar da glukagon hormonunun etkisi devrededir.

Peki, yemekten sonra 4-5 saat boyunca ağzımıza bir lokma koymazsak, motorumuza enerji nasıl sağlanıyor ?

Bu zaman zarfında yani yemekten 4-5 saat sonrasına kadar, ağzımıza bir lokma dahi koymadan normal yaşamımızın devam etmesi amacı ile 'leptin hormonu' adında (son derece önemli olan) bir hormon salgılanmaya başlanır. Leptin hormonunun görevi, vücudumuzun çeşitli bölgelerinde önceden depolanmış olan yağları yıkarak, vücudumuza gerekli olan yakıtı ve dolayısı ile enerjiyi sağlamaktır. Leptin hormonu, ikinci yedek depodaki benzinin yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktadır.


Esinlenen Kaynak : canankaratay.com
 

bencede ağır protein kaynaklı diyetler vücuda zarar veriyor
 
bencede ağır protein kaynaklı diyetler vücuda zarar veriyor


Kesinlikle, hele 5 hafta atak yani sırf protein basarsanız vücuda

Şu an kilom boya göre çok uygun ama önümüz yaz olduğu düşünülürse bir 5 kilo daha vermenin zararı yok. Karatay diyetine dönmekte ki amacım bir Dukan'ın yan etkileri iki yeme alışkanlığımı DUkan'a göre değil Karatay diyetine göre oturtmak.
 

Bende dukan yapıp iyi kilo verenlerdenim ama bir kaçamak da (elma,ve zeytin:) tartı da artıyı hemen görenlerdenim. Şimdi forumdan bir arkadaşım sayesinde bir kaç bayan başka diyete başladık 1,5.ayda ben 6.kilo diğer arkadaşım 8.kilo verdi. Fazla protein aldığım dönem dukanda ayağım da yara çıktı doktorum diyeti sonlandırdı.
Yararlı bir konu olmuş karatay da herşeyden yeniliyor daha sağlıklı bana göre kesinlike.
 
Dukanlar karataylar oy oy oy hic birini yapamayanlardanim.
Hele dukan et et et o ne ya oyle hic bana hitap etmiyo
 

Zeytin kaçamak mı değil mi belli değil. Zira Fransız mutfağında (ki Akdeniz ülkesi olmasına rağmen) zeytinin adı dahi geçmiyor. Zeytin adamların kahvaltısında yok kokteyllerde aperatif olarak veriliyor.
 
Zeytin kaçamak mı değil mi belli değil. Zira Fransız mutfağında (ki Akdeniz ülkesi olmasına rağmen) zeytinin adı dahi geçmiyor. Zeytin adamların kahvaltısında yok kokteyllerde aperatif olarak veriliyor.

Dukanda kaçamak sayılıyor:)) bazı diyetler de zeytin yiyorsan yağ alımını tamamen kesiyorsun.
 
Dukanda kaçamak sayılıyor:)) bazı diyetler de zeytin yiyorsan yağ alımını tamamen kesiyorsun.


Bir zeytinci olarak yazayım ; Soğuk Baskı zeytinyağı kullanırsanız asla kaçamak sayılmaz. Bütün yağlar vücutta depo edilirken "soğuk baskı" olarak üretilen zeytin yağı vücut tarafından emilmez. Bu yağı nasıl bulursunuz onu bilmem ama bende 60 litre var.
 

aaa bunu bilmiyordum bizim kızlarda bilmiyor zeytin severler olarak dan hemen haber vereceğim:)))) 60.litre size çok gelir satın alabiliriz:)))))))))
 
5 hafta atak gerçekten çok sağlıksız olmuş.Ben de dukan diyeti yaptım 5 gün atak yapıp seyir evresine geçtim.Herşeyim çok düzenliydi 5 ayda 16 kilo verdim.Çok katı bir diyet ben biraz yumuşatarak uyguladım kendime atak günlerini sadece proteinle yaptım fakat sebze+protein günlerine baklagil falanda ekledim arada meyve de yedim.1+1 devam ettim böyle.Dukanımsı oldu benim diyetim ama yine de şu an ki halimden çok memnunum:)
 
aaa bunu bilmiyordum bizim kızlarda bilmiyor zeytin severler olarak dan hemen haber vereceğim:)))) 60.litre size çok gelir satın alabiliriz:)))))))))

Maalesef işte buna para geçmiyor :)

Araştıran bulabilirseniz mutlaka alın litresi 50 TL civarında...
 

Peki meyve yediğiniz de artı gördünüz mü yada duraklama ben sosyal bir ağda bu dukancı arkadaşları takip ediyorum kaçamak da hep artı gördüklerini yada kilo vermelerinin durduğunu yazmışlardı
 
Peki meyve yediğiniz de artı gördünüz mü yada duraklama ben sosyal bir ağda bu dukancı arkadaşları takip ediyorum kaçamak da hep artı gördüklerini yada kilo vermelerinin durduğunu yazmışlardı
+ gördüğüm zamanlar oluyordu ama en fazla 200-300 gramdır onlara takılmıyordum kadın metabolizması strese bile girsek ödem toplayabiliyoruz.Ama çok yoğun spor yapıyordum.Haftada 3 gün 2 saat aerobik ve 1.5 saat yoga yapıyordum iki gün de yürüyüşe çıkıyordum vücudum deforme olmasın diye.Belki yoğun spor yaptığımdan kaçamaklar + olarak geri dönmemiştir.
 

kesinlikle sporla desteklediğiniz için büyük artılar görmemişsiniz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…