Diş Aşınması

haandeeg

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
1
Puanlar
88
Yer
İstanbul
Merhabalar. 17 yaşındayım ve kendimi bildim bileli diş aşınması sorunum var. Buna artı olarak dişlerimde sararma bulunuyo. Ne kadar düzenli fırçalarsam fırçalayayım geçme şansının bulunmadığı söylendi ki zaten sonuç da bu. Gülerken ağzımı kapatmaktan ciddi anlamda sıkıldım. Rahatsızlığınız olduğunu insanlara anlatmak da zor bir durum çevre bakımından alaya alınmak da aynı şekilde. İki sorum olucak cevaplarsanız çok mutlu olurum;

Böyle bir durumda olan var mı ne tür bi çözüm buldunuz?
Çene yapım oturduğunda zirkonyum ya da porselen kaplattırmayı düşünüyorum bunu en erken hangi yaşta yaptırabilirim?

Merhaba, çok geçmiş olsun. Diş fırçalama tekniğini çok iyi şekilde öğrenin öncelikle, fazla bastırmadan fırçalayın, belki de yanlış teknik kullanarak aşınmanız artmıştır. Alt çenede aşağıdan yukarıya doğru düpürme hareketiyle, üst çenede ise yukarıdan aşağıya süpürme hareketiyle fırçalayın, her dişin üstünden en az 5 defa geçin, dişlerinizi arkasınıda önünü de çiğneme yüzeyini de iyicene temizleyin, tabi dediğim gibi fazla bastırmadan. Sert fırça kullanmayın, 'Orta' veya 'yumuşak' olanları tercih edin, sensodyne expert fırça orta için önereceğim en iyi fırça, ideal bir temizlik için orta olanı önerirler ama aşınmanızı orta bile tetikleyecekse yumuşak olanı kullanmakta fayda var. Bunun için doktordan tavsiye alabilirsiniz.
Aşınmayı tetikleyecek şeylerden biri de diş fırçalama zamanıdır, dişinizi fırçaladıktan sonra hemen birşey yemeyin, en az 20 dakika geçmiş olsun. Aynı şekilde, birşey yedikten sonra da hemen dişinizi fırçalamayın en az 20 dakika geçmiş olsun. Bunun sebebi ise ağızdaki asidikliğin o vakitlerde artmış olması ve aşındırmayı tetiklemesi.
Ama şekerli birşeyler yedikten sonra 20 dakika beklemek yerine ağzınızı suyla çalkalamak iyi olacaktır. Olabildiğince şekerli ürünlerden uzak durun, sakız çiğniyorsanız da şekersiz olanları tercih edin.
Diş minesini remineralize etmek amacıyla üretilen çeşitli macunlar, jeller var. Sorununuz asit erozyonundan kaynaklıysa bunlara göz atmak faydalı, Pronamel'in ürünlerine göz atabilirsiniz mesela. Rocs medikal mineral jel kullandığım bir diş jeli, dişi fırçaladıktan sonra bu jelle yine dişinizi macunla fırçalar gibi fırçalıyorsunuz, bu jeli öneririm. Bu tip şeyler gözle farkedilmiyor ama bence benim minelerimde işe yaradı çünkü dişlerimde hassasiyet vardı tamamen kayboldu diyebilirim, sensodyne'in de etkisi vardır belki, onu da kullanıyorum.
Psikolojinizi etkilemiş sanırım kaplama düşündüğünüzü belirtmişsiniz, dişlerinizde hassasiyet,çürük yada başka şeyler var mı bilmiyorum ama kaplama en son düşüneceğiniz şey olsun. İlle de kaplama derseniz en erken 20-21 yaşları uygundur heralde çene gelişimini tamamlaması için.
Diş tedavilerinde gün geçtikçe yeni alternatifler ürüyor, bunları araştırın derim, nerede ikamet ediyorsunuz bilmiyorum ama İstanbuldaysanız eğer bağcılarda bir klinik var sudent diye orada ozon terapi uyguluyorlar, oraya gidip fikir almanızı öneririm.

Son düzenleme:
Back