Dolar haftaya nasıl başladı?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.051
30.484
61
Kuzey Kore'nin bu sabaha karşı dört füze fırlatmasının ardından, dolar yeni haftaya 3.71 - 3.72 lira düzeyinde başladı

Kuzey Kore'nin bu sabaha karşı dört füze fırlatması, küresel piyasalarda doların çıkışını yavaşlattı.

Füze haberinin ardından küresel piyasalarda işlemciler, daha güvenli liman arayışıyla dolardan çıkmaya başlayınca, euro 1.05 dolardan 1.06 doların üzerine çıktı. İç piyasada da, Cuma günü 3.74 liranın üzerinde olan dolar yeni haftaya 3.71 - 3.72 lira düzeyinde başladı. Buna karşılık euro 3.9470 liraya kadar çıkarak, 3.95 lira sınırına dayandı.

Fed Başkanı Yellen, geçen Cuma günü Chicago'da yaptığı bir konuşmada, Fed'in 14-15 Mart tarihlerinde yapılacak Açık Piyasa Komitesi toplantısından faiz artırımı çıkabileceği sinyalini verdi ve ekledi:

"Ekonomik veriler beklendiği gibi gelmeyi sürdürürse, şu anda federal fon oranını kademeli olarak artırmanın uygun olacağını düşünüyoruz. İstihdamın ve enflasyonun beklentilerimiz doğrultusunda gelişmeye devam edip etmediğini değerlendirecek ve bu durumda federal fon oranının daha fazla ayarlanması uygun olacaktır."




SERBEST PİYASADA DÖVİZ FİYATLARI

Serbest piyasada dolar 3,7180 liradan, euro ise 3,9430 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 3,7160 liradan alınan dolar 3,7180 liradan, 3,9410 liradan alınan euro ise 3,9430 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 3,7250, liradan, euro ise 3,9370 liradan satılmıştı.

1415346_ece6a718b8c5dcd41b8e1b16d218c31c.jpg


"YÜKSEK KURUN BİR FAYDASI YOK"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarındaki gelişmeleri değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:

"Dolar şu anda. 3,90'lardan 3,60'lara indi hatta geçen hafta sonu 3,60'ların altını test etti. O yüzden, bizim rekabet edebilmemiz için dolar kurunun 3,50 lira olması lazım. İki hafta önce anket açıkladık. Üç aylık eğilim anketi, orada ihracatçılara sorduğumuzda 'Dolar kuru 3,43 olursa biz rekabet edebiliriz.' diyorlar. O yüzden yüksek kurun, Türkiye'nin mali politikaları, ekonomimiz açısından bize bir faydası yok. Rekabet edebileceğimiz ve istikrarlı bir kur olması son derece önemli. İhracatçılarımızın yüzde 5-7 arası bir kar marjları var, bu seviyelerde maliyet yapıp daha düşük seviyelerde Dövizleri gelince burada zarar görüyorlar. Onun için ben şu anda bile ihracatçılarımızı tekrar kendilerini koruma altına almaya davet ediyorum."

"FED BASKISIYLA USD CANLI KALABİLİR"

Cuma günü Fed Başkanı Janet Yellen’in Chicago’da ekonomik görünüm üzerine yaptığı konuşmayı izledik. Bu konuşma Yellen'ın önceki konuşmalarıyla kıyasladığımızda kuşkuya yer bırakmıyor.

Yellen'ın vermiş olduğu kuvvetli sinyalle artık Mart ayında faiz artırımı kesin gibi. Piyasa bu noktadan sonra şunu düşünecektir; Fed 3 mü, 4 mü, kaç kez faiz artıracak? Fed'in Mart ayı dışında Haziran, Eylül ve Aralık'ta faiz kararları olacaktır. Bu noktadaki faiz kararlarında da Trump politikaları ve ekonomi paketi etkili olacaktır. 15 Mart’ta gelecek olan faiz kararının ayrıntılarında da bununla ilgili satır başları olabilir mi, buna bakacağız. Fed’in zamanlamayı mı öne çektiğini, yoksa faiz artırım sıklığını mı artırdığını anlamaya çalışacağız. Eğer ikincisine yönelik sinyaller biraz daha kuvvetli olursa, o zaman USD’de değer kazancı eğiliminin sonraki periyodlara da kaymasını bekleyebiliriz.

Bu noktada haftanın en önemli verisi olan, Cuma günkü tarım dışı istihdam ve onunla beraber açıklanan ücretler verisi önemli olacaktır. Manşet istihdam rakamı için çok fazla bir yorum yapmıyorum. İki haneli rakamlarda gelmediği sürece bir sıkıntı yok. Ücretlerde beklenti Şubat ayında %0,3 artış olması yönünde, bu da ücret enflasyonunu %2,8 seviyesine getiriyor. Ücretler beklenen derecede veya daha fazla artırsa Mart faiz adımı, zaten %95’ti, %100 olur. USD’deki momentumun devam edebilmesi için önemli. Cuma günkü Yellen konuşmasından sonra bir miktar realizasyon geldi, çok önemli değil. Nette yine USD lehine kuvvetli bir eğilim var; hem G10, hem de GOÜ para birimlerine karşı.

Lokal gelişme çok yok, siyasi ve jeopolitik kaynaklı haberleri izleyeceğiz. USD baskısı nedeniyle kur halen olduğu 3,71 seviyelerinden yukarı hareket edebilir ve geçen haftanın sonuna benzer şekilde 3,75’leri, veya oynaklık durumuna göre 3,80’i de deneyebilir. İçeride sıkı para politikası duruşu devam ediyor etmesine, ancak kur hareketleri yine gün başına 6-7 kuruş şeklinde gerçekleşmeye başladı. Çok fazla. Haftalık bazda %3,1 değer kaybeden bir TRY var ve en kötü performans gösteren GOÜ para birimi olarak öne çıkıyor.
haberturk.com