Diyet yapmanın olumsuz etkileri

Angjel

BiLMeM
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2007
4.514
73
363
46
İstanbul
Özellikle uzun süreli, bilinçsiz diyet yapanların kemik yoğunlukları azalabiliyor. Bilinçsiz yapılan diyetler, kalsiyum alımını azalttığı için soruna ortam hazırlayan en büyük faktörlerden. ıkincil osteoporozu olan kadınlar menopoz yaşına kemik rezervleri düşük olarak giriyorlar. Böylece menopozla birlikte daha yoğun şekilde kemik erimesi sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Bunlarda kırık riski çok daha fazla. Kemik erimesinin diğer nedenlerinden bazıları ise tiroid başta olmak üzere hormonal sorunlar, kortizon tedavisi, böbrek sorunları
Bilinçsiz diyetlerin yol açtığı kemik erimesini engellemek için nasıl önlem alınabilir?

Yeterli kalsiyumun alınması gerekli. Kadınlar günde 800- 1000 mg kalsiyuma ihtiyaç duyuyorlar. Menapozdan sonra ise bu miktarın 1200 mg’a yükseltilmesi gerekiyor. Zayıflamak için süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları daha az tüketen kişilerde görülen kalsiyum eksikliği, kırıklara da neden olabilmekte.

Rejim kemikleri nasıl etkiliyor?

Rejim yaparken önerilen posalı gıdalar, zayıflama açısından faydalı olmasına rağmen, vücutta kalsiyum emilimini azalttıkları için uzun dönemde metabolizmaya zarar verebiliyor. Kalsiyum emilimi, asitik ortamlarda artar. Lifli besinlerin midedeki asitik ortamı azaltmasının sonucu kalsiyum emilimi de azalır.

Özellikle akupunkturla zayıflamaya çalışanlarda, mide daha az asit salgılamakta.

Azalan kalsiyum yerine nasıl konabilir?

Azalan kalsiyumu tekrar kazanabilmek için, ilk akla gelen çözümler, eczanelerdeki kalsiyum tabletleri ve doğru besinlerin tüketilmesi. Kalsiyum, süt ürünleri içerisinde, en fazla kaşar peynirinde bulunur. Beyaz peynir de zengin. Ancak krem ve lor peyniri kalsiyum açısından zengin değil.

En çok kalsiyum içeren sebzeler, asma yaprağı, ıspanak, kereviz ve turunçgiller olarak sıralayabiliriz. Kuru baklagiller, pekmez, soda, tarhana çorbası ve yumurta da birer kalsiyum deposu.

Güneş gören bir ülkede yaşadığımız için, her gün 10 dakika dışarıya çıkan biri bile yeterli miktarda D vitamini cildinde üretebiliyor. Eğer evden ya da kapalı mekanlardan çıkılmıyorsa, D vitaminin tablet olarak alınması gerekli.

Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli?

Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de egzersiz programı. Vücutta pekçok sistem, ‘kullan ya da kaybet’ prensibine göre çalıştığı için egzersiz yapan birinin kemikleri, hareketsiz birine göre daha fazla güçlenir.

Spor sırasında meydana gelen basınç sayesinde, kemikler daha fazla kalsiyum depolayabiliyor.

Haftanın 3 günü birer saat ya da 6 gün yarımşar saat yürüyüş öneriyoruz. Birer saatlik yürüyüşler ayrıca kalp ve dolaşım sistemine de yardımcı olduğu için daha faydalı.

Ayrıca bilinçsizce yapılan diyetlerin bir diğer yan etkisi de saç dökülmeleri
Prof. Dr. Kerim Alpınar, bilinçsizce yapılan diyetlerin yol açtığı kansızlığın, saçların güçsüzleşmesiyle birlikte hızla dökülmesine neden olduğunu bildirdi. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için gıdalarda protein, çinko, B12 vitamini, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına dikkat edilmesi ve sebze-meyve gibi yiyeceklerin bol bol tüketilmesi gerektiğini kaydeden Alpınar, ”Bilinçsizce yapılan diyetlerin yol açtığı kansızlık, saçların güçsüzleşmesiyle birlikte hızla dökülmesine neden oluyor. Düzenli ve dengeli beslenme saç sağlığını korumak için birinci önceliği taşıyor” dedi.

