Dubai Genel Bilgi

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Dubai​

Kimilerine göre 'altın şehir' kimilerine göre 'vergisiz' alışverişin cenneti... Ortadoğu'nun modern yüzü Dubai, balayı seyahatlerinin de vazgeçilmezi!.

İstanbul'dan uçakla 4 saat uzaklıktaki Dubai, Arap kültürüne Avrupa makyajı yapılarak oluşturulmuş bir kent... Kafasını dinlemek, gönlünce alışveriş yapmak ya da unutulmaz bir balayı yaşamak isteyenlerin ilk tercihi olan Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliği arasında en popüler olanı! Kış ortasında yazı yaşamak için de ideal bir seçim olan Dubai, temizliği ile sizi şaşırtırken trafik yoğunluğu da İstanbul'u aratmıyor.

hk1.jpg
hk2.jpg


ÇÖLDE VE AY IŞIĞINDA BARBEKÜ

hk3.jpg

Görülecek Yerler

* Çölde ve ay ışığında barbekü geleneksel eğlencelerle,
* Deve sırtında çölde gezinti
* Körfez de veya Dubai Creek içinde geleneksel balıkçı kayıkları ile gezinti,
* Eski şehrin göbeğindeki kapalı çarşı
* Büyük Camii
* Dubai Müzesi
* Burj al Arab
* Emirates kuleleri

hk4.jpg
hk5.jpg


hk6.jpg

Gelişmiş ve teknoloji ile desteklenmiş ufak bir Dubai Müzesi'ni görmeden geçmeyiniz. Müslüman & Arap bir ülke olmasına rağmen az sayıda camii görmek sizi şaşırtabilir. Jumeirah Camii'si yolunuz üzerinde olacağından görülmeye değer.

hk7.jpg

Dubai'de bir arada bulunan ve düzenli yapıları ile her yerden görülebilen gökdelenler, nehir izlemesi keyifli manzaralar oluşturuyor. Tüm Dubai'yi en güzel Emirates Towers'dan izleyebilirsiniz.

hk8.jpg

7 YILDIZLI YELKEN OTEL ( ARAP KULESİ)

5 yıldızlı otel cenneti olan Dubai, aynı zamanda dünya üzerindeki tek 7 yıldızlı otelin de sahibi. 'Yelken otel' olarak bilinen Burj El Arab, turistlerin önünde fotoğraf çektirmeden dönmediği, konaklama ücretlerinin 'cep yaktığı' bir ihtişam abidesi! Le Meridien, Hilton,Crowne Plaza, Ritz Carlton, Jumeirah Beach Hotel, Ramada ve Sheraton ise Dubai'nin 5 yıldızlı adresleri...

Otelin adının anlamı "Arap Kalesi". Bina Ws Atkins firması tarafından tasarlanmış ve firmaya en iyi tasarım ödülünü kazandırmış. İnsan yapımı bir adanın üzerine kurulmuş, bir köprü yardımı ile karaya bağlanmış. Karadan uzaklığı 290 metre. Otelin uzunluğu ise tam tamına 321 metre! Bunun anlamı Eyfel Kulesi'nden uzun, Empire State Building'den 60 metre kısa olması. Bu muhteşem otel 7 yıldızlı değil, 5 yıldızlı delüxe bir otel. Otelin yapımında bol bol altın, kristal kullanılmış. 202 odasının tamamı dubleks ve diğer otellerden farklı olarak her katında bir resepsiyon var.

Oteli eğer gezmek isterseniz $30-$40 arasında bir ücret ödemeniz gerekiyor. Otel görevlileri bu ücret karşılığında size otel türü veriyorlar. Otel, günesin batışıyla, farklı renklerle ışıklandırılıyor ki bu manzarayı kaçırmayın.

