Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Coşansu, hijyenik ortamda üretilmeyen dondurmaların gıda kaynaklı zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Sıcak yaz günlerinin gelişiyle birlikte başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketimi arttı.
Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra, A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeriyor. Dondurmanın temel yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel gibi glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, salep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabiliyor. Uzmanlar özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimini öneriyor. Yıllık dondurma tüketimi Avrupa’da yaklaşık olarak 17 litre iken Türkiye’de bu rakam 1 litreyle sınırlı kalıyor.
Yrd. Doç. Dr. Serap Coşansu, yüksek besin değeri göz önüne alındığında dondurma tüketiminin çok faydalı olduğunu ifade etti. Süt tüketerek sağlayabilecekleri besin maddelerini dondurma tüketerek de sağlanabileceğini anlatan Coşansu, “Özellikle kalsiyum ve protein açısından dondurma çok faydalı bir besin maddesi. Ayrıca yüksek karbonhidrat içeriği sebebiyle önemli bir enerji kaynağı. Protein ve kalsiyum içeriğinin yüksek olması sebebiyle çocukların gelişimi açısından oldukça faydalı bir besin maddesi” dedi.
Coşansu, dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sağlık ve hijyen kurallarına uygunluğu olduğunu vurguladı.
Pastörize sütten üretilmiş dondurmaların tercih edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Coşansu, hijyenik ortamda üretilmeyen dondurmaların gıda kaynaklı zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Dondurmanın tüketilmeden önce erimemesine ve yüksek sıcaklıkta beklememesine dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Coşansu, şunları söyledi: “Öncelikle uygun ve hijyenik koşullarda üretilen dondurmaları tercih etmeliyiz. Üretimde pastörize süt kullanıldıysa taşıyacağı riskler daha azdır. Hijyenik olmayan koşullarda üretilen dondurmada sütle gelen ve hastalık yapan bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Bunlar dondurma içerisinde canlı kalabilirler. Eğer dondurma tüketilmeden önce yüksek sıcaklıkta bekletilirse bu mikroorganizmalar hızla çoğalırlar ve gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olabilirler. Dondurmanın erimemesine ve yüksek sıcaklıkta beklememesine dikkat etmek lazım. Dondurma tekrar eriyip donduysa tüketmemek lazım. Çünkü erime sırasında eğer canlı mikroorganizma varsa, sayısı artar. Sonuç olarak dondurma satın alırken hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olduğumuz ürünleri tercih etmeliyiz.”