Son düzenleme:
Bilgilendirici bir yazı, teşekkürler mehalim.. a.s.

Benim de diyet yaparken, günlük tutma alışkanlığım sayesinde kontrol altında tuttuğum 3 besin vardı: Süt, yoğurt, peynir

Her gün, hepsinden mutlaka yiyecek şekilde öğün programlaması yapardım.. Ve artık alışkanlık kazandım..

Mesela; çok sık başvurduğum bir ara öğün ikilisi var: Süt ve günkurusu..

Eğer sütü günkurusu ile tükettiysem, meyvenin yanında mutlaka yoğurt, başka bir ara öğünde bir dilim hellim peyniri.. vs.

En önemlisi, diyet yapıyorum diye yağsız süt/peynir takıntısı da hiçbir zaman yapmadım. Zaten tercih ettiğim tek bir marka var.. Onu da süt ve yoğurt kategorinde tam yağlı olarak lüplüyorum bol bol..

Bak şimdi canım yoğurt çekti.. Bu saatte olmaz tabii.. yerimseniben

Ben teşekkür ederim püskütüm aynen söylediklerine katılıyorum .hiç bir zaman diyet kelimesine katılmadım ayrıca hiç birzaman light ürün kullanmadım aynen senin gibi sütümü de yoğurdumu da olduğu gibi kullanmayı tercih ettim.günkurusu da elbet benim içinde vazgeçilmez.Zaten diyet yapsakta yapmsakta hayatımızda bazı önemli vazgeçilmezler olması gerektiğini düşünüyorum.Yazdıklarına şöyle bir bakıyorum da alışkanlıklarımız çok benzeşiyor.

Mehalim günlerdir baktım bakacağım derken ancak geldim ve teşekkürler canım yine güzel, hoş bilgiler paylaşmışsın..
Süt tamamda sizden eksik kalmışım haberini aldım günkurusu siparişi geçtim az önce beynime :)

Bunlarda benden olsun...

Besinler cilt kuruluğunda etkili olur mu? Ne tip beslenme ciltte kurumaya neden olur?
Besinler de cilt kuruluğunda etkilidir. Vitaminler ve esansiyel yağlardan zengin diyet önerilir. Sebzeler, meyve, balık ve bitkisel yağların dengeli bir şekilde alınması gereklidir. Düşük yağlı diyetler belki vücudumuzu inceltici etki yapabilir ama cildimiz için zararlıdır. Esansiyel yağların yeterli oranda alınması çok önemlidir. Kızarmış yiyecekler ve aşırı miktarda hayvansal protein alımından kaçınmak gerekir. Sodalı, alkollü ve kafeinli içeceklerden de uzak durmak önemlidir. Kafeinli içecekler idrara çıkmayı arttırarak çok fazla miktarda su ve mineral kaybına; dolayısıyla cilt kuruluğuna sebep olur. Günde en az 1.5 litre kafeinsiz ve alkolsüz sıvı tüketilmesi gerekir. Bu nedenle su içilmesi çok önemlidir.

tşk ler kallisim güzel olalım sağlıklı olalım derken elimizdekileride kaybetmeyelim değilmi

Geçtiğimiz Temmuz ayında başlayıp 3 ay süreyle bir diyet uyguladım. Diyetisyene gitmeden kendi yöntemlerimle devam ettim programıma. Her sabah hiç aksatmadan 45 dakika yürüyüp,15 dakika koştum, hiç çikolata, cips ve kola kullanmadım. Alkol ve sigara zaten yoktu. Eylül ayında da Ramazan olmasına rağmen hem orucumu tutup hem de yine her sabah koşuma çıktım. Bu süre zarfında 61 kilodan 49-50 kiloya düştüm. Sonuç mükemmeldi. 40 bedenden 36ya inmiştim. Her gören inanılmaz buluyordu beni ve asla kilo alma harika olmuşsun diyorlardı. Ben de havalı havalı "Herhalde yani, o kadar emeğim boşa mı gitsin" diye cevap veriyordum.