ALİŞVERİŞ

Dubai'ye sırf elektronik eşya, telefon, fotoğraf makinesi almak için gidiyorsanız uçaktan iner inmez doğru Al Fahiti Street'e gidin. Ayakkabı almak istiyorsanız; şık modeller için City Center Alışveriş Merkezi'ne, spor modeller için Al Karama'daki (burada pek çok spor malzemesini çok ucuza bulabilirsiniz) mağazalara uğramalısınız. Eğer deri çanta almak istiyorsanız ve "fazla Bütçe ayırmadan birkaç çantam olmalı" diyorsanız Deira'daki Çin mali dükkanlarına gitmelisiniz. Hazır Deira'ya gitmişken Gold Souk'dan altın, çevre dükkanlardan envai çeşit kumaş, şal, baharat da alabilirsiniz.

YİYECEK

Alışveriş merkezleri fast food konusunda çok geniş imkanlar sunarken; otellere ait restaurantlarda zengin deniz ürünleri tercihlerinde bulunabilirsiniz. Hayır ille de Türk yemeği derseniz; Süleyman Abi'nin Jumeirah'da açtığı İstanbul Flowers'da kebaba dair pek çok seçenek mevcut.

hk9.jpg

Tarihi eski yıllara dayanan kına günümüzde halen popüleritesini korumakta.. Özellikle de Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan'da, Afrika ülkelerinde yaygın olarak göze çarpıyor. Bu ülkelerde kına bitkisi sadece süslenmek için değil; ilaç krem yapımı gibi alanlarda da kullanılıyor. Süs amaçlı olarak kına ile yapılan dövmeler ülkeden ülkeye farklı motifler sergilemekte.

Dubai de kına çok yaygındır. Örneğin bir güzellik salonuna gittiğiniz zaman kınadan dövme yaptırabileceğiniz aklınıza gelir miy di? Güzellik salonlarının yanında bir çok turistik mekanda sadece bu işi yapan bayanlar çalışmaktadır. Yaptıkları dövme tam bir işleme. 5 dakika gibi kısa bir sürede ellerinizde adeta çiniden saraylar inşa ediyorlar. Bir kına bu kadar mi estetik olur! Dubai'de kına "Henna" olarak geçiyor. Tek kötü yani 2 haftadan az bir sürede geçmesi.

Birleşik Arap Emirliklerinin 7 emirliğinden en çok konusulanı kuskusuz Dubai. Peki bu kadar konuşulmasının ve tercih edilmesinin nedeni gerçekten ne? Tabiki başarılı tanıtım politikaları. Bundan çok kısa süre önce sadece çöl kumlarından ibaret olan kara parçasi 40 yıl gibi kısa zamanda bir alışveriş ve turizm cenneti haline getirilmis. Ülke yöneticileri, bir gün tükenebileceğini düşündükleri petrol kaynaklarına bağli kalmayıp turizme yönelmeye karar vermişler. Yılda 2 kez gerçekleşen alıveriş festivali dünyanın dört bir yanından meraklısını bu ülkeye çekmeye başarmış gözüküyor. Ülkeye gelen turist sayısı her geçen gün hızla artıyor. Ocak ve Temmuz aylarında gerçeklesen festivaller süresince vitrin fiyatlarında %50-70 arasinda indirimler göze çarpıyor. Peki Dubai de alışveriş nerelerde yapılmalı?

City Center simdilik Dubai nin en Büyük alışveriş merkezi. Simdilik dememin nedeni, ses getirecek bir çok merkez inşası projelerinin var olması. City Center bilinen bir çok markaya ev sahipliği yapıyor, mekan olarak geniş bir alana yayılmış. Elektronikten, tekstil ürünlerine aradığınız her şeyi bu çatı altında bulmanız mümkün.

Dubai nüfusunun Büyük bir kısmını hintliler oluşturmakta Hindistana ait otantik ürünler satın almak isterseniz Karama Center'a mutlaka uğrayın.Gördüğünüzde hepsini satın almak isteyeceğiniz çeşit çeşit Hint kumaşarı, Hindistan ve Dubai ye özgü hediyelik eşyalar, spor mağazaları bu küçük çarşının içinde yer alıyor. Alışveriş merkezlerinde pazarlık mümkün olmamakla birlikte Karama Center da gönül rahatlığı ile pazarlığınızı yapabilirsiniz. Al Fahiti Street Elektronik eşya için bir numaralı mekan.

