• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diyabet Hastalığın mı Var?

nesliangelss82

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ekim 2011
8
0
36
İstanbul
thumb.php


Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız ama endişelenmek için sebebiniz varsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bu hastalığın ilk evrelerinin kontrol edilmesi kolaydır ve diyabet kendini hemen göstermeyebilir. Gözle görülür belirtiler olmadan vücudunuza yavaş yavaş zarar verir. Ama en başında bu hastalığı fark ederseniz önlemler alarak hastalığın seyrini değiştirebilirsiniz.

İnsanlar daha önce karşılaşmadıkları problemler için çözümler bulmaya çalışmazlar. Bu insanların doğasında vardır. Diyabet hastalığı olan insanların yarısından fazlası bu hastalığa yakalandıklarını bilmezler.

Test yaptırmak için doktora giden hastaların yarısından fazlası zaten bazı komplikasyonlar geliştirmiş olmaktadır.

Peki, diyabete yakalandığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
Bunu anlamanın 3 temel yolu vardır.

Risk faktörlerini belirleyin. İlk bakılacak şey geçmişinizde sizin diyabete maruz kalma riskinizi arttıracak bir şeyler olup olmadığıdır. İncelenmesi gereken en önemli faktörler:

Aile öyküsü. Ailenizde diyabet hastası varsa diyabete yakalanma riskiniz oldukça yüksektir. Riskin boyutu diyabet tipine göre değişir.

Etnik grup. En yaygın diyabet tipi yerli Amerikalılarda, Afrikalı Amerikalılarda ve Asyalı Amerikalılarda görülür.

Kilo. Aşırı kilo tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırır. Kilonuzu koruyarak bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Yaş. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülür. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
 
öncelikle paylaşım için tesekkurler....
elbette diyabetin teşhis aşamasında ailede diyabet geçmişi olup olmaması, yaş, kilo vs. gibi faktörler önemlidir. Ama bunların yanında yaşam tarzı da bu hastalığı tetikleyebilir. Yani stres, hava kirliliği, sağlıksız gıda tüketimi vs... Ya da hali hazırda başka bir hastalıkla uğraşırken o hastalığın vücutta bıraktığı etki olarak diyabet gelişebilir veya kullanılan ilaçlar da yan etki yapabilir. Yani diyabet aslında sadece "acaba ben diyabet miyim?" diye kendi kendine bulunabilecek bir hastalık değil, hatta diyabet öyle bir hastalık ki, kişinin vucudunda zamanla (10-15 yılda ) çıkabiliyor.
Öncelikle kişinin açlık kan şekeri zaman zaman çok düşüyor (hipoglisemi). Sonra bu ani düşmeler nedeniyle yemek yeme ihtiyacı hissediyorsunuz (öyle ki şeker ani düşüyor diye tedbir olarak yanınızda hep küçük de olsa bir şekerleme taşıyorsunuz). Bu yemek yeme ihtiyacı genelde insanlarda karbonhidratlı gıdalar yemeye meylederek başlıyor. Ve bir zaman sonra "insülin direnci", "metabolik sendrom" gibi hastalıklara yol açıyor. Açlık kan şekeri çok düşükken, tokluk kan şekeri çok yüksek olabiliyor. Eğer bu aşamadayken fark edilirse bir şekilde yaşam tarzında değişikliklerle tedavisi daha kolay olabilir ama fark edilmezse ağır şeker hastalığı ile birlikte iş insülin kullanmaya kadar gidebilir.
Vücutta herhangi bir hastalık olup olmadığının fark edilmesi ve doktora gitme süreci, kişinin tamamen kendini tanıması ve belirtileri fark edip dikkate almasıyla mümkün olabilir. Hiç mi belirti göstermez bu hastalık peki? Tabii ki de gösterir... Ani kilo kaybı, aşırı su içme isteği, sık idrara çıkma, şekerli gıdalara meyilli olma gibi belirtiler şeker hastalığının habercisi olabilir. Bu durumda açlık kan şekeri (ya da açlık glikoz) değerine baktırmak, bunun yanında Hb1Ac değerine de baktırmakta fayda var. Bu o an için şeker hastası olmasanız da gizli şekerinizin olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olur.
Bu konuda aklıma gelen bunlar. Eğer sorularınız olursa bana gerek bu konudan gerekse özel mesaj yoluyla yazabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Hepinize sağlıklı güzel mutlu günler diliyorum....
Sevgiyle kalın...
 
Son düzenleme:
Back