Diyetim boyunca kahvaltıda sadece 1 dilim ekmek tükettim. Ara öğünlerimde 1kase reçel veya balla karıştırılmış yoğurt, 10 adet fındık, 1 adet muz, 1 adet elma gibi seçenekleri kullandım. Akşamları ise sadece salata ve zeytinyağlı bir tür ile beslendim. Yaz aylarına da denk geldiği için saat 9-10 gibi sade ve light dondurma yedim.

Çikolata ve cips raflarının önüne gidip süpermarkette ağladığımı biliyorum. Arkadaşlarla fast-food restaurantlarına gittiğimizde ise hepsi menü söylerken ben 1 bardak kahve içiyordum. Çok işkenceli bir dönemdi. Sadece sonuca kiliyliydim. Zayıflayayım da gerekirse aç yaşarım,ölürüm giderim mantığındaydım. Tek mutlu eden şey sabah sporumdu. İnanılmaz zinde oluyordum, 500 metre yürüyünce nefes alamayan ben 2 km koşabilir hale gelmiştim. Güne erken başlayıp, miskin miskin yatakta öğleni yapmadan sporla ayılmak hayatımda çok şeyi değiştirdi.
Neyse.. Kilo verdim,dal gibi oldum ama mutsuzlaştım. İstediğim hiçbir şeyi yiyemez hale geldim. Hassaslaştım,en ufacık şeyde ağlar durumdaydım. Giydiğim yakışıyordu,erkek arkadaşım yeni görüntüme bayılıyordu, ama ben olmak istediğim ben değildim.

Nitekim vücut fonksiyonlarım bozuldu. Bayılmalar yaşamaya başladım. Diyeti bıraktıktan sonra 3 ay regl olmadım. Ve durdurulamaz şekilde iştahım açıldı. Havalar soğuduğu için sporu da bıraktım. Vücudum hantallaştı. Kaybettiğim şey sağlığım oldu,kazandığım tek şey ise zayıfken edilen birkaç iltifat, ve şuan geri almış olduğum 10 kilom. Evet ben yine 60 kiloyum.

Neden bu kadar uzun yazdım bilmiyorum,sizinle paylaşmak istedim,kilo vermek marifet değil gerçekten. Önemli olan sağlıklı ve işkence çekmeden verebilmeniz. Benim gibi aç yaşayarak,oruçluyken bile diliniz damağınız kurumuş şekilde sokaklarda koşarak değil. Bir de şu erkekler çenelerini kapatsınlar,bizi bu hal,imizle de sevsinler. Her şey biraz da böyle başladı.

Bu başlıkla yazdıklarımın ilgisi nedir? Evet şudur ki, diyetlerin,özellikle de hızlı kilo vermek hevesiyle başlanan diyetlerin sonucu kısa vadede mükemmel olsa da,uzun vade de bir kâbus. Ben yine başladığım yere döndüm. Ama vücut fonksiyonlarımda ki aksamalar,ve regl düzensizliğim hala devam etmekte.

çok önemli bir konuya değinmişsin canım
sadece görüntü açısından kilo vermek ne kadar sağlıklı bilemiyorum
insanın kendisini bu kadar fazla sıkması ve saglıgını tehdit altına sokması cok yanlıs
senin gibi kendimi çok sıkmasam bile regl zamanım yaklastıgında ısrarla tatlı yemediğim için benim de regl donemlerım bozulmustua.s

ayrıca katılıyorum erkekler bizi olduğumuz gibi beğenmeli:dilcikar:
hiç takma kafana bence gayet hos bir vucudun var

mehalim bilgiler için çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim

kilo verme isteğimiz hepimiz için diyorum aslında estetik kaygılardan ziyada sağlımız için olmalı ancak .bizler bende dahil sağlıklı olalım derken kilo verelim derken gerçekten hırpalıyoruz daha çok zarar görüyoruz aslında. Bundan kurtulmanın bence tek yolu doğru beslenme alışkanlıkalrı edişnmek olamı buda mutlaka zaman alacaktır:))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…