merhaba,
sosyal bilimlerde doktora'nın reelde karşılığı var mı bilmiyorum. linkedin gibi yerlerde kişileri veya şirketleri araştırarak daha fazla fikir edinebilirsiniz.
ben de 2010'da mezun oldum. 2013'te yurtdışında master bitti. 6 yıldır doktoram devam ediyor. bitecek gibi de durmuyor. elektronik mühendisiyim. alanlarımız çok farklı olmasına rağmen fikir verir diye tecrübelerimi paylaşmak isterim;
-ülkemizde akademik camia ne yazık ki sektörden kopuk durumda. sistem de bunların birleşeceği bir ortam sunmuyor. bu yüzden uzun bir süre böyle gidecek gibi.
-örneğin kendi alanımda doktora yapmış olmamın çalıştığım sektörde ülkemizde ciddi bir karşılığı yok. çünkü doktora ileri düzey ar-ge demektir. ülkemizde bu mevcut değil. ama doktora'da edindiğim network ile yurtdışından iş teklifi aldığım oldu. sizde de durum benzerdir. akademik titrelere yurtdışında daha çok önem veriliyor.
-yurtdışında durum biraz daha farklı. ekonomi'den doktora yaparsanız avrupada bir yerde post-doc yapma şansınız sanırım çok yüksek olur.
-burada iş sizin amacınıza kalıyor. akademik alanda mı ilerlemek istiyorsunuz yoksa size katkı sağlasın diye mi doktora yapıyorsunuz karar vermelisiniz.
-üniversitelerin bölümlerini, hocaları araştırın. sonra da mesela linkedin gibi mecralarda özel sektördeki karşılığına bakın. o zaman hangi bölümün daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
allah gönlünüze göre versin.