Doğurganlığı arttırmak için ne yenmeli ? Paylaşımmmmmm

nagihan_14

sana sığındım rabbim
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2012
917
26
68
İstanbul
Doğurganlık potansiyelimizi artırmak için en başta yapmamız gereken sağlıklı bir beslenme tarzına sahip olmak. Folik asidin hamilelik dönemindeki önemini çoğumuz biliriz (buradan konuyla ilgili detayları okuyabilirsiniz). Dolayısıyla folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, demire sahip kırmızı et, kalsiyum içeren süt ürünleri, çinko içeren kuşkonmaz ve lifli gıdalar hamile kalma ihtimalimizi oldukça olumlu yönde destekleyecektir.

Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmalara göre sağlıklı ve dengeli beslenmeye başlayarak hamile kalma olasılığınızı yüzde 80 oranında arttırabilirsiniz. Diyetisyen Gamze Şanlı, bu konuda dikkat etmemiz gereken unsurları sıralıyor:

Karbonhidratlar: Glisemik indeks değeri yüksek olan (bu besinler çok hızlı sindirilirler, beyaz pirinç ve patates gibi) besinleri tüketen kadınların, glisemik indeks değeri düşük olan besinleri (esmer pirinç, tam tahıllı ürünler, tam buğday ekmekleri) tüketen kadınlara göre %92 oranında yumurtalarında verimsizlik görülmüştür. Bu nedenle basit karbonhidratların tüketimi sınırlanmalıdır.

Protein: Özellikle bitkisel kaynaklı proteinler tercih edilmelidir. Çok fazla hayvansal kaynaklı protein tüketen kadınların %39 oranında yumurtalarında verimsizlik görülmüştür. Protein açısından en iyi seçimler kurubaklagiller, fındık-ceviz gibi sert kabuklu tohumlar ve yumurta olacaktır.

Yağlar: Vücudun belli oranlarda yağa ihtiyacı vardır ve her yağ tipini zararlı olarak nitelendirmek doğru değildir. Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklarda bulunan omega 3 yağları vücudumuz için çok faydalıdır. Aynı zamanda bu yağların doğurganlık üzerinde ki olumlu etkileri de bilinmektedir. Trans yağ asidi içeren hazır besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır çünkü bu yağlar yumurtlama döneminde verimsizliğe yol açmaktadır.

Nelerden uzak durmalı?
Hamilelik dönemine hazırlanırken tüketimini kısıtlamamız gereken bazı besinler de söz konusudur. Bunlar; konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalardır. Özellikle tuz oranı yüksek olan besinler vücutta su tutarak ödem oluşumuna neden olurlar. Kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlardan (şeker ve tüm şekerli ürünler, hamur işleri) uzak durup, kompleks karbonhidrat olarak adlandırılan (tam tahıllı ürünler, meyve, sebze) besinlerden tüketmeye özen gösterilmelidir.

Hangi yiyeceklere ağırlık vermeli?
Tüp bebek konusunda oldukça faydalı bir site olan Cocukistiyorum.com’da hamile kalmayı kolaylaştıracak yiyecekler sıralanmış. Bizler de sizlerle paylaşmak istedik…

Kereviz: Kadın ve erkekte cinsel faaliyeti çok artırır. Bütün salgı bezlerini çalıştırır.

Soya: Vücudun direncini artırır. Günde 25 gr soğan ve turşu ile yenmeli. Tüm salgı bezlerini çalıştırır.

Havuç: Hanımlarda adetin düzenli olmasını sağlar. Vücudun direncini artırır.

Roka: Cinsel gücü artırır. P ve K vitamini ihtiva eder. Birçok minerale sahiptir. Kansızlığı giderir.

Lahana: Başta E vitamini olmak üzere tam bir vitamin deposudur. Ne kadar çiğ yenirse o kadar etkili olur.

Sarımsak: Bütün salgı bezlerini çalıştırır. Hormonların çalışmasını düzenler. Vücutta dezenfektan olarak görev yapar mikropları öldürür. Düzenli çiğ olarak yendiğinde büyük faydası vardır.

Soğan: Taze ve kurusu ikisi de çiğ olarak yendiğinde vücut için çok faydalıdır. Vücutta bütün hormonları çalıştırır.

Tere: Bol demir ihtiva eder. Vücudu dezenfekte eder. İçeriğinde C vitamini ve mineraller vardır. Vücudun direncini artırır. Hormonları çok çalıştırır.

