Ortopedi Doğumsal Boyun eğriliği (Tortikollis)

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
BOYUN EĞRİLİĞİ
Boyun eğriliği, başın bir yana doğru çekilip boyun hareketlerinin ağrılı olmasıdır. Tıpta tortikollis adıyla bilinen bu yapı bozukluğu çeşitli nedenlerden kaynaklanır ve bu nedenlere bağlı olarak sınıflandırılır: 1) Doğumsal, 2) kas ya da kemik kökenli ve 3) çeşitli hastalıklar sonucunda edinilmiş boyun eğrilikleri. Bu son gruba örneğin kemik-eklem, sinir, göz ve kulak hastalıklarına, iltihaplara ya da nedbe dokusuna bağlı boyun eğrilikleri girer.
• Doğumsal boyun eğrilikleri Özellikle zor doğumlarda, örneğin bebeğin ters geldiği doğumlarda gelişir. Bebeğin boynundaki biçim bozukluğu genellikle doğduğu anda oluşmuştur, ama anne baba çoğu kez bebek 9-10 aylık olunca başın eğri durduğunu görerek bu bozukluğu fark ederler.
Edinilmiş boyun eğriliklerinin sık görülen bir türü de kişinin bazı özel koşullarından ya da kusurlarından kaynaklanır. Bunun tipik bir örneği astigmatizm ya da göz kasları felci gibi görme kusurlarına bağlı boyun eğriliğidir. Çift görüntünün oluşmasını önlemek için kişinin başını anormal biçimde tutma eğilimi boyun eğriliğine yol açabilir. Bir omzuyla sürekli ağır yük taşıyanlarda da benzer bir görünüm ortaya çıkar. En sık rastlanan boyun eğrilikleri ise “soğuğa bağlı” kas lezy onlarından ya da omurganın boyun bölümünde kireçlenme, eğrilme ve disk hastalığı gibi sorunlardan kaynaklananlardır.
tuhsal Kökenli Boyun Eğriliğinin Özellikleri
Hastanın eğilim ve tutumu Gergin ve sıkıntılıdır; genellikle her şeye karşı çıkar, işbirliği”
Öznel belirtiler
Nesnel duruma uymayan, abartılı sözler kullanılır. Ağrı incelendiğinde belirsiz duyumlardan (gerginlik, dolgunluk, garip duyumlar) öteye geçmediği, eklem ve kas anatomisiyle uyumsuz olduğu görülür. Kaslar etkin gerilme konumundadır.
Öznel belirtileri belirleyen etkenler
Belirtiler geneUikle ruhsal durumla birlikte değişir; hasta bir uğraş edindiğinde, başka şeylerle ilgilendiğinde iyileşmeye başlar. Soğuğa aşın duyarlıdır; “iğne deliğinden soğuk alır.”
• Nesnel belirtiler
Boynuna dokunulunca hasta orantısız tepki verir; “her tarafı” ağrır.
Tedaviye yanıt
Olumsuzdur. Hasta “her zaman ağnlı, her zaman kötüleşmektedir.” İltihap giderici ilaçlar ve özellikle kortizon hiçbir yarar sağlamaz ya da kötüleşmeye neden olur.
• Eşlik eden bozukluklar
Hemen her zaman baş ağrısı, huzursuzluk, uykusuzluk, sindirim zorluğu ve kabızlık görülür.
Psikopatik Özellikler
Hemen her zaman ruhsal-sinirsel hastalık eğilimi, duygusal çatışmalar, bastırılmış öfke ve bunaltı (anksiyete) görülür.

