Çocuk Hastalıkları Doğumsal Deri Lekeleri

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Doğumsal Deri Lekeleri



Bazı bebeklerin doğdukları zaman bedenlerinin çeşitli bölgelerinde bazı lekeler olabilir. Bunların bazıları deriye rengini veren melanin pigmentinin dağılımı ile ilgilidir. Derinin diğer bölgelerine göre bu pigmentin daha az veya çok yoğun olması deride açık veya koyu renkte lekeler olarak görülür. Bazılarının ise damar yapısı ile ilişkisi olur. Damar yapısı ile ilişkili olanlarda pembe - kırmızı renk hakim iken pigmente olanlar da kahverengi tonları bulunmaktadır. Halk arasında “Ben” denilen bu oluşumların çeşitli tipleri bulunmaktadır. Kısaca nevüs denilen bu yapıların çeşitlerini genel olarak açıklayalım.


Çilek Lekesi:
Yumuşak, deriden kabarık ve koyu pembe - açık kırmızı renkte olurlar. Kılcal damarlarsal kaynaklıdır. Bazen derinin daha alt tabakalarında bulunan başka damarlarla ilişkili olabilir. O zaman renk mavi – morumsu karakter kazanır. Kol ve bacaklarda pek olmaz. Daha çok baş, boyun ve gövdede yer alır. Doğumdan sonraki ilk birkaç günde belli olmaz. 1-2 haftada belirginleşip 6 aya kadar büyüme eğilimdedir. Daha sonraları rengi soluklaşmaya başlar. Gittikçe yüzeyi düzleşmeye başlar. Genellikle 7-8 yaşına kadar kendiliğinden yok olur. Eğer yerleşim yeri problem yaratacak bir bölgede ise veya estetik olarak görünümü bozan bir yerde ise, gittikçe büyüme eğilimde olanlar tedavi edilir.


Şarap Lekesi:
Doğumdan sonraki günlerde deriden pek kabarık değil iken zamanla yükselmeye başlar. Koyu kırmızı – morumsu renktedirler. Deriden hafifçe kabarık durur. Parmakla basıldığında rengi solabilir ama tekrar eski halini alır. Kendiliğinden kaybolmazlar. Tedavi edilmesi gerekir. En başarılı sonuçlar lazer tedavisi ile alınmaktadır.


Gül Lekesi:
Hafif pembemsi, deriden kabarık olmayan, rengi hareli bir yapıda olan kılcal damar yapısıdır. Sıklıkla kaşlar arasında ve ense bölgesinde yer alır. Tedavi edilmeden 2 yıl içersinde kendiliğinden kaybolur.


Anormal Pigmentasyon:
Ben olarak adlandırılan oluşumlar genellikle doğumdan sonra belirgin değillerdir. Genellikle 2 yaşında ve sonrasında belirgin olurlar. Kahverenginin değişik tonlarında olabilir. Bedenin her tarafında yer alabilirler. Sayıca çok olmadığı, saplı yapıda olmazsa önemli değildir.


Mongol Lekesi:
Bel bölgesinde kalçalara yakın bölgede yer alan mavi – morumsu geniş alana yayılan lekedir. Bir yere çarpma sonucu oluşan morluğa benzer. Deriden kabarıklığı olmayan renk değişimidir. Ten rengi esmer olanlarda daha sıktır. Genel olarak bu leke dağıldıkça tenin rengi de koyulaşmaya başlar. 10 yaşına kadar kalabilir.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
2 aylık tatlılar tatlsı bir oğlum var. Bebeğimin burnunun yanında kırmızı bir leke var...bu bir doğum lekesi ... acaba bu leke zamanla kaybolur mu? Bilgisi olan var mı kızlar?:sm_confused:
 
benim bebişimde iki kaşını ortasında ve dudagının üstüyle ensesinde gül lekerli vardı zamanla kayboldu ama hala agladıgında veya kızdıgında belli oluyorlar.
 
