Dudak Makyajı Dudaklarınızı Tükürükle Islatmayın!

Dudak Bakımı (rujlar, kalemler)

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Özel Elit Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, Özellikle bu aylarda, kuruyan dudakların tükürükle ıslatılmaması gerektiğini belirtti.

Dudaklar yüzümüzün en önemli temel parçalarından biridir.Yemek yeme, su içme, konuşma gibi temel fonksiyonları vardır.

Konuşmadığımızda dahi yüz ifademiz açısından önemlidir. Dudak bakımında ise genelde çok özenli davranmayız çoğu zaman. Dudakları etkileyen sağlık sorunları doğumsal ve edinsel olmak üzere iki ana guruba ayrılabilir.

En sık gördüğümüz edinsel dudak sorunu Keilit olarak isimlendirilen dudağın enflamatuar (İltihabi yanıtlı) hastalıdır. Keilite yol açan ana etkenler; Dudak çatlakları; Genellikle çok soğuk iklim veya kuru sıcak rüzgarlı durumlar gibi çevresel etkenlere bağlı oluşur.Dudaklar bu durumda yaralı, çatlamış ve kabuklanmış bir hal alır. Çoğu insan bu kabuklanmayı azaltmak için diliyle dudağını ıslatır. Fakat her ıslanma sonrası dudak daha da kurur.

Tekrarlanan tükürükle ıslatmalar nedeniyle dudak çatlağı daha da kötüleşir. Bu durumun tedavisinde öncelikle dilimizle dudağı ıslatmanın engellenmesi gerekir. Çevresel etkenlerin olumsuzluğunu azaltır ve sık vazelin veya dudak balsamı gibi yağlı ürünlerle dudağı nemlendirirsek bu sorunu kontrol edebiliriz. Dudak egzaması; Deri kuruluğu olan kişilerin dudaklarında da kurumaya yatkınlık olabilir. Bu durumda dudaklar içinde dudak nemlendiricilerinin sık kullanımı gereklidir.

Kontakt keilit; Kimyasal alerjen maddelerle temas sonucu gelişen alerjik hastalıktır. Bu tür sorunlara en sık sebep olan etkenlere örnek olarak ruj, dudak nemlendiricileri, diş macunu, ağız dezenfektanları, cıva içerikli diş dolguları, piercingdeki metaller sayılabilir. Bu sorunda dudaklar kızartılı, şişkin, kabuklanma veya bazen su dolu kabarcıklar içeren yaralar şeklinde görülebilir.Tedavisinde kortizonlu ilaçlar ve nemlendiriciler kullanılır. Fakat, asıl tedavi etkenin saptanması ve uzaklaştırılması ile olur. Dudak kenarı çatlağı ( Anguler keilit); Bu sorun iki farklı şekilde görülebilir. Bu sorun iki dudağın birleştiği noktalarda gelişir.

Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları sonucu oluşabildiği gibi, vitamin eksikliği veya dişlerle ilgili sorunlara bağlı olarak gelişebilir. Tedavide altta yatan etken temel alınır.Dr.Şerafettin Saraçoğlu, son olarak ''Dudak bakımlarında iyi nemlendirici özelliği olan yağlı dudak balsamları veya vazelin gibi ürünlerin kullanılması ve alerjiye sebep olabilecek durumlardan veya maddelerden sakınılması gerektiğini'' belirtti.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…