Diyabetli Olmak, Anne Olmaya Engel mi?

TATOSH

yuvasina asik 🤲❤
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2007
4.523
784
Diyabetli Olmak, Anne Olmaya Engel mi?


Diyabet hastası olan kadınların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi ve sağlıklı bir bebeğe sahip olması için, gebeliğin öncesinden başlayarak uzman kontrolünde olmaları gerekiyor. Acıbadem Diyabet Merkezi’nden Dr. Yaser Süleymanoğlu merak edilen soruları yanıtlıyor.

Diyabeti olan kadının hamile kalması ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesi mümkün mü?
Dr. Yaser Süleymanoğlu: Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastalarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaması için neden yok. Ancak gebe kalmadan önce ve gebelik döneminde bilinmesi, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. gebelik döneminde diyabet hastalığının görülme sıklığının %5- %9 arasındadır. Diyabet ve gebelik ilişkisi, önemli bir konudur. Tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde, binlerce diyabetik kadın problemsiz bir gebelik dönemi geçirerek sağlıklı bebek sahibi olabilirler. İnsülinin keşfinden önce, hem anne hem de çocuk için varolan büyük problemler artık yok olabiliyor. Bugün uygulanan bilinçli erken tedavi yöntemleri hastalığın yan etkilerini ve anne-çocuğun ölüm riskini en düşük düzeylere indirebiliyor.

Gebelik döneminde de daha önce hiç şikayeti olmamasına karşın bazı anne adaylarında diyabet görülebiliyor. Bunun sebebi nedir?

Dr. Yaser Süleymanoğlu: Gebelik döneminde gebeliğin fizyolojisi gereği, bebeğin gelişimi için bazı hormonlar normalden daha fazla salgılanıyor. Gebelikte artan gebelik hormonları ise (Beta HCG ve HPL) diyabetin oluşmasında rol oynuyor. Bu açıdan özellikle diyabeti olan anne adaylarının diyabet doktoru ve kadın hastalıkları uzmanına başvurmaları önem taşıyor.

Diyabetin anne karnındaki bebeğe etkileri nelerdir?[/B

Dr. Yaser Süleymanoğlu: Yükselen kan şekeri doğrudan çocuğa plasenta yoluyla geçer. Bu durumda çocuğun pankreası sürekli uyarılarak çocuğun kilosunda hızlı artış oluşur. İri bebek doğumuna sebep olan bu durum aslında Tip II Diyabet tohumlarının atıldığının belirtisidir. Bu çocukların beslenmesine ve egzersizine özen gösterilmezse aşırı şişman ve şeker hastası olurlar. Ayrıca özellikle kan şeker düzeyleri kontrolsüz olarak yüksek olduğu durumlarda, düşük ve ölü doğum, gebelik toxemisi (hipertansiyon) ve plasentanın erken ayrılma riski artar.

Kimler risk altında?

Dr. Yaser Süleymanoğlu: Hamilelik döneminde hormonların artışı tüm gebelerde görülüyor. Ancak gebelik diyabeti sadece bazı kadınlarda rastlanıyor. Bunları şöyle sıralamak mümkün:

* derece akrabalarında diyabet öyküsü olanlar,
* Kilolu veya şişman olanlar,
* Daha önce 4 kg. ve üzerinde bebek doğuranlar,
* Daha önce ölü doğum ve düşük yapmış olanlar,
* Daha önceki gebeliklerinde "Gestasyonel Diyabet" geçirmiş olanlar,
* Hipertansiyonu (yüksek tansiyon) olanlar ve kan yağları yüksek olanlar,
* Yaşı 30 ve üzerinde olanlar,
* Daha önce "gizli şeker" olduğu söylenmiş olanlar,
* Polikistik over sorunu olanlar

