Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız ama endişelenmek için sebebiniz varsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bu hastalığın ilk evrelerinin kontrol edilmesi kolaydır ve diyabet kendini hemen göstermeyebilir. Gözle görülür belirtiler olmadan vücudunuza yavaş yavaş zarar verir. Ama en başında bu hastalığı fark ederseniz önlemler alarak hastalığın seyrini değiştirebilirsiniz.
İnsanlar daha önce karşılaşmadıkları problemler için çözümler bulmaya çalışmazlar. Bu insanların doğasında vardır. Diyabet hastalığı olan insanların yarısından fazlası bu hastalığa yakalandıklarını bilmezler.
Test yaptırmak için doktora giden hastaların yarısından fazlası zaten bazı komplikasyonlar geliştirmiş olmaktadır.
Peki, diyabete yakalandığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
Bunu anlamanın 3 temel yolu vardır.
Risk faktörlerini belirleyin. İlk bakılacak şey geçmişinizde sizin diyabete maruz kalma riskinizi arttıracak bir şeyler olup olmadığıdır. İncelenmesi gereken en önemli faktörler:
Aile öyküsü. Ailenizde diyabet hastası varsa diyabete yakalanma riskiniz oldukça yüksektir. Riskin boyutu diyabet tipine göre değişir.
Etnik grup. En yaygın diyabet tipi yerli Amerikalılarda, Afrikalı Amerikalılarda ve Asyalı Amerikalılarda görülür.
Kilo. Aşırı kilo tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırır. Kilonuzu koruyarak bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.
Yaş. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülür. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.