- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Gebe kaldığınız zaman, bebeğinizin büyüyüp gelişmesi için alışık olduğunuzdan daha fazla yiyebilirsiniz. Uygun beslenmeniz hala çok önemlidir. Özellikle bebeğinizi emziriyorsanız bu daha da önemlidir. Fakat artık ihtiyaçlarınız ve hedefleriniz farklıdır. Doğumdan sonra sağlıklı bir şekilde kilo kaybedebilmeniz için akıllı seçimler yapmanız gereklidir.
– Bol meyve, sebze ve tahıllı yiyecekler yiyin. Bol lifli gıdalar sizin daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yağ oranı daha az olan süt ve süt ürünlerini (light yoğurt, peynir gibi) tüketin. Proteinli gıdalar arasından daha çok beyaz et yani tavuk ve balık ile yağsız kırmızı et, fasulye de seçebilirsiniz. Ayrıca çinko, demir ve B vitaminleri açısından da zengindirler bunlar.
– Kendinize hâkim olun. Çevrenizde sizin için yararlı olacak yiyecekleri bulundurun. Evde bulunan zararlı yiyecekleri atmaktan çekinmeyin.
– Küçük porsiyonlarda yiyin. Öğün atlamayın ve sebze- meyve tüketiminizi abartmayın. Almanız gereken gıdaları alın.
– Sadece aç olduğunuzda yiyin. Gergin ya da sinirliyseniz hemen bir şeyler yemeye kalkışmayın. Bebeğinizle yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızı arayın ya da dergi karıştırın.
Eskiden kadınlar doğum yaptıktan sonra egzersize başlamak için genellikle 6 hafta beklerlerdi. Oysa artık buna gerek yok. Eğer gebelik boyunca egzersize devam ettiyseniz ve sorunsuz normal bir doğum yaptıysanız; doğumdan sonra kendinizi ne zaman hazır hissederseniz o zaman egzersize başlayabilirsiniz. Ancak sezaryen yapıldıysa ya da sorunlu bir doğum yaptıysanız egzersize başlama zamanını doktorunuza sormanız gereklidir.
Doktorunuz izin verdiği zaman yapacaklarınız;
– Kendinizi rahat hissetmeniz gereklidir. Eğer emziriyorsanız egzersize başlamadan önce bebeğinizi emzirin. Destekli sutyenlerden kullanın ve rahat kıyafetler giyin.
– Yavaş başlayın. Hafif egzersizlerle başlayın. Örneğin; yürüme, yüzme ya da bisiklet aleti gibi. Sıçrama, atlama, titreme gibi hareketlerden kaçının.
– Ara verin. Gün içinde kısa sürelerle egzersiz yapın. Güçlendikçe yavaş yavaş süre ve ağırlığını artırabilirsiniz.
– Bebeğinizle beraber yapın. Günlük yürüyüşlerinizi bebek arabası ya da taşıyıcısı ile yapın. Eğer koşmayı tercih ediyorsanız buna uygun bebek taşıyıcısı kullanın. Yer hareketleri yaparken bebeğinizi de yanınızda yatırın. Kucağınıza alarak sevdiğiniz bir müzik eşliğinde dans edin.
– Hedefinizi belirleyin. Karın yağlarını eritmek için hem diyet hem de egzersiz yapmak önemlidir. Karın kaslarını güçlendiren hareketleri yapmalısınız. Egzersizler öncesinde, sırasında ve sonrasında bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Egzersiz sırasında eğer ağrı hissederseniz, başınız dönerse, nefesiniz kesilir ya da bulanık görmeye başlarsanız ve vajinal kanamada aniden artış olursa hemen egzersizleri kesin. Bunlar aşırıya kaçtığınızın belirtileridir.
Gerçekçi olun
Çoğu kadın doğumda ortalama 5 kg kaybeder. Bu 5 kg; bebek, plasenta ve boşalan sudan oluşmuştur. Doğumdan sonraki ilk haftada bir miktar daha kilo kaybedersiniz ki bu da çözülen ödemden kaynaklanır. Fakat gebelikte oluşan yağlar maalesef kaybolmazlar.
Diyet ve egzersizle haftada yaklaşık 250 gr kaybedebilirsiniz. Bu şekilde 6 ay sonunda ya da biraz daha uzun sürede gebe kalmadan önceki kilonuza dönebilirsiniz. Tabii bu emzirip emzirmediğinize göre de bu değişecektir. Artık bir annesiniz ve sağlıklı bir hayat sürmeniz gerektiğini unutmayın.
Zayıflama çayı
Malzemeler:
– 3 parça taze veya kuru zencefil
– 1 yemek kaşığı bal
– 1 dal veya rulo tarçın
– 2 litre su
– iri doğranmış 1 adet limonun kabuğu
Yapılışı:
Taze veya kuru zencefil parçaları ve limon kabuğu 2 litre suda kaynatılır. İçerisine rulo tarçın atılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır. Su ılımaya yakın 1 yemek kaşığı bal ilave edilir ve karıştırılır. Süzüldükten sonra içime hazırdır. Ara öğünlerin ardından 1’er su bardağı tüketilmesi önerilir.
Etki Mekanizması:
Artirit ağrıları. Menstural kramplar, soğuk algınlığı, grip, boğaz ve baş ağrısında etkilidir. Yağ yakımını hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltır.
Uyarı: Kan sulandırıcı ilaç kullananların zencefil tüketmemesi önerilir.
– Hamilelik döneminde alınan kilolar için ne tür egzersizler yapılabilir?
– Hamilelikte alınan kilolar için diyet yapmaya ne zaman başlanmalı?
– Hamilelikte alınan kilolar ne kadar sürede verilmeli?
– Hamilelikte alınan kiloları vermek için özel diyetler var mı?
– Hamilelik döneminde alınan kiloları vermek daha mı zordur?