• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğum Sonrası Kilo Verme

diyetisyen06

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2019
2
0
1
34
Doğum Sonrası Kilo Verme
1f31f.png

Herkese merhaba! Başlığı görünce heyecanlandınız değil mi?
Şimdi tüm doğum sonrası kilolarımı nasıl vereceğim endişelerinizi bir kenara bırakıp, arkanıza yaslanmanızı isteyeceğim.
Doğum sonrası kilo verme hızı gebelik süresince alınan kilo ile yakından ilgilidir. Hamilelikte kaç kilo aldınız ve hangi aralıktasınız öğrenmek için 1. ay gebelikte beslenme makalemizi okuyabilirsiniz.

Doğumun ardından enerjinizin çoğunu bebeğinizin bakımına adayabilirsiniz. Bununla birlikte kendi sağlığınızla da ilgilenmek, bedeninizin hamileliğin ardından toparlanmakta olduğu ve bebeğinize en değerli besini sunduğunuz bu dönemde çok önemlidir.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Emzirme Döneminde Beslenmenin Önemi
1f931.png

  • Maternal (anne) fizyolojik gereksinmelerini karşılamak
  • Süt üretimi için enerji ve besin öğeleri depolarını dengede tutmak
  • Anne sütü verimliliğini arttırmak
  • Yeni doğanın anne sütü ile optimum büyüme ve gelişimini sağlamak
Maternal (Anne) Beslenmenin Anne Sütüne Etkisi
2728.png

  • Maternal beslenmesi, anne sütünün enerji ve makro besin ögeleri miktarını etkilemez.
  • Yağ asidi bileşimi annenin besin alımını yansıtır.
  • Anne sütü vitamin düzeyi maternal yetersizlik durumunda azalır ve suplementasyon (ek destek) ile artar.
Önemli! Doğum sonrası dönemde şok diyetler, kalori kısıtlı diyetler yapılmasını asla önermiyorum
2757.png
2757.png

Doğum sonrası dönemde en çok merak edilen konu; şu isimli diyeti yapabilir miyim? Bu isimli diyeti yapsam kaç kilo veririm?
Bu cümleyi her yazımda kullanıyorum belki ama akıllarınıza kazınmasını istiyorum.Diyet kişiye özeldir. Siz değerlisiniz, siz özelsiniz diyetinizde size özel olmalı. Benden size tavsiye, sosyal medyada duyduğunuz herhangi bir ismi olan moda diyetlerden uzak durun ve size özel bir beslenme programınızı oluşturmak için beslenme uzmanına danışın. Vücudunuz süt yapımı için çok fazla enerji harcıyor ve siz bu dönemde size özel olmayan, kalori kısıtlı diyetler yaparsanız sağlığınızdan olabilirsiniz ve süt üretiminiz azalır.
Şimdi içinizi rahatlatacak bir bilgi paylaşımında bulunacağım
1f60d.png

Bilgi! Emzirme döneminde anne, her gün yaklaşık 700 ml süt salgılar ve bunun için her gün 500-700 kalori harcar.
Bu demek oluyor ki; yeterli ve dengeli beslendiğiniz, vücudunuz için gerekli sıvı gereksinimini karşıladığınız zaman ekstra bir diyet yapmanıza gerek kalmaz.
Doğum sonrası dönemde, ayda 2 kg üzerinde kilo kaybı önerilmez. Bir an önce kilolarınızdan kurtulmak istiyorsunuz biliyorum ancak ne kadar hızlı kilo kaybederseniz geri alma riskiniz o kadar yüksek. Bu sebeple adımlarımızı sağlam atmamız oldukça önemli
2757.png

Doğum Sonrası Kilo Verme

Doğum Sonrası Kilo Vermenin Püf Noktaları
1f4ab.png
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez
1f4ab.png
  • Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Bir kağıt, kalem alın ve günlük beslenmenizde yaptığınız hataları not edin daha sonra, hatayı düzeltmeye çalışın ve düzeltince üstünü çizin.
  • Doğum sonrası kilo verme sürecinde, önemli diğer bir nokta besin günlüğü tutmak. Bazen gün içinde hangi besini ne kadar tükettiğimizin farkında olmuyoruz ve bilinçsiz tüketimler hem bizi kilo almaya itebiliyor hem de kilo kaybımızı zorlaştırabiliyor.
  • Doğum sonrası dönemde diğer bir majör bileşenimiz ise düzen. Gün içerisinde kendinize beslenme düzeni oluşturmalı ve hep aynı saatte beslenmeye özen göstermelisiniz. Günde 3 ana, 2-3 ara öğün yapmalısınız. Çoğu kişi ara öğünlerin mucizesinin farkında olmuyor ve acıkmıyorum, ne gerek var gözüyle bakıyor. Aslında çok yanlış.
Ara öğünler bizim köprüden önce son çıkışımız!
1f609.png

Peki bu ne demek oluyor? Ara öğünler kan şekerimizi dengeliyor ve ana öğünlerimize aşırı yüklenmememizi sağlıyor. Özellikle, öğle ve akşam yemeği arasındaki saat aralığı 5-6 saati bulabiliyor ve ara öğünler burada daha da önem arz ediyor.
Doğum sonrası dönemde emziriyorsanız vücudunuz çok fazla enerji harcıyor ve burada kaybolan depoları yerine koymak çok önemli. Eğer bu durumun tersi olursa vücut halsiz düşer ve bu durum bebeğinize olumsuz yansıyabilir. Aman dikkat!
  • Yapılan araştırmalarda tek başına kalori tüketiminin yeterli olmadığı, alınan enerjinin içeriğinin de çok önemli olduğunu öne sürüyor. Bu demek oluyor ki doğumdan sonra kilo verme sürecinde anne her besin grubundan besinleri yeterli ve dengeli miktarda beslenmesine eklemek zorunda.
  • Doğum sonrası kilo verme sürecinde annenin günlük beslenmesinde, %12-15’i proteinlerden, %55-60’ı karbonhidratlardan, %25-30’u ise yağlardan gelecek şekilde planlanmalıdır.
  • Doğum sonrası kilo verme sürecinde, beyaz undan yapılmış ürünler yerine tam tahıl ürünlerini, basit şeker içeren besinler yerine ise pekmez gibi kan yapıcı besinleri tercih etmelisiniz.
  • Protein alımı düşük olduğunda sütün kalitesi düşer. Sütün kalitesi sütün içeriği demektir. Anne sütüne en yakın protein, en kaliteli protein yumurtadır. Emziren annenin her gün beslenmesinde yumurtayı bulundurması gerekir. Haftanın iki günü sebzeli omlet ile kendinizi şımartabilirsiniz Bunun yanında balık ve kırmızı et tüketimini de ihmal etmemenizi öneririm.
  • Vitamin mineraller vücudumuzun çalışmasını, enzimlerin ise daha işlevsel olmasını sağlar. Düzenli olarak mevsimine uygun meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back