Doğru beslenme, romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardımcı oluyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Şefi Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu, doğru beslenmenin romatizmalı hastaların birçoğunda belirtilerin iyileşmesine yardım edeceğini söyledi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca düzenlenen Herkes İçin Sağlık konulu konferansta konuşan Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu, romatizmal hastalıklar, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Doğru biçimde kilo vermenin çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tekeoğlu, Mucize diyetler adı verilen yöntemler son derece sağlıksızdır. Kilo vermenin tek yolu beslenme biçiminin değiştirilmesidir. dedi.
Hareket sisteminin bileşeni olan kas, kemik, eklem ve bağlarda ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna neden olan ve bazen iç organlarda da bozukluklara neden olan tıbbi hastalıklara romatizmal hastalık denildiğini aktaran Tekeoğlu, romatizmanın tek bir hastalık olmadığını, çok sayıda hastalığı kapsayan bir tanım olduğunu vurguladı. Romatizmanın 200′ün üzerinde türünün olduğunu ifade eden Tekeoğlu, şunları söyledi: Romatizmal hastalıklarda doğru beslenme önemli. Kadınlar romatizmal hastalıklardan daha sık etkileniyor. Yaş ilerledikçe romatizma sıklığı artar. Bazı romatizmal hastalıklar ise erkeklerde ya da gençlerde daha sık görülür. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebiliyor. Doğru bir beslenme biçimi romatizmalı hastaların bir çoğunda belirtilerin iyileşmesine yardım edecektir. Fazla kilolu hastalar beslenme biçimlerini değiştirerek kilo vermelidir.
Fazla kilolar, zaten hasarlı olan ağırlık taşıyan eklemlere yani sırt, kalça, diz, bilek, dirseğe ekstra yük bindirir. Eklemlerin işleyiş biçimi nedeniyle, kilonun eklemler üzerine etkisi üç dört kat fazla olmaktadır. En küçük bir kilo kaybı bile eklemler üzerinde büyük fark yaratabilir. Romatizmada egzersizin faydalarına da değinen Tekeoğlu, Egzersiz yapmak eklemlerin esnekliğini korumasını sağlar. Eklemlerin çevresindeki kasları güçlendirir. Kemik ve kıkırdağın daha fazla zarar görmesini önler. Günlük aktivitelerin daha kolay gerçekleştirilmesine yardım eder. Genel sağlığı iyileştirir, daha fazla enerji verir, iyi bir uyku sağlanmasına yardım eder. Kilonun kontrol altında tutulmasını sağlar. Kalbi güçlendirir. Depresyonu azaltır. Kendine güven ve kendini iyi hissetme duygularını güçlendirir. diye konuştu