Deira
Deira'da abrahlarla gezmeden Dubai'nin o otantik havasını solumuş sayılmazsınız.

hk10.jpg

Deira, Dubai'de yaşayan hintli nüfusun en yoğun olarak yaşadığı yerleşim bölgelerinden. Dubai nüfusunun geneline bakıldığında; ekonomik olarak daha alt seviyelerde bir yerleşim söz konusu. Bize çok yakin ve içinde bizden bir sürü esinti var. Deira sokaklarında dolaşırken zaman zaman kendinizi Mahmutpaşa'da, Eminönü'nde dolaşıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Ayni renklilik ve canlılık, zaman zaman da karmaşa. Etrafınızda koyu tenli, koyu renk gözlü, bıyıklı bir sürü insan. Dükkanlarda envai çeşit kumaş, baharat, kuruyemiş satılıyor. Tüm Bunları görmek bile kendinizi Mısır Çarşısı'nda sanmanıza yol açıyor.

Deira'ya gitmişken abrah'lara binmeden dönmek olmaz. Güzel bir nehir gezintisi yapmamak olur mu? Hem de belki de 40 tane Hintli ile, suya bir karış yükseklikte zar zor giden, içinde Allah için bir tane can yeleği Bulunmayan , göstermelik olarak tepesinde 1 tane garip simit asili olan, zaman zaman ayni anda yol alan bir başkası ile şiddetli çarpışıp içindekileri sırılsıklam bırakan abrah ile çok keyifli bir nehir yolculuğu...
 
DÜBAİ' DE SAFARİ YAPMAK

Dubai'yi özel kılan bir başka konu ise çöl safarisi... Kişi başına 150 dolar ödeyerek çıkacağınız macera türü, çölde uçma hissini yaşamanızı sağlamakla kalmıyor, sessizliğin sesini dinlemenize de imkan veriyor. Çölde güneşin batışını izlemenin tadına ise doyulmuyor. Dubai'de ne yenip, ne içildiğine gelince... Bol baharatlı kebaplar, biftek ve tavuk Dubai'de çok tüketiliyor. Pakistan, Hint ve Arap mutfağının dışında fast food çeşitleri de yaygın...

hk11.jpg

Dubai'ye gidip safari yapmadan sakin dönmeyin.

hk12.jpg

Safari yapmanın bir cok seçeneği mevcut ; çöl kumu üzerinde kayak, deve ile gezinti, kendinizin kullanacağı kücük motorlarla çöl turu ve akşamın ilerleyen saatlerinde ''fellah" çadırında aksam yemeği gibi. Turlar içeriğine göre farklı fiyatlardan oluşuyor. Firma adınıza rezervasyon yapıyor ve istediginiz bir noktadan sizi Toyota veya Nissan marka jeeplerle alıp, Dubai' nin biraz dışında olan kızıl kumlara götürüyorlar. Çöl üzerinde jeep kullanmak için özel bir ehliyetiniz olması gerekiyor fakat organizasyon yetkilileri gözetiminde deneme sürüsü seçeneği sunan seyahat acentaları mevcut. Küm üzerinde araba kullanmak sanıldığı kadar kolay değil. Araba çok fazla kayıyor, kuma saplanma ve arabanım devrilmesi de mümkün; Bu nedenle arabanın tekerleklerinin yüzeyi daha iyi kavraması için tecrübeli Arap şoförler tekerleklerin havasını indiriyorlar. Lastiklerin havasının alınmasıyla çığlık çığlığa safari başlıyor. Kum tepelerinin en yüksek noktasına kadar cıkıp daha sonra inişe geçiyorlar, siz de Bu sırada arabanın takla atacağını düşünüyorsunuz ve adrenalin salgılamaya başlıyorsunuz. Çok heyecanlı ve keyifli bir deneyim Bu. Safari öncesi yediklerinize mutlaka dikkat edin; aksi takdirde çıkarmanız mümkün. Midenizin iflas ettiği anlarda mola veriliyor; fakat siz yine de önleminizi önceden alin.

