Çocuk Hastalıkları Doğumsal Kalça Çıkığı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.054
30.502
1.123
61
Konya
Öncelikle kalça çıkığı nedir sorusuna cevap verelim. Kalça çıkığı: uyluk kemiğinin en uç kısmının kalça kemiğindeki yuvasından dışarı çıkmasıdır. Doğumsal kalça çıkığı ise bebeğin henüz anne karnındayken bu çıkığın oluşmasıdır. Doğumsal kalça çıkığının erken dönemlerde tespit edilip bir an önce tedavi edilmesi çok önemlidir. Erken teşhis edilmesi halinde kalıcı hiçbir hasar olmaksızın rahatsızlık tedavi edilebilmektedir.

Doğumsal kalça çıkığı, her yeni doğan 800 bebekten birinde görülen ve farklı nedenlere bağlı olan ortopedik bir rahatsızlıktır. Doğumsal kalça çıkığı, kızlarda erkeklere nazaran 6-7 kat daha fazla görülmekte olup nedeni tam olarak izah edilememektedir.



Doğumsal Kalça Çıkığı Neden Olur?
İlk zamanlar, bebeklerde görülen kalça çıkığının, sadece doğum esnasındaki zorlanmadan olduğu düşünüldüğü için “doğumsal kalça çıkığı” tabiri kullanılmıştır. Fakat ilerleyen tıp bilimi ile birlikte bebeklerdeki kalça çıkığının sadece doğumda değil bebeğin anne karnındaki gelişiminde, dokuların ilk oluşmaya başladığı sırada yani gelişim döneminde de olduğu görülmüş bu nedenle “doğumsal kalça çıkığı” yerine “gelişimsel kalça çıkığı” tabiri kullanılır olmuştur. Kalça çıkığının nedenlerini
· Bebeğin anne karnında gelişmeye başladığı dönemde olan kalça çıkığı
· Bebeğin anne karnında sürekli başı yukarda durmasından kaynaklı kalça çıkığı
· Doğum esnasında ve doğum sonrasında zorlamalardan kaynaklı kalça çıkığı
· Doğumdan sonra bebeklerin kundaklanması veya ayaklarından tutup baş aşağı sarkıtılması gibi yanlış uygulamalara bağlı kalça çıkığı
Şeklinde dört ana başlık altına toplamak mümkündür.

Doğumsal Kalça Çıkığı En çok Kimlerde Görülür?
· Ailesinde ya da yakın akrabalarında gelişimsel kalça çıkığı olanlarda daha sık rastlanır. Bu durum gelişimsel kalça çıkığının kalıtsal bir yanının olduğunu göstermektedir. Kalıtsal olarak risk altında olan bebeklerin ilk kontrollerinde bu durum doktora muhakkak söylenmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar

· Hamileliğin sonuna kadar başı yukarıda kalan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı oluşma riski daha yüksektir.
· Boyun omurlarında eğrilik olan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı daha sık görülür.
· Ayaklarında anormallikler gözlenen, şekil bozukluğu olan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı görülme sıklı fazladır.
Genel olarak yukarıda saydığımız durumda olan bebeklerin daha fazla risk altında bulundukları bilinmeli ve doğum sonrası kontrolleri daha dikkatli yapılmadır.

Doğumsal Kalça Çıkığı Nasıl Tespit Edilir?


Yapılacak ilk iş göz ve elle fiziksel muayenedir. Eğer bir kalça çıkığı varsa bu durum fiziksel muayenede görülecektir. Fiziksel muayenede tam olarak belirlenemeyen bir durum varsa doktorunuz sizi bir ortopediste yönlendirecektir. Eğer bebeğiniz henüz altı aydan küçükse gideceğiniz ortopedist ultrason cihazıyla detaylı bir tarama yapacaktır. Altı aydan büyük bebeklerde bazı durumlarda röntgen ile de kontrol yapılıp en doğru tespit yapılabilmektedir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Neyse ki, gelişimsel kalça çıkığı vakalarının pek çoğu “Pavlik Bandajı” denen, bebeğin dizlerine bağlanarak dizleri kalça bölgesine doğru çekmeye yarayan bir aparatla tedavi edilmektedir. Erken dönemlerde fark edilen kalça çıkığında bu bandaj kullanıldığında tedavi şansı oldukça yüksektir. Pavlik bandajıyla tedavi alan beklerin aksatılmaksızın her hafta doktor kontrolüne götürülerek uyluk kemiğinin yuvasına yerleşip yerleşmediği gözlenmelidir. Eğer uyluk kemiği kalçadaki yuvasına oturmuşsa 2-3 ay daha bu bandajın kullanımına devam edilmelidir.
Pavlik bandajıyla tedavisi mümkün olmayan bebelerde anestezi yapılarak uyluk kemiğinin yuvasına oturtulması sağlanıp alçılama yapılacaktır. Bu iki tedavi şeklinden de netice alınamaması durumunda genel anestezi altında cerrahi müdahale yapılması gerekecektir.
Yukarıda izah ettiğimiz tedavi aşamalarında da anlaşılacağı üzere en rahat tedavi için erken teşhis çok çok önemlidir.
Doğumsal kalça Çıkığından Hangi Durumlarda Şüphe Etmeliyim?
· Bebeğinizin baldır ve kasıl bölgesindeki boğum çizgileri simetrik değilse
· Bebeğiniz sırtüstü yatarken bacaklarında simetri bozukluğu varsa
· Bebeğinizin bacaklarını hafiften bastırıp düzleştirdiğinizde, bacakları eşit boyda durmuyorsa
· Bebeğiniz yürümeye başladığında topallıyorsa veya yürüyüşünde çok fazla paytaklık varsa
Gelişimsel kalça çıkığından şüphelenerek bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.
saglikvakti.com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…