Dizi film bağımlılığı

realist

Nirvana
Kayıtlı Üye

Televizyonda bu kadar fazla dizi olmasının sebebi bu konu arz-talep dengesidir. Televizyon kanalları talep olan şeyleri yayınlamak ve kendi kanallarını seyrettirmek ister. Çünkü reklam kaygıları vardır.

Televizyonda bu kadar fazla dizi olmasının sebebi bu konu arz-talep dengesidir. Televizyon kanalları talep olan şeyleri yayınlamak ve kendi kanallarını seyrettirmek ister. Çünkü reklam kaygıları vardır. Kanallarına reklam taleplerinin artması için insanların ilgisini çeken programlar hazırlar. Dizi filmler devamlılık gösterdiği için bireyi o kanalı izlemeye yönlendirmek ve raytinglerini yükseltmek amacı vardır. Bunun içinde insanların içinde bulunduğu şartları ve psikolojisini değerlendirerek dizi filmlerin arttığını düşünüyorum. İnsanların gelişen ve değişen yaşam şartları ile birbirleriyle olan ilişkileri azalmış ve insanlar yalnızlaşmıştır. Bu yalnızlığını gidermek için çeşitli uğraşlar bulmaya yönelir. En kolay ve düşünme ihtiyacı duymayacağı bir uğraş olarak da dizi film seyretmeyi seçmektedir.

Hem eğlenecek hem de diğer insanlarla iletişiminde bunu kullanabilecektir. Ayrıca dizi film izlerken dikkatini o konuya verdiği için kendi sorunlarından uzaklaşacaktır. Biraz da öğrenme ile ilgili bir konu olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki çevresinden özellikle aileden alınan görerek öğrenme sonucu okumayı seçmek yerine seyretmeyi seçecektir. Okuma alışkanlığı ya da okuma tembelliği de kişileri bu alana yönlendiriyor.

İnsanlar sahip olamadıkları ya da asla sahip olamayacakları bu hayatları seyrederek ve kendilerine o hayatlarda yaşayan kişileri örnek alıp, kendilerini onlarla özdeşleştirerek hayal kurmaktadır. Kendilerini bu şekilde belli amaçlar edinmektedir. Bir gün bu tür bir yaşam ile karşılaşma olanağı olacağını ümit etmektedir. Kendi yaşamını da bir takım tesadüflerin değiştirebileceğini hayal etmektedir. Ya da seçtiği kahramanla empati kurmaktadır.

Evet dizi izlemek bağımlılık yaratır. Tıpkı sigara, alkol ve internet bağımlılığı gibi bağımlılık yaratır. Sorunlardan kaçmak, kendine farklı bir dünya kurmak, insan ilişkilerindeki sorunlarıyla baş edebilmek, yalnızlıktan kurtulmak için bağımlı olur.

Çoğu insan işinden gelip ya da ev işlerini düzenleyip belli bir saatte beklediği diziyi seyretmek amacıyla televizyon başına geçmektedir. Hatta yapılacak sosyal toplantılar ya da arkadaş toplantıları bile bu dizilere göre düzenlenmektedir. Zaman zaman aile içinde bile insanları birbirinden uzaklaştırmaktadır. Türk toplumunda geleneksel olan ve herkesin bir arada toplandığı ve birbiri ile konuşabilme fırsatı bulduğu yemek saatleri bile dizilere göre ayarlanmaktadır. Ayrıca herkes istediği diziyi farklı odalarda seyretmektedir. Böylece insanlar hem yalnızlıktan yakınırken hem de kendilerini yalnızlığa itmektedir. Çünkü bireyler arasında iletişim kalmamaktadır. Kendi sorunlarını paylaşmak yerine dizilerde yaşanan olaylar üzerinde konuşmalar yapılmakta ve insanların birbirinden uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Genelde dizi filmler belli dönemlerde yaşanan sorunlara uygun şekillerde yaratılıyor ve gündeme oturan konulardan seçiliyor diye düşünüyorum. Böylece ilk yapılan dizi de rayting aldıysa diğer kanallarda buna benzer diziler oluşturuluyor. Yaşanan sosyal olaylar televizyon dizilerinde etkili oluyor. Sosyal sorunlara duyarsız hale gelirken bu tür dizilere yöneliyoruz. Bazı şeylerle yüzleşmek yerine hayal dünyasındaki şeylerle uğraşmayı tercih ediyoruz. Çünkü bu şekilde sorumluluk almıyoruz. Yorulmuyoruz. Belki bir şekilde de kendi hayatımızın eksikleri ile yüzleşmekten kaçıyoruz. Bazı yaşadığımız olumsuz olayları unutuyoruz bu şekilde.

Var olmayan hayatları izlemek ve hayallere dalmak sorumluluk duygusundan uzaklaştırıyor. Kendi hayatımızın sorumluluğunu almak yerine hayal aleminde yaşayarak kendimize gerçek olmayan bir yer edinmeye çalışıyoruz. Hatta seçtiğimiz başrol oyuncuları ile özdeşleşip hayatımızı yönlendirmeye çalışıyoruz. Bir şey olduğunda da işte şu dizideki şu kişi böyle davranıyordu diyebiliyoruz. Davranışımıza kılıf uydurmaya çalışıyoruz. O dizideki özellikle başrol oyuncusunun her şeyi doğru yaptığına kendimizi inandırıyoruz. Aslında bir şekilde kendimize yol gösterici arıyoruz.

Evet dizilerde hep daha mükemmel hayatlar izleniyor ve insanlar kendi hayatlarındaki eksiklerin farkına varıp, bu eksiklerini farklı şekillerde gidermeye ve bunu yaparken de yanlış yollar seçebiliyor. Ya da birlikte olduğu ya da ilişki kurduğu kişilerden farklı ve abartılı beklentileri olabiliyor. Karşılanmadığında hayal kırıklığı ve ruhsal sorunlar yaşanabiliyor. Tabii karşı tarafta bu istekleri yerine getiremediği için sıkıntıya giriyor.

Sosyo-ekonomik anlamda zayıflık insanların sosyal ilişkilerin azalmasına ve içe çekilmesine ve en ucuz ve en kolay ulaşabileceği eğlence ortamları yaratmasına sebep oluyor.

Özellikle büyük şehirlerde hatta İstanbul gibi bir şehirde insanların apartmanlarda yaşadığı ve birbiri ile selamlaşmadığı ve birbirine şüphe ile baktığı şehirlerde yalnızlığın daha da arttığını düşünüyorum. Kimbilir belki de kendilerini oyalamak ve sosyal ilişkilerden kaçmak içinde böyle bir yol izliyor insanoğlu!

Uzman Psikolog

Füsun Budak

 
evet bu yazının okunması gerek ama okunsada ole bı bagımlıılk yapmıs kı mıllet bunları bılmesıne ragmen hala daha 2-3 saatını tvnın karsısında gecırıyor.
ızlemek yanlıs degıl ama fazlasıda zarar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…