Tanı nasıl konuyor?
Dr. Yaser Süleymanoğlu: Gebelik döneminde şeker tanısı koymak zor değil. Bunun için yapılması gereken hamileliğin 24. ve 28. haftada arasında 50 gr glukoz ile tarama testi yaptırmak. Testte, günün herhangi bir saatinde, suda eritilen 50 gram şeker alındıktan 1 sonraki kan şekeri değerine bakılıyor. “Eğer glukoz yüklemesinden 1 saat sonraki kan şekeri 135mg/dl altında ise tarama testi negatif olarak değerlendirilir ve gebede gestasyonal diyabet olasılığından uzaklaşılır.” Ancak daha önceden bahsedilen risk faktörlerinin varlığında (önceki gebelikte gebelik diyabeti, iri bebek, ileri anne yaşı, aile hikayesi olanlarda) 50 g şeker yükleme testi erken dönem gebelikte yapılmalı ve sonrasında, 24-28. hafta arasında tekrarlanmalıdır. Eğer kan şekeri 135mg/dl üzerinde ise gebeye 100 gr glukoz ile 3 saatlik ikinci bir şeker yüklemesi yapmak gerekir. Gebeliklerinde gestasyonel diyabet tanısı konmuş annelere lohusalık bitiminde 75 gram glukozla şeker yükleme testi uygulanır. Bu test normal çıksa da annenin sonraki gebeliklerinde ya da hayatının ileriki dönemlerinde şeker hastalığına yakalanma riskinin diğer insanlara göre %30-50 daha fazla olduğunu bilmesi gerekir.

Tedavisi nedir?

Dr. Yaser Süleymanoğlu: Gebelik döneminde diyabet sorunu yaşayan kadınların sürekli uzman kontrolü altında tutulmaları gerekiyor. Hatta diyabeti olan kadınların gebe kalmadan birkaç ay önce izlenmeye başlanması ve tedavi programına alınması şart. Gebeliği sırasında ortaya çıkan diyabeti olan hastalarda başlangıçta gebe izlenir ve kişiye özel egzersiz, özel beslenme planı uygulanır. Bir- iki hafta izleme rağmen kontrol sağlanamayan durumlarda kan şekerini ideal hale getirebilmek için insülin tedavisine başlanmalıdır. Bu dönemde anne mutlaka kan şekeri ölçüm cihazı almalı, kan şekerini her öğünden önce, öğünlerde 2 saat sonra ve yatarken olmak üzere 7 defa ölçmelidir.

Tedavide insülin kullanılır mı?

Dr. Yaser Süleymanoğlu: Hasta ve yakınları insülin bağımlılığı veya çocuğa verecek zararlar gibi değişik yanlış bilgilerle karşımıza çıkmaktadırlar. Biz diyoruz ki, insülin tedavisi doğal ve fizyolojik bir yaklaşımdır. Anneye ve çocuk için son derece güvenlidir. Asıl yanlış olan gebe olup, gebelik sırasında kan şekerini takipsiz bırakmak ve kontrol altına almayarak hem anne hem de çocuğunun hayatını tehdit edecek sorunlarla karşılaşmaktır. Oysa yurt dışında yapılan bir araştırma da insülin kullanımın olası komplikasyonları önlemede ne kadar etkin bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Buna göre hamileliğin 24--34. haftaları arasında bulunan ve diyabeti olan 1000 gebe kadından kan şekeri kontrol altında tutulanlarda rutin takip edilenlere göre daha az doğum komplikasyonu görülmüş.
 
rabbim kimsenin başına böyle bir hastalığı vermesin..çok zorr:senağlama:
 
onu yaşamayan bilmez.. ALLAH yar ve yardımcımız olsun.. inşallah sağlıcakla alırız bebişlerimizi kucağımıza.. dün biraz ateşim vardı..boğazımda enfeksiyon oluşmuş değerler yüksekti.. inşallah bugün düzelir..
 
onu yaşamayan bilmez.. ALLAH yar ve yardımcımız olsun.. inşallah sağlıcakla alırız bebişlerimizi kucağımıza.. dün biraz ateşim vardı..boğazımda enfeksiyon oluşmuş değerler yüksekti.. inşallah bugün düzelir..

inşallah canım...sağlıkla alırız yavrularımızı kollarımıza....
çok geçmiş olsun aman dikkat et canım..
rabbim bu zor dönemlerimizde yardımcı olsun bizlere...
kendine ve şeker yavruna çok iyi bak...:1hug:
 
tatoşcum canım çok geçmiş olsun.allah bebişin sağlıkla kucağına almayım nasip etsin.sana bişe sorcam bu topikte açtığımz konuyu nasıl kapatıcaz ben bilmiyorumda.aynı adla 3 konu açmışımmm
 
benim annemnde diyabetli ve su anda 16 haftalık gebe

ve allaha sükür su an için kötü bi durum yok inş hep böle devam eder
 
tatoşcum canım çok geçmiş olsun.allah bebişin sağlıkla kucağına almayım nasip etsin.sana bişe sorcam bu topikte açtığımz konuyu nasıl kapatıcaz ben bilmiyorumda.aynı adla 3 konu açmışımmm