oğlumun üç yerinde vardır... biri kaşlarının ortasında, biri burnunun ucunda ve diğeri de dediğim gibi burnunun kenarında... ama burnunun kenarındaki leke parlak kırmızı renkte, diğerleri ise daha soluk... işte ben de bunu merak ediyorum...geçer mi sizce?
 
benim oğlumun bacağında vardı.Ozpir, sanırım senin oğlundakiyle aynı.Kenarları düzgün değildi ve deriden biraz kabarık kırmızı renkteydi.Tam olarak nezaman geçtiğini hatırlamıyorum ama sanırım 2 yaş civarıydı.Önce kırmızı rengi matlaştı ve zamanla soluklaşarak kayboldu.Tıpdaki adı hemanjiyom.doktor büyümezse önemli olmadığını söylemişti.Bence soluk olanlar daha önce kaybolacak olabilir.Bebeğini güle güle büyüt ,Allah hayırlı uzun ömürler versin.
 
büyük kızımın gözkapağında vardı pembe bir leke,8-10 aylıkken kayboldu...küçük kızımınki çok ilginç gelmiştir bana,şöyle ki;hani derler ya "hamileyken ciğer,gül ,çilek gibi şeylere dokunup sonra bi yerinize dokunmayın yoksa bebekte o dokunduğunuz şey gibi leke olur...":1closedeyes:bir gün çilek yiyordum,yanımdakiler "aman bi yerine dokunma"diye uyardılar beni ,ben de"yok canım daha neler... şimdi ben çilek yiyorum,aha da bak şurama dokunsam(bunu derken sol bacağımın üst kısmına dokundum)çocukta çilek mi çıkacak:dilcikar: "dedim...veee kızım tam da dokunduğum yerde,tıpkı çilek şeklinde bi lekeyle doğmasın mı:1shok::bbo: ama ona çok yakışıyordu:1yes2: .şimdi 3 yaşında ve artık kayboldu sayılır,kızım bile üzülüyor"çileğim kayboldu:çok üzgünüm: " diye...yine de allahtan yüzüme falan dokunmamışım diye düşünürüm:1yes2:
 
Benim kiziminda cilek anjiyosu var..Dogumdan sonra 1 haftada ortaya cıktı ve vücudunun ceşitli yerlerinde mevcut 6 aylık olunca kuluçka evresi sona erip ölüm evresi başlıyormuş benim doktorum 1.5 yasında gecer dedi...
Biraz kalıtsal bir rahatsızlıkmış bebekken bendede mevcutmuş...
Gecmezse bile lazer tedavisi mevcut fakat bu cilek anjionun iç organlarda olanları kafa yada omurilik hattında irice olanları baskı yapma olasılıgından dolayı cok tehlikeliymiş..
Bebegimdeki lere biz gayet iyi baktık poposundaki cok büyük ama beyazladı bir kısmı...
kortizon tedavisiylede büyümesi durduruluyormuş ben cabucak gecmesi için Allaha dua ediyorummm..
 
benim kızımda ğöz kapaklarında ve kaslarının arasında var baya kırmızı idi ekimde dört yasına girecek ama hala agladığında kızarıyor ama normal zamanda pek farkedilmiyor yeğenimde ise bacakları mosmor ve ğecermi acba diye merak ediyorum cünki cok fazla ve hiç ğecmedi 7 aylık oldu varmı böyle olan yakın cevrenizde
 
Benim oğlumun ve eşimin ensesinde aynı yerde kırmızı lekeleri var...
Benim de kolumda tam dirsek hizasında nar lekesi var yazın daha koyulaşıyor....
 
merhaba bayanlar hamile iken bende gül kokladıgım için çok meraklanmıştım acaba leke olurmu diye hatta bütün bir dogum zamanımı bu şekilde geçirdim :) ama suan itibari ile 16 günlük bir anneyim ve bebeğimde herhangi bir leke yok inşallah tüm hamile arkadaşlar sağlıklı bir şekilde bebeklerini kucaklarına alırlar..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…