Doğum Lekesi Neden Olur?

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2012
2.558
297
Doğumun gerçekleşmesinden 1 hafta sonrasortaya çıkan doğum lekesi, genel olarak endişe gerektiren bir durum değildir. Bebeğin büyümesi ile kaybolmaya başlayan lekeler, bazı bebeklerde tüm hayat boyunca varlığını sürdürebilir. Anne ve anne adaylarının en Portwinçok merak ettiği konulardan biri olan doğum lekesi neden olur? sorusu, şu an için uzmanlar tarafından net bir cevap verilemeyen sorular arasında yer almaktadır.

Doğum lekesinin nedenleri nelerdir?

Doğum lekeleri arasında en çok karşılaşılan lekelerden biri somon lekesi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca hemanjiyom, portwine stain yani şarap lekesi ve mongol lekesi de diğer doğum lekesi çeşitleri arasında yer almaktadır. Her leke kendi içerisinde farklı özelliklere sahiptir. Şimdi doğum lekesi çeşitleri nelerdir? bunlara daha yakından bakalım.

Doğum Lekesi Neden Olur1 ResimHemanjiyon doğum lekesi
Diğer adıyla çilek lekedi olarak da bilinen hemanjiyon, bebeğin doğmasının ardından 1 4 hafta aralıklarında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu leke oluşumu erkeklere göre kızlarda daha fazla meydana gelmektedir.

Hemanjiyon lekesi belirtiler be bulguları

Kan damarlarının artması ile deride ortaya çıkan hemanjiyon, damarların derideki derinliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Yüzeysel olmasının yanında parlak kırmızı bir görünüme sahiptir. Bunun yanında mavi ya da mor renkli türleri de bulunmaktadır. Bunların bir an önce uzman hekimler tarafından değerlendirilerek erken tedavi altına alınması gerekmektedir.

Tedavi sürecinden en çok uygulanan tedavi yöntemi ağızdan alınan ya da lekeye enjekte edilen kortikosteroidler olmaktadır. Bunların yanı sıra lazer ve cerrahi yöntemlerinin uygulandığını da söylemek mümkündür. Tedavi yöntemine karar verecek kişinin doktorudur. Bunun yanında lekenin yerleştiği bölge, görünümü ve kişinin yaşı da tedavi yönteminin seçilmesinde etkili olmaktadır.

Mongol doğum lekesi

Doğumun ardından geçen 1 8 aylık dönemde ortaya çıkan mongol lekesi, doğum lekesi çeşitleri arasında yer almaktadır. Çocuğun yaşının ilerlemesi ile gerilmeye başlayan leke, çocukların yaklaşık olarak yüzde 50′sinde 5 yaşında, yüzde 90′ında ise 9 yaşında ortaya çıkar. Bunların yanı sıra koyu tene sahip bebeklerde daha fazla görülür. Erkek ve kızlarda eşit oranda meydana gelir.

Mongol lekesi belirtiler ve bulguları

Bu leke genel olarak bebeklerin kalça, kuyruk sokumu ve bel kısmında görülmektedir. Mavi ve mor şekilleri olan mongol lekesi, ilk bakışta korkutucu görünümlere sahiptir. Lekenin tedavisinde tanı ilgili klinikler tarafından konur ve genel olarak tedavi gerektirmez. Çünkü bebekliğin son dönemlerine girildiği 4 yaşlarına yaklaşırken leke tamamen kaybolur.

Somon doğum lekesi

Leyrek ısırığı ya da karanfil lekesi olarak da bilinen somon doğum lekesi, doğum sırasında saptanan lekelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kız ve erkeklerdde eşit oranda ortaya çıkan leke, herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.

Somon lekesi belirtiler ve bulguları

Genellikle yeni doğan bebeklerin yüzde 30 gibi bir oranında görülen somon lekesi, küçük olmakla beraber açık pembe ve kırmızı şekilde ortaya çıkar. Somon lekesinin görüldüğü vücut bölgeleri arasında gö kapakları, üst dudak, alt dudak, boynun hemen arkası ve kaşlar yer almaktadır. Bunun yanında somon lekesi bebeğin ağlamasında ve ısı değişimi yaşadığı anlarda daha belirgin bir hale gelir.

Tedavi gerektirmeyen bir doğum lekesidir. Lezyonların yaklaşık olarak yüzde 95′in de tamamen ortada kaybolmaktadır. Ayrıca ilk 2 yıl içerisinde önemli ölçüde silinir, ancan bebeğin kendisini sıktığı ya da bağırdığı anlarda belirginleşir.

Şarap doğum lekesi

Portwinw stain ve nevüs flammeus olarak da bilinen şarap lekesi, doğum sırasında saptanan ve bebeğin tüm hayatı boyunca varlığını sürdüren bir leke olmaktadır. Erkek ve kızlarda eşit şekilde görülen leke, risk faktörü taşımamaktadır.

Şarap lekesi belirtiler ve bulguları

Şarap doğum lekesi, halk arasında gül lekesi olarak adlandırılmaktadır. Damarların genişlemesiyle ortaya çıkan bir lekedir. Mora yakın bir renkte ortaya çıkan şarap lekesi, bebeğin büyümesi ile aynı orantıda büyüme gösterir. Keskin sınırları olmasının dışında yüze yerleşmediği sürece görünüm dışında herhangi bir problem meydana getirmez. Ancak lekenin yüzde meydana geldiği durumlarda nadir de olsa sinir sistemi problemlerine yol açar. Oluşan sinir sistemi problemi Sturge Weber sendromu olarak bilinir.

Lekenin tedavi sürecine bakıldığında ise birtakım kozmetik ürünler ile önemli ölçüde kapatma sağlanır. Ayrıca kişiye bağlı olarak lazer yöntemiyle de tedavi mümkündür.

Şarap lekesi çocuğun büyüme safhasında zamanla genişleyebilen ve kabarık hal alabilen bir doğum lekesidir. Hayat boyunca kalıcı olduğu için hiçbir zaman için gerileme görülmez.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
benim kızımda var somon lekesi ne uyuyor birebir ilk doğrduğunda göz kapakları ve ikikaşının ortası alnında var göz kapaklarındaki büyükdükçe geçti alnındakininde rengi açıldı ama kaybolmadı 5 yaşında kaybolucağını sanmıyorum bu saatten sonra ben hiç dert etmedim umarım büyüyünce kendide önemsemez
 
neden olur kısmına gelince ben anane babane söylemine inanıyorum çilek ciğer gibi şeyleri elleyince sağını solunu elleme derler hamileyken
ben hatırlıyorum kiraz yediğimi ve huyumdur anlıma çok sürerim ellerimi belki saçma ama ben inanıyorum :26::26::26:
 
X