çok saol canım...
amin darısı olmayanların başına...
modatörlere durumunu iletirsen silerler canım yoksa normalde kendimiz silemeyiz..sevgilerrr
 
benim annemnde diyabetli ve su anda 16 haftalık gebe

ve allaha sükür su an için kötü bi durum yok inş hep böle devam eder

gerçekten mi?
ayyy maşallah diyelim ozaman rabbim sağlıkla kucağınada almayı nasip etsin..
allahım sen meleklerimizi koru ..
tebrikler abla oluyor sun demek...ne güzel bir duygu...k.i.b..
 
29 yasımdayım 19 yllık dıyabetlıyım cocuk ıstıyorum ama korkuyorum sekerlerım duzensız hgA1c yenı 8.2ye dustu benım durumumda olan varmııııııııııııııııııııı
 
ben yılların pcos hastayım, bu hastalığın bonusu malum,insülin direnci. insülin direncim, gebelikte yerini diabete bıraktı.
endokrinoloğum, şeker yüklemesini henüz 3 haftalık gebeyken yaptırdı, bu yüzden baştan itibaren tedbirliydik. diyetisyenimle birlikte endokrinoloğum da diyetimi ayarladı. ilk üç ayda 7.5 kg verdim ve sonrasında da yaklaşık 4 kg aldım sadece. yani başladığım kilodan eksik kiloyla doğuma girdim. 3. aydan sonra diyet kâr etmedi, insüline geçtik. bu arada sabah ve akşam glifor içiyordum.gliforu zaten insülin direncimden dolayı 1 yıldır kullanıyordum ve o sayede reglim düzene girmiş gebe kalmıştım.
diyetimden bir kez bile sapmadım. arama motorunda "gebelik ve diyabet" şeklinde arama yapınca okuduklarım nefsimin önüne geçti. saatle yemek yedim, canımın çok çektiği şeylere dokunamadım bile. ama güvenilir bir sitede okuduğum "diabet hastası gebelerin kan şekeri iyi ayarlanmadığı takdirde gebeliğin herhangi bir aşamasında bebeğin kalbi durabilir." ifadesi 38 hafta boyu, hatta doğum anımda bile beni mahvetti. daha öncesinde 8 haftalık bir bebek kaybım zaten vardı, onun da kalbi durmuştu ve sebebi muhtemelen diyabetti. bu kez endokrinoloğum erken davranmasa, kızımı kucağıma alamayabilirdim.
kadın doğumcum, bebeğin gelişiminin gayet iyi olduğunu söylese de ben her seferinde korkarak ultrasona girdim. ama işte, diyete uyunca bebeğim iri bebek olmadı. suyum fazlalaşmadı.diyabetli gebelerde görülen bu durumları yaşamadım çünkü çok şükür bebeğim etkilenmedi bendeki şekerden. doğar doğmaz kalbine bakıldı, şekeri ölçüldü ve her şey normal dendi.
gebeliğim boyu başta her hafta, daha sonra 3 haftada bir endokrinoloji bölümündeydim. sürekli kan ve idrar değerlerime bakıldı.
bebeğim doğar doğmaz ben de diyabetten kurtuldum.şu an insülin ya da glifor kullanmıyorum.
size asıl demek istediğim şu: insülin plesantaya ya da süte geçmiyor, bebeğe zarar vermiyor, aksine onu koruyor. sıkı bir diyete gebelikte uymak çok zor evet, ama uyduğunuz takdirde bebek yine zararsız atlıyor süreci.
ben gebelikte şeker hastası olmuş biri olarak artık her an tip 2 diyabet hastası olmaya adayım. bu yüzden şimdi de glisemik indekse uygun diyet yapıyorum. doğumdan 6 hafta sonra yine şeker yüklemem yapılacak.
şeker hastalığı çok zor bir rahatsızlık bunu yaşadım, biliyorum. hele gebeliğin son haftaları iyice zordu. ama uygun beslenme programı yapıldığında herkesten daha sağlıklı yaşamak da mümkün.
kızım şimdi yanımda, çok şükür. umarım size de umut oluruz. allah hepinize gönlünüzdekini versin.
 
Son düzenleme:
X