3 senedir Tefal clipso kullanıyorum. Benim elim ayağım gibi oldu, çoğu yiyeceğin normal pişirme sürelerini unuttum.
Düdüklü kullanımı modele göre değişiyor, kullanma kılavuzunda basınç ayarı, hava boşaltma nasıl yapılır öğrenebilirsiniz; ama pişirme ile ilgili bazı püf noktalarını verebilirim.
Öncelikle pişirme süresi ocağınızın ateşinin gücü, kullandığınız malzemeye ( kimi fasulye sert, kimisi yumuşak gibi ) göre değişiyor. Bilinen sürelerden çok sapma olmamakla birlikte ayarı kullandıkça öğreniyorsunuz. Bir süre sonra benim gibi kokusundan pişip pişmediğini anlıyorsunuz. Yemek yapmayı biliyorsanız, sebzenin sertini, yumuşağını ayırt edebiliyorsanız işiniz daha kolay :)
Su ayarında dikkat edilmesi gereken, fazla su koymamak; çünkü düdüklüde buharlaşma olmuyor. Yalnız 2 bardaktan az su da koymayın. Fazla su salan yemeklerde pişirme süresi kısaysa 1,5 bardak su koyabilirsiniz.
Pişirmeyi büyük ocak gözünde yapın. Altını kısma zamanı gelince, altını kısmayı unutmayın.
Bütün halindeki ( bütün tavuk, kuzu but gibi ) et pişirmelerinde eti bir kaç yerinden delin, yoksa et şişiyor, düdüklünün havası boşaltılırken et kesilirken kendinizi yakabilirsiniz. Bütün halindeki et pişirmelerinde havasını hemen boşaltmayın, hava tahliye deliğinden su fışkırabilir.
Dolma yaparken domates dolmasını pek tercih etmeyin, düdüklünün içinde takla atabiliyor domatesler :) Biber ve domates dolması 7-8 dk.da pişiyor. kabak dolması 5-7 dk.da... Ben çıkan kokudan piştiğini anlıyorum :)
Kırmızı mercimek hava tahliyesini tıkayabilir denilmiş; ama pişirme yaparken zaten hava tahliyesinden bir süre sonra bir miktar buhar çıkıyor, en azından clipsoda böyle.. O buhar çıkmazsa sorun var demektir, clipsoda tüm parçaları söküp yıkama yapabilirsiniz. Bu arada kırmızı mercimek 3 dk. da pişiyor.
Bir kere kullanmaya alışınca kesinlikle başka bir pişirme yöntemini kullanmazsınız.
NOT: Tamamen kişisel fikrimdir, fasulyeyi ıslatmadan pişirebilirsiniz, ancak ıslatmadan pişirmelerde fasulye güzel olmuyor. Nohutta sorun yok :)