Doğru İşi Bulmada Etkili Yöntemler Clay Parsons

husel

er:)
Kayıtlı Üye
16 Temmuz 2007
1.849
18
46
--------------------------------------------------------------------------------

Doğru İşi Bulmada Etkili Yöntemler Clay Parsons


Bütün ve etkili bir iş arama sürecini yürütmek için herhangi bir sihirli formül yoktur. Aşağıda birkaç pratik tavsiye yer almaktadır. Bunlar size sonuç getirecektir.

"Kariyer kimliğiniz" nedir? Kendinizi tanımlamalısınız.

İş dünyasına çıkmanın sebebi nedir, pazarlanabilir becerileriniz nelerdir? Bir işten diğerine geçerken taşımış ve sahip olduğunuz transfer edilebilir becerileriniz nelerdir? Bugüne kadar ki kariyer başarılarınız nelerdir? İşyeri tercihleriniz nelerdir, ne çeşit bir ortamda ve nasıl insanlarla çalışmak istersiniz, ne şekilde bir çalışma tarzı hoşunuza gider? Eğer bu sorulara cevap veremiyorsanız kendinize bir kariyer değerlendirmesi yapabilir veya profesyonel bir kariyer danışmanından yardım isteyebilirsiniz. Hatırlamak gerekir ki, iş arama kişinin kendisiyle ilgilidir. Sürecin içinde olduğunuzdan emin olun.

Kariyer hedefiniz nedir/iş aramada neye odaklanıyorsunuz?

Kişisel kariyer değerlendirmesine bakarak ne çeşit bir iş dünyasına uygun düşüyorsunuz? Ne çeşit bir iş istiyorsunuz? Nasıl bir rol üstlenmek istiyorsunuz? Ve ne çeşit bir organizasyonun bir parçası olmayı istiyorsunuz? Ve bu organizasyondan ne çeşit avantajlar sağlamayı düşünüyorsunuz, örneğin ücret ve ek kazançlar vs.? Bütün tercihleri araştırmalısınız. İnterneti, kariyer merkezlerinin kaynaklarını ve kütüphaneyi iyice kullanmalısınız. Açık, net ve gerçekçi olmalısınız. O alanda çalışan insanlara veya arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Hatırlamalısınız ki, nereye gittiğini bilmezseniz oraya gidemezsiniz.

Size destek olacak materyalleri hazırlayınız.

İş aramada kullanacağınız kişisel destek materyallerini içeren bütün bir paket hazırlamalısınız. Bu, en azından CV, kişisel kariyer biyografisi, ve kartvizitleri kapsamalıdır. Ayrıca, mülakat sırasında tartışabileceğiniz kariyer başarılarınızın listesini kapsayabilir. CV sizinle ilgili bütün kariyer detaylarını yansıtır, biyografi okuyucuya kariyeriniz hakkında genel bir bilgi verir, ve kartvizitler sizinle nasıl bağlantı kuracaklarını gösterir. Özellikle davranışlarıyla bunu destekleyen ve işi ciddiye alanlar için, bunların üçü birlikte en doğru etkiyi bırakır.

Konusunda uzman olanlarla bağlantı kurunuz.

Seçmiş olduğunuz meslekte kişisel ve profesyonel/iş bağlantılarından oluşan bir network oluşturun. Profesyonel derneklere katılın ve gönüllü olarak yardım edin. Firmalar ve organizasyonlar konusunda araştırma yapıp, bilgi toplama bazlı mülakatlara katılın ve kontakt listenizi genişletmeye çalışın. Doğru pozisyonda ve uygun biri ile kuracağınız iyi bir kişisel bağlantı kişisel olmayan yüzlerce e-mailden daha değerli olabilir.

Bir hareket planı geliştiriniz.

Kapsamlı bir iş/kariyer arama planı geliştiriniz ve uygulayınız. Bu, atacağınız bütün adımları ve tanışmanız gereken kişileri, bilgi alma amaçlı yürüteceğiniz mülakatları, katılmanız gereken grup toplantılarını, kariyer/işle ilgili araştırma hedefleri ve gönüllü iş fırsatlarını kapsamalıdır. Bütün bunlar kağıt üzerine aktarılırsa yapılması daha kolay olacaktır. Hareket halinde olmaya çalışınız ve bunun üzerinde düşünmenin herhangi bir şeyi çözmeyeceğini unutmayınız.

