Dolama...

TATOSH

yuvasina asik 🤲❤
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2007
4.523
784
Dolama, tırnağın çevresindeki derinin yüzeysel bir enfeksiyonu olup en büyük sıklıkla stafilakoklar veya mantar tarafından meydana getirilir. Bu durum genellikle bir şeytan tırnağını ısırıp kopartma gibi bir yaralanmanın veya tırnak dibindeki deriyi bir işleme tabi tutmak veya deri itmek gibi hareketlerin sonucu olur.

Tırnağa bitişik olan cildin üzerinde kırmızı, şişkin bölge ile kendini gösterir.

Bakteriyel dolama genellikle ani ve ıstıraplı bir enfeksiyondur. Yüzeysel cerahat dolu kabarıklar belirebilir. Tutulan bölgeyi bastırınca cerahat sızıntısı olabilir.

Dolamanın bir başka çeşidine mantar enfeksiyonu sebep olur ve bu, şeker hastalığı olan kişilerde ve ellerini uzun süre su içinde bulunduranlarda yaygındır. Mantar enfeksiyonları ağır ağır gelişir, fakat inatçı olma eğilimi gösterir. Bazen hem bakteriler hem de mantar vardır, böylece daha fazla şişme ve cerahate yol açılır.

Akut bir enfeksiyon tırnağın çevresinden ve epidermisten dolaşarak bunların altına işleyip ağrılı bir apse meydana gelmesine yol açar. Tırnak dibindeki deri kabarır. Tırnak ayrılabilir.

Tırnakta bozulma veya renk atması meydana gelir. Nadir olmakla birlikte, bu enfeksiyon parmağın içine işleyerek tendon dokusuna yayılabilir. Deri boyunca görülen kırmızı çizgiler, bakteriler kanınıza karıştığının işaretidir. Eğer böyle bir durum olursa, doktora gidin. Teşhis için dolamaya hangi tip mikroorganizmanın neden olduğunu belirlemek amacıyla cerahat kültürü yapılabilir.

Tedavi

Sıcak banyolar: Dokuların iltihapla şişmesini azaltmaya yardım edecektir. Bunları takiben bir antibakteriyel madde (bakteri enfeksiyonları için) sürülebilir veya eğer bir mantar enfeksiyonu varsa yüzde 1 lik gentian violet solüsyonu kullanılabilir.

:kahve::kahve:

verdiğin bilgiler için sağol arkadaşım ,dolama diye okuyunca benimde bir kötü anım var.hemen onu anımsadım.daha 8 veya 9 yaşlarındaydım,sol elimin işaret parmağında dolama çıkmıştı,eskiden doktora filan çok nadir gidilirdi,rahmetli babam kocakarı ilaçlarını az çok bilirdi,işte biraz da yokluk vardı.doktora götürmediler o zaman beni,şimdi çok komik geliyor ama bana faydası olmuştu.babam demiştiki dana nın burnu na sokarsan dolaman geçer, kısa zamanda iyi olur.size de çok iğrenç gelir şimdi ,çünkü o yaşta bana da öyle gelmişti ,ama başka yapacak birşey yok idi.benim için bir dana buldular parmağımı birisi,danayı da birisi tuttu ve parmağımı soktular zavallı hayvanın burnuna,yaa valla ,2 saate kalmadan ağrısı kesildi.2 gün sonrada tırnağım düştü bu 2 gün içerisinde iltihabı ve kızarıklığı geçti,tılsımı buymuş bunun.şeytan kulağına kurşun bir daha hiç çıkmadı.zaten hiç çıkmazmış dananın burnuna soktuktan sonra.çok ilginç ve de iğrenç aynı zamanda çok da tehlikeli değilmi.şimdi çocuklarım da çıksa yaparmıyım böyle birşey?aslaaaa!

aaa çok şaşırdım vallahi...
şuan oğlumunda parmagı dolama olmuş zavallım acısını çekiyor ama bizde genelde lokum bağlarız dolama olmuş parmağa ve o lokum irinini akıtır ve daha çabuk iyileşmesini sağlar..a.s
ama seninki çok tuhaf mış a.s.

X