Karnıbahar: Bol E vitamini protein ve cinsiyet hormonu ihtiva eder. Cinsel gücü artırır.

Armut: Tüm salgı bezlerini çalıştıran çok özel bir meyvedir.

Greyfurt: Tüm salgı bezlerini çalıştırır. Bol C vitamini ihtiva eder zayıflatır.

Hurma: Fosfor, kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiva eder. Vücut direncini artırır.

Mercimek: Bol miktarda B vitamini fosfor ve demir ihtiva eder. Vücudu kuvvetlendirir. Depresyonu önler bol kan yapar. Hamilelerde çocuğun anne karnında güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

Nohut ve Kuru Fasulye: Bol bol vitamin ve protein ihtiva ederler ve vücudun direncini artırırlar.

Kullanıldığında hamilelik şansını arttıran vitaminler var mı?
Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op Dr Aytuğ Kolankaya bu konu için kesin etkinliği kanıtlanmış vitaminin henüz mevcut. E vitaminin sperm fonksiyonları üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Demir eksikliğinin düşük, prematüre doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle demir eksikliği olanların gebelik öncesi dönemden itibaren yerine konması önerilmektedir. Hamilelerin kullanabildiği türden multivitaminler yeterli desteği sağlamaktadır. Bunun yanında fazla demir alımının sakıncaları vardır. Bir B vitamini olan folik asit
nöral tüp defekti olarak bilinen doğumsal defektlerin önlenmesinde etkindir. Bebek isteyen çiftler gebelik öncesinden başlayıp ilk 3 ayı da kapsayan bir şekilde kullanıldığında bu tür doğumsal defektin önlenmesinde faydalıdır.
 
Denemek istiyorum bana katılan var mı yediklerime bu ay dikkat edeceğim doğal yoldan folik asit alımı yapacağım yarından sonra başlayıp vucüdumu takip edeceğim sizlerde paylaşacağım umarım faydalı olur diye düşünüyorum ya allah yabismillah :)
 
paylaşımına sağlık canım çok güzel bilgiler var.yararlanmak lazım.ben 2 tane vitamin ara ara kullanıyorum. inş yararını görürüm b12 ve folik asit ayrı ayrı kullanıyrm bide hurma çok yiyorum ama gördüğüm kadarıyla mercimekte yarralıymış iki günde bi yapmak lazım :)
 

evet canım benim ve benim durumumda olanlara yardımcı olmak ve faydanlanmak bence yukarıda sıralanmış olanlar evlerimizde rahatlıkla pişirebileceğimiz şeyler köylerimizde herşey doğal şehir hayatı çok etkiliyor stres vs vs ama bunları kapatmak için güzel bir yöntem kızlar üşenmeyin yapın yiyin :)
 
evet canım haklısın doğal yoldan almak lazım.
yeşil mercimekmi yapıcaksın. bide sos dediğin işkembe çorbası sosu gibi sarımsaklı ??
 
evet canım haklısın doğal yoldan almak lazım.
yeşil mercimekmi yapıcaksın. bide sos dediğin işkembe çorbası sosu gibi sarımsaklı ??

evet canım biz öyle yiyoruz hem sirke ve sarımsakta sağlıklı güzel oluyor tadı ben beğeneniyorum ama az koymak lazım :)
 
yumurtlayana kadar greyfurt suyu içmek ( kuruluk problemi :26: yaşayanlar için tavsiye ediliyor).
yine yumurtlayana kadar yeşil çay, karanfil çayı, adaçayı
yiyecek olarak karides( erkekler için de)

yumurtladıktan sonra bebişin tutunması için hergün en az bir avuç ayçekirdeği ve kabakçekirdeği ayrıca yumurta.
 
Bide kızlar ben birşey paylaşmak istedim sizinle
dün eşimle gezerken böyle hani meyve sıkıp suyunu
satan yerler varya ordan havuç suyu aldım bi güzel içtim
sonra sol yumurtalığımda çok ağrı hissettim öyle bi ağrıki
diz kapağıma kadar vurdu ağrısı bide yumurtlama günlerimdi bu ara
acaba nedendir bilen varsa yardımcı olurmu bana şimdiden teşekkür ederim
 

ay çekirdeği mi? ben tutnmayı zorlaştırır diye biliyorum. okuyunca şaşırdım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…