Formaliteler için hazırlıklı olunuz.

Mülakata hazırlık gayet önemlidir. Zamanınız varken, mülakatta çıkması muhtemel zor sorulara verilebilecek cevaplar için hazırlık yapmalısınız. Örneğin, işten ayrılma, işe alım gibi konulardaki boşluklar vs. gibi sizi rahatsız eden herhangi bir şey olabilir. Arkadaşınızla deneme amaçlı mülakatlar yapınız ve bunu ciddiye alınız. Oyunun % 90'ı sizin kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.

İş arayanların Yaptıkları 10 Hata

İnsanların çoğu iş arama konusunda yeterince tecrübeye sahip değillerdir. Oldukça sık rastlanan hatalar aşağıda açıklanmaktadır.

Net olmamak

Başarıların, becerilerin, değerlerin, ilgilerin ve beklentilerin farkında olamamak veya karşı tarafı ikna etmek için kendini uygun ve net bir şekilde ifade edememek.

Pasif bir yaklaşım sergilemek

İş ararken bütün yolları kullanmak gereklidir. Bilgi toplama amaçlı mülakatlar yapmak, kişisel bağlantılar kurmak, makale yazmak ve profesyonel ticari organizasyonlarda aktif rol almak proaktif aktivitelerdir.

Hedefi tayin edememek

En etkili iş arama yaklaşımı hedef belirleyerek olur. Özgeçmişi hedefe uygun bir şekilde hazırlamak, toptancılıktan kaçınmak ciddi bir avantaj sağlayacaktır.

Tutarsız yaklaşım sergilemek

Teklif alınabileceğini düşünülse bile her gün iş arama projesi için bir şeyler yapılmalıdır. Bu şekilde, sürekli ileriye atılan adımlar mülakatlarda daha fazla güven kazanmanızı sağlayacaktır.

Özgeçmişin önemsenmeyeceğini farzetmek

Özgeçmiş karşı tarafta etki bırakmak için en önemli bir fırsattır. Hayat hikayenizi anlatmak yerine onu hedefe uygun pazarlama aracı olarak hazırlayın. Çok kapsamlı bir geçmişiniz olsa dahi kısa ve anlaşılır olmasına çalışın.

Potansiyel işvereni kötü biri olarak düşünmek

İşverenlerin işe alım sürecinde iş arayanları bezdirmek gibi niyetleri yoktur. Onlar ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun kişiyi bulmak durumundadırlar. Bu süreç içerisindeki yeriniz, karşı tarafı onların istediği en iyi aday olduğunuz konusunda ikna etmektir.

Mülakatı yapanın becerilerini büyütmek

Birçok yönetici mülakatlar konusunda eğitim almamıştır. Mülakat sürecini anlayıp, süreci yönlendirmek sizin avantajınızadır.

İşe alım otoritelerini dikkate almamak

Merak-heyecan duymak ile endişe arasındaki çizgi çok incedir. Bu geçişi ne zaman yaptığınızın farkında olun. Aşırı iddialı olmamaya çalışın.

Süreci takip etmemek

Teşekkür mektupları oldukça önemlidir ve mülakatı yapan kişiye sizin ilgi ve becerilerinizin uygunluğu konusunda iyi bir hatırlatma yoludur.


Yalnız başına bu sürece girmeye çalışmak

İş arama çok stresli bir süreç olabilir. İş avlama bir beceridir ve geliştirilebilir. Bilgi, destek, cesaret ve danışmanlık çok değerlidir. İşsiz olarak geçirdiğiniz her haftanın size maliyeti çok fazla olduğu için profesyonel yardım ve danışmanlık almak için yatırım yapmak daha ekonomik olabilmektedir.

