Diyabet ciddiye alınmıyor! ....Halbuki çok önemli bir hastalık...

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulunca yapılan bir araştırmada, diyabet hastalarının, hastalıkları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları saptandı.

OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız'ın yürüttüğü bir çalışma ile OMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrin Polikliniğine başvuran ve diyabet tanısı konulmuş kişilerin, hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgi düzeyleri araştırıldı.

Araştırma kapsamında diyabet tanısı konulmuş 209 hasta üzerinde anket ve kişisel bilgi formu çalışması uygulanırken, çalışma sonucunda elde edilen bilgilerden diyabet hastalarının hastalıkları hakkında yeterli bilgilerinin olmadığı belirlendi.

Çalışmayla ilgili AA muhabirine bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız, çalışmanın sonuçlarının diyabet hastalarının, hastalıklarını yeterince ciddiye almadıklarını ortaya çıkardığını söyledi.

Diyabetlilerin, hastalığı hakkında bilgi edinmesinin tedavisini güçlendireceğini ifade eden Kumcağız, şunları kaydetti:

''Diyabet tedavisinin prensipleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve sürekli geliştirilmektedir. Araştırma sonucunda, diyabeti kontrol etmek için kadınların yüzde 14,6'sının hiçbir yöntem kullanmadıkları, tip 1 diyabetiklerin yüzde 27,7'sinin kan ölçüm cihazına sahip olmadıkları görüldü. Ayrıca, yüzde 37,8'inin kan şekerinin normal değerini yanlış bildikleri ve yüzde 90'ının diyabetin vücuda zarar vermediğini, yüzde 96,2'sinin diyabet nedeniyle beslenmeyi düzenlemeye gerek olmadığını düşündüklerini saptadık. Bu da diyabet hastalarının hastalıkları hakkında yeterli bilgileri olmadığı ve bu nedenle de diyabeti ciddiye almadıklarını ortaya koymaktadır.''

Kumcağız, araştırmada, diyabet hastalarının genellikle hastalıkla ilgili bilgileri çeşitli kaynaklardan elde ettiklerinin de belirlendiğini söyledi.

-HASTALAR EĞİTİLMELİ-

Diyabet hastalığının yeni bir yaşam tarzı gerektirdiğini, bu nedenle de iyi bilinmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Kumcağız, şu bilgileri verdi:

''Diyabet tanısı alan bireyler, diyabet eğitimi veren kişilere yönlendirilmeli ve bireyler eğitildikten sonra da verilen eğitim değerlendirilmelidir. Diyabet eğitiminin sürekliliği sağlanarak, kişinin yaşamı süresince hastalığıyla birlikte eğitiminin de düzenli takibi yapılmalıdır. Ayrıca, diyabetik hastalara medikal tedavilerinin yanında mutlaka düzenli bir süreç halinde eğitimler verilmesi ve düzenlenen eğitimlerde etkileşim sağlayabilmek için farklı eğitim gruplarındaki bireylerin katılımının sağlanması önerilebilir.''

Kumcağız, eğitimlerin sadece diyabetik hastaları değil, birlikte yaşayan ve diyabetten etkilenen hasta yakınlarını da kapsamasının uygun olacağını da bildirdi.


 
Güzel bir araştırma yapmışlar.Gerçekten bazı hasta ve hasta yakınları çok donanımlı değil hastalık hakkında.
Ben bir diabetik olarak çocukken eğitim almıştım ve mutlaka herkesin de eğitim alması gerektiğini düşünüyorum.
Diabetiklere bu hastalıkla yaşama gücü ve sağlıklar diliyoruma.s.
 
epaqcım geçmiş olsun demeyi çok isterdim fakat maalesef diyemiyorum...

ağır diabet hastası babam ile bu hastalıkla tanıştım ve araştırmayı çok sevdiğimden ötürü kısa sürede çok bilgi edindim bu hastalık hakkında...

diabet hastalığının tek çaresi bu hastalığa yakalanmamak...ve bir diabet hastanın tek tedavisi bu hastalık ile yaşamayı öğrenmek ve en iyi şekilde uygulamak...

çocuk yaşta yakalanman çok daha üzücü....çok güçlü bir kızsın seni çok takdir ettima.s.
 

Çok teşekkür ederim Sardunyacım güzel düşüncelerin için.

Eskiden çok üzülürdüm,tabi çocukluğun da etkisiyle hakim olamıyordum bazen kendime.Sonra acısını da yine ben çekiyordum.Bir sürü sorun oluyordu.

Fakat sonra anladım ki ben bu hastalığın suyuna gidersem aslında diabet hastası olmayan kişilerden bile sağlıklı yaşayabilirim,yediklerime sürekli dikkat ettiğim için yanlış beslenmeden doğacak sorunları yaşamam.

Şimdi maksimum dikkatle yaşıyorum ama bu hiç zoruma gitmiyor.
Her zaman kendime "Allah dermansız dert vermesin" der,halime şükrederim.
Sağlığımızı kaybetmeden korumak en önemlisia.s
 
Cok guzel bir paylasim olmus..bende hamilelikte tanistim diyabetle ve dua ediyorum ki hamilelikten sonra gecsin...Ne kadar zormus meger....Yedigini içtigini hesaplamak..Henuz iki haftadir diyet yapiyorum alisveris yapmam tam 2 saatimi aldi ve aldigim sadece bir kucuk poset oldu marketten..

Allahim yine derdi olmayan hastalik vermesin..Butun diyabet hastalarina kolaylik diliyorum..Allah yardim etsin...
 
malesef benimde hamillelik diyabetim vardi ve zorlniyodm her yedigine dikkat etmen gerekiyodu ve ben bu yüzdn 1 ay erekn dogum yaptm allhdn bebegimin sagligi iyidide küveze girmedn aldim onu yanima allh yardimciniz olsn ins dikat edion kendinize
 
ve ben hamileligim zamaninda güpnde 3 kere insülin vuruyodm bacagimdan cok sükür kalamdi
 
selam arkadaşlar


benm babamda şeker hastası.ve bende hamileliğimde çıktı.hamilaliğimde bebeğime bişey olacak korkusuyla diyet yapmıştım.şükür ki kontrol altına alabildim.ama doğumdan sonra tekrar kontrol ettirmedim hiç.salı günü tahlil yaptırdım şeker tam sınırda çıktı.110. 1600 kalorilik diyet yapacağım.hamur işi falan yok artık.zaten 73 kiloyum 60 a inmek istiyordum.dr. um 10 kilo versen herşey yoluna girer dedi.benm sizlere sormak istediğim şey şu.babm için soruyorum.ayak bakımı çok önemli bu hastalıkta.acaba nasıl bir ayakkabı giymeli babam.tacrübelerinizden yararlanmak isterim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…