Yapılan duraklamalarda kızıl küm taneciklerinin oluşturduğu harika manzara karşısında küçük dilinizi yutuyorsunuz. Genelde Bu turlar aksam saatlerinde yapıldığından dolayı verilen molalarda kızıl kum tepeciklerine karsı günesin batışını seyretme şansını da yakalıyorsunuz. Günesin batmasıyla birlikte fellah çadırına doğru yol almaya başlıyorsunuz. Fellah adı verilen bu geleneksel çadırda arap kültürüne özgü yemekler yiyerek dansöz eşliğinde dans ediyorsunuz. Bu yemekte lokma ve hurma gibi tanıdık tatları da Bulmak mümkün. İçecek olarak yemek servisinin başında ikram edilen Arap Kahvesi Türk Kahvesi'ne yakin ; fakat baharatlı bir içecek.

Dubai'nin bir çöl ülkesi imajını artık çağrıştırmayan, onu dünya turizm pazarında ayrıcalıklı bir destinasyon yapan varlarını saymak gerekir;
ISO 9002 ve IMS sertifikası,
180 ülkeden uçak bağlantısı,
Kum çöllerinde jeep,
Spor olanakları,
Bozulmamış sahiller,
Dünyanın en ünlü alışveriş fuarı,
Dünya standardında oteller.
Hiç şüphesiz bir güven ülkesi.

hk13.jpg
hk14.jpg

Arap körfezinin güney sahilinde yer alan ve 19. yüzyılın ortalarında ticaret merkezine dönüştürülen şehir, daha önceleri küçük bir balıkçı köyü idi. Kısa zamanda bölgenin en önemli ticaret merkezi olan Dubai tacir göçleri ve Hint yarımadasından göçlerle kozmopolit bir şehir durumuna geldi. Modern Dubai, geçmişindeki bu özellikleri taşımaktadır.

Dubai Creek halen şehrin ticaret merkezi özelliğindedir. 1971 yılında Dubai ve diğer 6 Arap Emirliği beraber BAE'yi kurmuşlardır. Para birimi Dirhem olan Dubai'de her türlü seyahat çekleri yabancı para birimleri bütün otellerden ve döviz bürolarından bozdurulabiliyor. Şehirde iletişim sorunu yok ve güvenli bir şehir olarak biliniyor.

Dubai'nin sürekli ılıman iklimi sayesinde, yılın 12 ayında da yüzlerce kilometrelik sahillerinde denize girmek mümkün. Şehir, ziyaretçilerini manzarası, geleneksel misafirperverliği, mistik aurası ve egzotik imajı ile büyülüyor. Birçok rengi ve kültürü bünyesinde barındıran Dubai, turistleri güvenliği, yüksek hayat standardı ve rahatlığıyla kendine çekiyor.

hk16.jpg

Ayrıca Dubai'de her yıl ortalama 80 civarında fuar düzenlenmekte ve bu fuarlara dünyanın her köşesinden milyonlarca ziyaretçi katılmaktadır.
Dubai; ticaret, ulaşım ve dağıtım, bölgesel ofisler, imalat gibi uluslar arası düzeyde birçok değişik çalışma imkanı sunuyor.

Bölgesel bir ticaret merkezi olması, yılda 17 milyar doların üzerinde ithalatı ve 1.5 milyarlık bölgesel nüfusu, 1989'dan itibaren 2'ye katladığı ithalatı, 170 nakliye noktası ve 85 havayolu ile ulaşılabilir bir merkez olmasının yanı sıra ticari sınırlamasının olmaması, kotasının olmaması ve değişim kontrolünün olmamasından dolayı dünya çapında büyük ilgi gören bir pazar.