Bir kez başarılı olursanız, lütfen rahatlamanız gerektiğini düşünmeyin. Kariyer gelişimi uzun dönemli bir projedir. Bu sadece yeni bir sürecin başlangıcıdır. Artık, hayatta sürekli park yapabileceğimiz yerler yoktur. İşe alınmış olsanız dahi geleceğinizi yaratmaya devam etmelisiniz.
 
Etkileyici Bir Özgeçmiş
1161067855.jpg


2006-10-17 09:50 Etkileyici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır ?..Selçuk Arıcı Yazdı..İşte Yanıtı..
Etkileyici bir özgeçmiş hazırlamak sanıldığının aksine zor değildir. İş tecrübeniz her ne olursa olsun en önemli unsur sizin kendi geçmiş iş yaşantınızı nasıl ve ne şekilde sunduğunuzdur. Kısacası kendinizi nasıl tanıttığınızdır. Aşağıda özgeçmiş hazırlama sürecinizde dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlardan bahsedeceğim. Bunları aşama aşama incelerseniz etkili bir özgeçmişi nasıl hazırlayacağınız konusunda önemli ipuçları kazanacaksınız.

1-Ben Kimim ?

Öncelikle şunu hemen belirtmeliyim ki özgeçmiş hazırlamak ezbere yapılacak birşey değildir. Sözgelimi herkes kendi başına birer bireydir ve herkesin kendini ifade biçimi farklıdır. Örneğin bir makine mühendisi ile bir satış görevlisinin özgeçmişlerinin aynı şekilde olması beklenemez. İş deneyimi fazla olan biri ile az olan bir kimsenin özgeçmişlerinin aynı şekilde özgeçmiş hazırlaması beklenemez. Eğer siz kendinize ait iş deneyimlerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi, kendi kişiliğinizi ve çalışabileceğiniz iş alanlarını, neyi başarırım sorusunu, benim hayattaki iş amacım ne ? sorusunu cevaplayabiliyorsanız bu durumda kendinize ait önemli soruları da yanıtlamışsınız demektir. Bir özgeçmiş hazırlamadan önce bu soruları yanıtlamalısınız.

2-Ne gibi bir kariyer yaşantısı istiyorum ?

Kendinize şu soruyu sormalısınız. Ben şu anda ne iş yapmak istiyorum? 3-5 yıl sonra ne iş yapmak istiyorum? 10 yıl sonra ne iş yaptığımı hayal ediyorum. Yani ben gelecekte ne olmak istiyorum ? İşte bu soruları cevaplandırdığınızda hangi alanda çalışmak istediğinize daha net karar vereceksiniz.

Buraya kadar hiç iş tecrübesi olmayan veya daha az olan kişilerle ilgili kısa bir hazırlık yaptık. Bu aşamadan sonra ise “Etkili Bir Özgeçmiş” haızrlamanın yöntemlerinden aşama aşama bahsedeceğim.

İyi bir özgeçmiş şu bilgileri içermelidir.

A-Kişisel Bilgiler: Adı, Soyadı, Ev adresi, Cep telefonu, Ev telefonu, E-mail adresi

B-İş deneyimleri: En son çalıştığınız iş yerini en üste yazmak koşuluyla, İş yerinin adı ve ünvanı, Çalıştığınız zaman aralığı ( Örneğin; Mayıs 2003 – Haziran 2005 gibi) , O işyerinde yaptığınız görev pozisyonunuz ( Örneğin; Muhasebe Sorumlusu vb.) , yine aynı işyerinde yaptığınız görevler ( Mümkünse tek tek olmak şartıyla ( Örneğin ; Personel ve Özlük İşlemlerinin gerçekleştirilmesi, Tekdüzen muhasebe planının hazırlanması vb) örneklerinde olduğu gibi her bir şirkette yapmış olduğunuz görevleri tanımlayın. Eğer aynı firmada 2 ayrı pozisyonda çalışmış iseniz bunu da aynı firma başlığı altında başlıklandırın.