Alıntı

 
Doğuştan eğri boyun (Tortikollis)



Doğumdan 1-2 ay sonra çocuğun boynunda yana doğru eğiklik varsa buna dikkat edin.
Doğuştan eğri boyun problemine sık rastlanabilir. Doğumdan sonraki 6. ya da 8. haftalarda tanımlanır. Boynun kenarındaki kasın kasılmış bir şekilde durması pozisyonunda görülür. Çocuk başını öne eğerken baş ters yöne doğru hareket eder.
Bu hadisenin genellikle çocuk doğarken doğum kanalından geçtiği esnada boynun herhangi bir tarafında (sağ veya sol olabilir), o kasın kansızlaşmasına bağlı olduğuna inanılmaktadır.
Bu, yeni doğan çocukların yüzde 20’sinde kalça problemiyle de birlikte görülür. Bu her iki durumun da çocuğun ana rahmindeki kötü pozisyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Doğum sonrasında ilk ayda problemli kasın olduğu yerde bir genişleme olduğu elle hissedilebilir. Daha sonra o kastaki gerginlik ve boynun eğriliği görünmeye başlar. Şayet bu düzelmezse yüzde ve başta değişiklikler oluşur.

Bir çocukluk dönemi problemi
Çocuk yüzüstü uyuduğunda etkilenen boyun kısmının olduğu tarafa doğru yatar. Bu yatış pozisyonuna bağlı olarak yüzün o tarafında düzleşme görülür. Sırtüstü uyuyan çocuklarda ise başın arkasında düzleşme olur. Hayatın ilk yıllarında boyunda germe egzersizleri, boyundaki hareket açıklığını düzenleyen egzersizlerin dışında başa pozisyon vermek de tedavinin kapsamına girer.
Bu tedaviler çocuk hastaların yüzde 85 - 90’ında iyi sonuç verir. Eğer bu tedaviler sonuç vermezse 18 ay ile 2 yaş arasında cerrahi girişim gerekebilir.
Boyundaki bu bozukluğun devamı halinde yüzde kalıcı sorunlar oluşabilir. Cerrahi müdahaleden sonra pozisyonun korunması için alçı veya korseler kullanılabilir.
Boyun eğriliği bir çocukluk dönemi problemidir. Burada nedenini bulmak pek de kolay olmaz. Doğumdan kısa süre sonra baş ve boyunda değişiklikler, kafatası ile boyun omurları arasındaki problemler de bunun nedeni olabilir.

Yüzde asimetri olabilirBoyun omurlarındaki doğuştan olan kusurlar da boyun eğikliğinin sebebidir.
Çocukluğun ileri dönemlerinde zaman zaman ilaç zehirlenmelerine bağlı boyun eğrilikleri de oluşabilir. Yine çocuklarda boyundaki lenf nodüllerinin tutulduğu faranjit gibi enfeksiyonlarda da boyun eğrilikleri görülebilir.
Çocuğun boynunun sağında ve solunda oluşan kitle bazen tümör gibi algılanabilir. Tedavi edilmediği takdirde çocuğun yüzünün iki yarısında asimetri oluşur ( yüzün bir tarafı büyük bir tarafı küçük).

Erken teşhis önemli
Boyun eğrilikleri tedavi edilmezse çocuğun başı 4 veya 5 yaşlarında köprücük kemiğine yapışıkmış gibi durmaya başlar.
Erken teşhis konmuş ise yumuşak boyun korseleri, yatak istirahati ve yapılacak rehabilitasyon programlarıyla hasta sağlığına kavuşturulabilir. Sorun devam ederse bu defa başı tespit eden breysler ya da alçılama sistemi uygulanır.
Çocuklarda görülen boynu tutan romatizmal hastalıklar, boyun omurlarındaki enfeksiyonlarda boyun eğriliğinin nedenleri arasındadır.
Boyun eğriliği bazı nörolojik problemlerin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Psikolojik nedenlerle oluşabilen boyun eğrilikleri de vardır fakat sık değildir.
Çocukluk döneminin ender görünen hastalıklarından biri de boyun omurları arasındaki disklerin (yastıkçıkların) kireçlenmesi sonucu boyun ağrıları ve boyundaki eğrilikler ortaya çıkabilir. Bu hadise hastaların dörtte birinde ateşle başlayabilir. Ve çocuğun yutmasında problem olabildiği gibi buradaki diskin fıtıklaşmasına bağlıda nörolojik kusurlar görülebilir.
Alıntı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…