internetten buldum [alıntıdır] umarım yardımcı olur :)
Sigara kullanımının insan metabolizmasına etkilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ülkemizde sigara kullanımı hala çok yüksek oranlardadır. Fakat kullananların birçoğu bırakmak istiyor fakat bir türlü bırakamıyor. Bunun bir sebebi de kilo alma korkusudur. Evet, sigarayı bırakmak kilo aldırır. Sigarayı bırakanlar ortalama 4-5 kilo almaktadır. Bu rakam kullanım miktarına ve kullanım süresine göre değişmektedir. Günde 2 paket sigara içen 1 paket içene göre bıraktıktan sonra daha fazla kilo almaktadır. 10-15 senedir günde 1 paketten fazla sigara içen biri sigarayı bıraktığında, vücudunda su birikir ve ilk hafta 2-3 kilo alabilir. Bu durum sigarayı bırakan kişide şekil bozukluğuna neden olur ve tekrar başlamaya iter. Sigarayı bırakmayı gerçekten isteyenler, bu durumun morallerini bozmasını izin vermemeli ve istikrarlı olmalıdır. Peki kilo almadan sigarayı bırakmanın bir yolu yok mudur? Bu mümkün fakat sigarayı bırakıcak kişiyi çok iş düşmektedir.
Sigaranın kilo almayı engellediği gibi sigara içmenin metabolizmayı hızlandırdığı doğrudur. Ayrıca sigara kokusu tat ve koku duyularını köreltir. Bu yüzden sigaraya kullanımına başlanmasıyla beraber kilo vermeniz doğaldır.15-20 yaş aralığında kızların sigaraya başlamasının en büyük nedeni bu yolla kilo vermek istemeleridir. Bu yüzden bırakırken de kilo alacaklarını düşünüp bırakmalarını zorlaştırıyorlar. Tabi ki bu yolla kilo vermenin faydadan çok zararı olduğunu söylemeye gerek bile duymuyorum. Araştırmalara göre günde 1 paket sigara içmenin kalbe verdiği zararı ancak 45 kilo almakla denk tutabiliyorlar.
Sigarayı bırakırken bazı şeylere dikkat ederseniz bu iş o kadarda zor olmaktan çıkar. Sigarayı bırakırken kilo almakbiraz kaçınılmaz olmakla beraber bunu en düşük miktarda tutup bu yolda en karlı yine siz olabilirsiniz. Sigara bırakınca neden kilo alındığından bahsettim, sigara metabolizma hızını yavaşlatmaktaydı. Bırakmanızla beraber metabolizmanız hızlanır şeker tüketme ihtiyacı ortaya çıkar. Buda sizi çok yemeğe itebilir. Bundan kaçınıp şeker ihtiyacınızı da şekersiz sakız ile yada meyveyle karşılarsanız size büyük fayda sağlar. Ayrıca sigarayı bırakmanız ile beraber tat ve koku duyularınız tekrar düzeleceği için iştahınız artabilir. Bu yüzden sigaraya bırakmadan bir süre önce beslenmenizi düzene koymalısınız, yediklerinize dikkat etmeli ve kalori hesabı yapmalısınız. Yanlış bir yaklaşımsa ”önce diyet yapayım kilo veriyim sonra sigarayı bırakayım” düşüncesidir. Bu kesinlikle yanlıştır. Önemli olan sigarayı bıraktığınız dönemde yediklerinize dikkat etmeniz ve bıraktıktan sonra ki ilk 3-4 ay çok dikkatli olmalısınız.
Benim teyzem sigara çok içiyordu daha sonra bıraktı ama diyette yaptı ve eski halinden daha çok zayıfladı biz hatta kilo al falan demiştik biraz.Bence direk bırak boşver kiloyu yemeni arttırmazsan ve metabolizmayı çalıştırıcı şeyler yersen kilo almazsın hatta verirsin
Evet sigara metabolizmayı hızlandırıyo. Bende senin gibi diyet yapıyorum 8 ayda 20 kilo verdim spor yapıyordum 2 aydır bıraktım işlerimden dolayı. Spor yaparken sigarayı bırakmak daha rahat olabilir aslında çünkü yürürken koşarken yada aerobik step felan yaparken nefesinin sana yetmediğini görünce canın sıkılıcak birakmak isticeksin. bende öyle olmustu :) bi ara baya azaltmıştm hatta günde 1-2 tane. ama bırakmadım. tam olarak istemedm cünkü o benim dayanagım gibi oldu artık biliyorum bahane ama zamanda cok önemli. mutsuz stresli oldugun bir zamanda bırakmaya calısma bence buda etkiler kendini hazır hissedince bırak. Bırakınca da boş kalan ağzını şekerli unlu şeyler yerine sağlıklı yiyeceklerle oyalarsan sorun kalmaz :)
Yok valla bende tam bilmiyorum ama kilonu etkilemez o kadar korkmana gerek yok teyzem şuan sigarayı bıraktığı için çok mutlu cildi beyazladı nikotin rengine dönüyor çünkü sigara içenlerin rengi..canım teyzen sıgarayı bırakır bırakmazmı basladı dıyete yoksa yıne aradan bıraz zaman gectımı cunkı aradan 1 hafta bıle gecse 1 2 kılo alıp dıyete baslasa oyle patır patır gıder kılolar ama dıyet yaparken bırakmaktan korkuyorum ben etkıler dıye
evet zaten hergun spor yapıyorum mayıstan berı dıkkat edıyorum ama kesın hafta 1 2 bozuyordum yanı ona ragmen 9 kılo verebıldım anca cunkı bozunca dunyaları yıyodum ben de ayıptır soylemesıama su 2 haftadır tam manasıyla dıkkat edıyorum oyle katı kurallarım yok zaten mıdem cok kotu onun ıcın bırakcam gastrıtım var benı mahvedıyo sanırım sıgarayı bırakmadıkca gecmıcek 1 senedır ugrasıyorum banamısın demıyo defalarca endoskopı oldum sureklı mıdemde mıkrop cıkıyo ne gecmek bılmez mıkropmuş mıdemdekı anlamadım gıttı
Kilo vermenin denenmiş onlarca yolu var, sigarayı bırakabilmek her şeye değer. Sigaraya başladığımda şimdiki kilomdan 9 kilo daha zayıftım. Sigaranın zayıflattığına inanmıyorum aksine tembelleştiriyor.
Yok valla bende tam bilmiyorum ama kilonu etkilemez o kadar korkmana gerek yok teyzem şuan sigarayı bıraktığı için çok mutlu cildi beyazladı nikotin rengine dönüyor çünkü sigara içenlerin rengi..
bence bunun için karatay beslenme şeklini bi dene :) en azından sağlıklı beslen paketlenmiş gıdalar yeme gazlı şekerli içicekler işlenmiş gıdalar kızartmalar cıksın hayatından. bide öyle dene istersen belki faydası olur
evet arkadasın yolladıgı yazıdada oyle yazıyo tembellestırıyomus metabolızmayı saolun arkadaslar zaten gun belırlemıstım kafamda o gun bırakcam kesin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?