C-Eğitim: Bu alana lise mezunu iseniz bitirdiğiniz en son liseyi yazın, Eğer lisans veya daha üstü bir okul bitirdiyseniz, lise – Üniversite varsa Yüksek Lisans bilgilerini başlama ve bitirme yıllarını da belirterek mutlaka yazınız. Eğer bitirmiş olduğunuz lise veya üniversite yabancı dil ağırlıklı bir okul ise bunu da mutlaka belirtmelisiniz. ( Örneğin; Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği veya İstanbul Anadolu Lisesi, Fen Bölümü 2002 – 2005 vb.) En son bitirdiğiniz okulu en üste yazınız.

D-Kariyer Hedefi: İş yaşamıyla ilgili kariyer hedefinizi mutlaka belirtmelisiniz. Ancak bunu belirtirken genel ifadeler yerine daha belirgin bir hedef belirtmelisiniz. ( Örneğin; En büyük kariyer hedefim x alanda tüm becerilerimi daha da ilerletmek ve gelecekte bu alanda lider bir yönetici olmak vb)

E-Sahip Olduğunuz Yetkinlikler: Özellikle iş yaşamıyla ilgili sahip olduğunuz yetkinlikleri burada iyice tanımlayınız. Bu belki de sizin bir adım öne geçmenizi sağlayabilir ( Örneğin; Sonuca odaklı çalışmak yetkinliğine sahipseniz şöyle diyebilirsiniz. Hangi iş olursa olsun onun sonuçlarını düşünür ve o işi sağlıklı bir şekilde tamamlamaya çalışır vb).

F-Bilgisayar, Yabancı Dil, Sürücü Ehliyeti : Bu bölümde yabancı dil bilginizi konuşma, anlama ve yazma düzeylerini belirterek yazmalısınız. Eğer yabancı diliniz çok güçlü değilse buraya orta, ileri gibi ifadeler kullanmanızda yerinde olacaktır. Sürücü belgeniz var ise kaç yıldır aktif araç kullandığınızı mutlaka belirtmelisiniz. Aktif araç kullanmıyorsanız sadece ehliyetinizin türünü ve alındığı yılı belirtin. Bilgisayar bilginizi ise daha önce şirketlerde kullanmış olduğunuz paket programlar başta olmak üzere tek tek belirtin.

G-Kişisel Bilgiler: Bu bölüme eğer varsa askerlik bilginiz ( Yer, ne olarak yaptığınız ve tarih ) bazında belirtin. Ayrıca kişisel hobilerinizi, uğraş alanlarınızı mutlaka belirtin.( Örneğin; Hafta sonları amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta. Halen 5000 adet doğa resmi arşivine sahip vb.)

H-Referanslar ve Size Ulaşılamadığında Ulaşılacak alternatif telefon numarası: Buraya ağırlıklı olarak sizinle beraber çalışmış yönetici veya iş arkadaşlarınızı, varsa söz sahibi olan başka bir yönetici veya varsa ünlü bir kişiyi referans göstereblirsiniz. Referans gösterdiğiniz kişinin adı, soyadı, görev pozisyonu, telefonu, varsa e-mail adresini belirtebilirsiniz. Özgeçmiş sayfasının en altına size ulaşılamadığında kendisiyle irtibata geçilecek olan bir yakınınızın telefon veya iletişim bilgilerini yazabilirsiniz.

I-Kapak Yazısı: Kapak yazısı sizi kısaca tanımlayan, kariyer hedefinizi kısaca ortaya koyan ve niçin ilgili firmaya başvurduğunuzu anlatan bir yazıdır ve özgeçmiş ile birlikte verilir.

Önemli Not 1: Özgeçmiş yazarken Ben yaptım, tamamladım kullanmayın. Onun yerine kendinizden 3. bir şahıs gibi bahsedin. Yaptı, tamamladı vb. Yüklemler kullanın.( Örneğin; Aylık ortalama 25 parça ürün satışı gerçekleştirdi vb.)
Önemli Not 2 : Özgeçmişinizi çok uzun tutmayın. Kısa, öz ve hedefe vurgu yapan şekilde hazırlamaya özen gösterin.


Psik. Dan. Selçuk Arıcı
İnsan Kaynakları Uzmanı
xxxxxxxxxxxxxxxxxx
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X