doğum öncesi izin bölünebiliyor mu?

betxuxl19

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Mart 2008
2.051
11
hamişler ben öğretmenim.nasipse 6 nisan doğum.ikinci dönemin ilk günü 32 haftalık gebe olacağım.ama sezeryan düşündüğüm için bir iki hafta önce alınacak.yani doktora sormadım ama herkesin öyle oluyor.ve iki haftam boşa gidecek ben de iki haftalık izni sonraa aktarsam olur mu?yani 6 haf doğum öncesi 10hafta doğum sonrası.doktora da soracağım ama önce sizin fikrinizi almak istedim.bir de diyelim ki doğum o hafta gerçekleşmedi.ne olur????
teşekkürler...:1hug:a.s.
 
canım aktarabilirsin tabi.8 haftalık izninin 5 haftasına kadar aktarabilirsin ama son 3 hafta izin yok.Mesela ben 5 hafta aktardım.8+5 yani 13 hafta iznim oldu doğum sonrasında.İstersen tabi bu süre 2 haftada olabilir.Ama bence sonrasında bebekle daha çok zaman geçirmek isteyeceğin için gidebildiğin kadar git derim.Eğer doğumun önce olursa o süre dahil edilmiyor.Benim 10 gün önce oldu,o 10 günüm kaynadı maalesef,yani iznim 10 gün önce bitti.Hayırlı doğumlar.
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendinde "Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca doğum öncesi mazeret izninin doğum sonrasına aktarılmanın şartları:
a) Tabip onayı(Sağlık Raporu),
b) Memurun isteği,
c) İşyerinde çalışması hususlarıdır.

Şartların taşınması halinde bu hususta da idareye takdir hakkı verilmemiştir.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi (A) bendi uyarınca iznin doğum sonrasına aktarılması belirtilen 3 şartın oluşmasına bağlıdır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;

- Normal doğum hadisesinde, muhtemel doğum öncesi 8 haftalık sürenin ilk 5 haftasının doktor raporuna dayalı olarak çalışılması halinde doğum sonrası 8 haftalık süre ile birleştirmesi mümkündür.

- 7 aylık olarak sezaryen ile doğum yapan memurun Kanunda yer alan şartların tekemmül etmemesi sebebiyle doğum öncesi kullanamadığı 5 haftalık izin süresini birleştirilmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.

- Ancak doğum öncesi sekiz haftalık süre içerisinde doktor raporu ve memurun isteği üzerine belirli bir süresini çalışmış (1 hafta, 2 hafta, 3 hafta veya 4 hafta gibi) olan memurların sezaryen ile doğum yapmaları halinde bu sürelerinin doğum sonrası mazeret izinleri ile birleştirilmesi mümkün bulunmaktadır.
 
X