Dubai vizesi için gerekli evraklar

1. Yolcu pasaportunun okunaklı fotokopisi (resimli sayfa, pasaportta son geçerlilik tarihini gösteren sayfa, pasaportta nüfus cüzdanı örneğinin bulunduğu sayfa)
2. Yolcunun ikametgah senedi (ya da oturduğu eve gelen fatura, ekstre)
3. Yolcunun çalıştığına dair vize departmanına hitaben şirket antetli kağıdına yazı ve şirket imza sirküleri
4. Eğer yolcu çalışmıyorsa Dubai'de otel rezervasyonu veya davetiye yazısı(davetiye yazısı, davet edenin çalıştığı şirketin antetli kağıdına adres ve tüm telefon detaylarını içermesi gerekiyor)
5. Dubai'ye gidiş-dönüş uçak bileti
6. Yolcuya ait adres ve telefon numaraları (Acente kontakları yeterli değildir)

DUBAİ'de çalışma saatleri ve tatiller

Normal koşullarda maksimum günlük çalışma saati 5, haftalık ise 48'dir. Ancak otel, restoran, ticaret ve benzeri işlerde çalışanlar için bu zaman günde 9 saate çıkabilir. Aynı şekilde zor ve tehlikeli işler için de bu görev süresi düşürülebilir. Çoğu iş kolu iki vardiyalı çalışır(08:00 - 13:00 / 06:00 - 19:00). Uygulamada ticari ve profesyonel şirketler haftada ortalama 40 -45 saat arası çalışırken devlet kollarında bu ortalama haftada 35 saattir. Tüm Müslüman ülkelerde olduğu gibi Cuma günü tatildir. Çoğu iş yeri için hafta sonu Perşembe ve Cuma günleridir. Ancak birkaç kurum ve kuruluş hafta sonu günlerini Cuma ve cumartesi olarak belirlemişlerdir. Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan boyunca çalışma saatleri 2 saat düşürülür.
Yılda 10 gün resmi tatil vardır. Eğer 6 aydan fazla ve bir yıldan az zamanadır bir şirkette çalışıyorsanız yıllık izin süresi ay başına iki gündür.
Her tamamlanan yıl itibariyle yıllık izin süresi 30 gündür. Bunlar resmi tatiller, kadınların doğum izni ve hastalık izinleri dışında kalır.
Fazla mesai oldukça sık kullanılan bir durumdur ve fazla mesai ücreti çalışana ayrıca ödenir.

hk20.jpg


 
Dubai , Arap Yarımadası'ndaki yedi tane Arap Emirlikleri'nden biri olan emirlik, bazen kendi emirliğinden "Dubai Kenti" olarak ayırt edilir.

1960'larda yalnızca balıkçı kenti olan Dubai, 1990'lar sonrası uygulanan politikalar sonucunda ve Hong Kong'un Çin'e devredilmesi ile sonrası bölgenin ticaret başkenti olma yolunda ilerleyen 2000'li yıllar ile de büyük projeler ile dünyaya adını duyuran şehir şu an bölgenin en önemli ticaret ve turizm başkentidir.

Birleşik Arap Emirliğinin en büyük ikinci emirliği olmasına rağmen en lüks ve en modern olanıdır. Son 20 yılda bu topraklardan petrol çıkarılmaya başlamasıyla Dubai'nin yapısı değişmeye başlar. Buna karşılık gelirin %8'ini petrol oluşturur, bunda bölgenin finans ve ekonomi merkezi olması büyük rol oynar.Gümrüksüz devasa alışveriş merkkezleri burayı kısa zamanda alışveriş cenneti yapmıştır.

Şehrin başında Şeyh Muhammed Raşid el Maktum bulunmaktadır. Şeyh Maktum birçok inanılmaz projelere imza atmıştır. Bunlardan en ilgi çekici olnanları palmiye şeklindeki yapay ada, dünya şeklini alan takım adalar bunlardan yalnızca birkaçıdır.


The Palm
The WorldŞehrin başlıca bölgeleri ise Jumeriah ve Deira'dır. Şehir dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Şehirde lüks oteller bulunmaktadır ve dünyanın en ünlü şarkıcıları şehirde konser vermektedir. Şehirde 'Dünya'nın En Yüksek Binası Burj Dubai yapılmıştır. (818 metre)

 
X