Merhaba
İki yavru kedi annesi olarak başından beri kedilerime kuru mama verirken yanlış yaptığımı hissederdim. Mamalarda bulunan maddelerin ne anlamlara geldiğinden emin değildim. "Et türevleri," örneğin? Etin neresi olduğu, hangi canlının eti olduğu belli değil. Birçok kimyasal, adından haberdar olmadığım ilave maddeleri
:44: Ne kadar uğraşırsam uğraşayım bunlara anlam veremezdim.
Ancak çok uzun araştırmaya da gerek kalmadan kolayca gördüm ki kedileri en doğru şekilde beslemek için doğaya bakmalıyız. Kediler doğada etle,
çiğ etle beslenirler.
Çiğ et beni korkuturdu. Parazit kapacaklarına inanırdım. Ancak organik, kaliteli (doğal ortamda, çiftliklerde beslenen) tavuklarda ve hindilerde parazit bulunmayacağını, önlem olarak en az 24 saat çiğ etin dondurularak olası parazitlerden arındırılabileceğini öğrendim
Düşünmemiz gereken kedilerin doğal ortamlarında ne yiyebilecekleridir. Bunların başında fare gelir; ancak günümüzde evcilleştirdiğimiz kedilerimize fare bulmamız çok zordur. Dolayısıyla mama hazırlanırken farenin yapısına en uygun içerik elde edilmeli ve kedilerin insanlardan ve köpeklerden farklı oldukları unutulmamalıdır.
Kediler biz insanlar gibi çok çeşitli beslenmesi gereken hayvanlar değildir. Kuru mamalarda gördüğümüz tahıllar tamamen gereksizdir; sadece eksik et oranının yerini doldurmak için kullanılırlar. Mısır veya pirinç de öyle.
İnsan olarak çeşitli beslenmeyi severiz ve kedilerimize de "üzümlü, meyveli, narlı, portakallı" gibi güzel meyve ve sebzeler içeren kuru mamaları almak isteriz. Tek çeşit beslendiklerine üzülürüz ve sevecek mi diye merak ederiz. Halbuki kedilerin ihtiyacı ettir;
kediler etoburdur ve bunların hiçbirine ihtiyaç duymazlar. Mamalarda bulunan tüm meyve ve sebzeler de tahıllar, mısır ve pirinç gibi gereksizdir ve ticari amaçlarla insanları ürüne çekmek için kullanılırlar. :113:
"Yetişkin kediler için," "Yavru kediler için," ayrımı da aynı şekilde ticari amaçlıdır. Şirketler tek bir ürünü satışa çıkarmak yerine birden fazla seçenek sunarak müşterilerin ilgisini çekmeyi hedefler. Üstelik bu ayrımı yaptıklarında profesyonel gözüktükleri bile düşünebilir. Halbuki yavruluk döneminden itibaren doğru beslenen bir kedinin "yetişkin kediler için" hazırlanmış daha hafif mamaya ihtiyacı olmayacaktır çünkü kilo sorunu olmayacaktır. Dişlerini kullanmaya başladıktan sonra her kedi çiğ et yer.
Ticari amaçlarla ürün çeşitlendirmek için yapılan bir diğer uygulama ise cinslere özgü mamalardır ki bunun sadece ürün çeşitliliği sağlamak için yapıldığı ortadır.
Artık sipariş üzerine de mama yapıyorum. Yapması zor (kemikler makineyle, tavuk elle parçalanıyor) ve nakliyesi de öyle. O yüzden şu ana kadar Türkiye'de dondurulmuş ve elde yapılmış doğal ve yaş mama satan hiçbir şirket olmadı. Ancak ben yapıyorum işte çocuklarım için ve diğer çocuklar için de yapmaya hazırım. Nakliyesine de çözüm buldum. Özel kutuların için yine özel buz kütleleri yerleştiriliyor ve o da başka bir koliye konup normal kargo ile donuk vaziyette her şehre ulaşabiliyor :)
EDİTÖRLER İÇİN NOT: Yazarken tereddüt ettim. E-posta adresimi veya İnternet adresimi yazmadım ve "Evcil Hayvanlar" forumu yerine burada paylaştım ama o konuda da pek emin değilim. Bu yüzden bir hata yapmışsam kusura bakmayın; dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.