• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diş ağrısı çekenler...

haten

Guru
Kayıtlı Üye
30 Mart 2007
169
1
296
45
Kocaeli
Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
Dişhekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.
Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
Bir an önce dişhekimine başvurulmalıdır.

mine:vücuttaki en sert maddedir. dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. içinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.% 97’si kalsiyum tuzlarından oluşur. Diş minesi altıgen “apatit” kristalleri şeklinde düzenlenmiştir. Minenin yapısına giren kalsiyum tuzları, organik diş maketi üzerinde yavaş yavaş çökelerek birikir ve kristalleşir. Bu birikme, ana rahminde iken başlar. Anne, gebelik süresince bazı ilaçlar alırsa veya çocuk mine teşekkülü sırasında bir hastalık geçirirse mine birikimi aksaklığa uğrayabilir. 0 zaman dişler sarı, gri veya kahverengi olur. Bazen de eksik (hipoplazik) teşekkül eder.
dentin: minenin altındaki tabakadır. yetişkin bir insan dişinin %75'ini oluşturur. kemikle aynı yoğunluğa sahip olmasına rağmen ısıya ve dokunmaya duyarlıdır. gerektiğinde içerdiği tamir hücreleri ile yeniden dentin dokusu oluşturabilirler. Dişin asıl kitlesini dentin (fildişi) tabakası oluşturur. Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır ve % 70’i mineral tuzları; % 20si organik madde ve % 10’u da sudan oluşur. Dentinde çok sayıda kanalcık içerir. Bu kanalcıkların içi diş özü sınırındaki dentin yapıcı hücrelerin uzantıları olan iplikçiklerle doludur. Dentin yapan hücrelere “Odontoblast” denir. Dentin kanalcıklarının milimetre karede sayıları 10.000’e. yaklaşır. Diş, dolgu veya kaplama yapılmak için oyulur veya küçültülürse bu kanalcıklar açığa çıkar ve o zaman soğuk, sıcak, tatlı ve ekşiden ağrı duyulur.
pulpa (diş özü):dişin orta kısmına ve burada bulunan yumuşak dokuya verilen addır. kökün ucuna kadar devam eder. bu kısımda kan damarları yer alır ve bu damarlar sayesinde diş enfeksiyondan korunur ve daima aktif halde kalır. aynı zamanda pulpada aşırı duyarlı sinir hücreleri bulunur ve bu hücreler sayesinde sıcak, soğuk ve basınç gibi duyular hissedilir. “Pulpa” adı da verilen diş özü, dentin tarafından oluşturulan bir odacık içinde yerleşen kılcal atar ve toplar damarlar; duyu sinirleri ve bütün bu yapıları koruyan bir destek dokusundan oluşur. Diş özünün dış çevresi dentin yapıcı hücrelerle (odontoblast) kuşatılmıştır. Bu hücreler, çürük ve diğer zararlı etkenlere karşı, dişi koruyan kale muhafızlarına benzer. Her hangi bir nedenle oluşan çürüğe karşı dentin yapıcı hücreler üstün gelirlerse bu hücreler diş özü kalesini dentinle sıvarlar; yenik düşerlerse diş özü açılır ve iltihaplanır. Bu etkinlik genç insanların diş özünde daha yoğundur.
sement: kökün etrafını kaplayan kemiksi bir tabakadır, çok incedir. diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlar. %65’i inorganik maddedir. Bazen kök etrafında ve kök ucunda aşırı sement birikebilir. Buna “Hipersemontoz” denir.
 
kızlar dişimde 2 dolgu yapılcak dısım var ama bırı fecı sekılde agrı yapıyor dıyerınede sıcrıy herhalde yanındakı dısımde agrıyo ama sole bı sorun var benım bebegım var ve emzırıyoum bu sorun olurmu bide ben dişçiden çok korkuyorum zaten hep korktugum ıcın basıma geldı ufacık bı curuk kocaman delık oldu cok acıyormu bıde ne kadardır dolgu fıyatı bılgı verırsenız cok sevınırım
birr teselli verrrr tatlicadiarzutatlicadiarzu​
 
cnm önce geçmş olsun bebişini emzirirken sorun olurmu bunu dr. bilir , benim çoğu dişlerim kesildi dolgu onun yanında kolay geliyo bana göre fazla korkma, ağrısı geçmeden dolgu yapamaz sanırım kendine ii bak
 
sevgili yaseminsen çok geçmiş olsun..dişin eğerki çok ağrı yapıyosa artık dolgu aşamasını geçmiş demektir..kanal tedavisi gerektirir...korkunu anlıyorum ama emin ol ki tedavine başladıktan sonra bunca zaman boşuna dişhekiminden kaçtığını anlıycaksın...bebeğini emziriyo olman tedavi için herhengi bir engel teşkil etmez..en kısa zamanda doktara gitmeni tavsiye ederim..
 
sevgili yaseminsen çok geçmiş olsun..dişin eğerki çok ağrı yapıyosa artık dolgu aşamasını geçmiş demektir..kanal tedavisi gerektirir...korkunu anlıyorum ama emin ol ki tedavine başladıktan sonra bunca zaman boşuna dişhekiminden kaçtığını anlıycaksın...bebeğini emziriyo olman tedavi için herhengi bir engel teşkil etmez..en kısa zamanda doktara gitmeni tavsiye ederim..

çok teşekkür ederim ama dişimi eşim baktığı kadarıyla dolgu yapılır curumeye baslamıs dedı sadece ortası oyulmus yndakıne sıcrıyo ondan dolayı agrım cok oluyo peki dıscıde tedavımde agrı olucakmıs yanı tamamen agrısısz halledemezmıyız bunu taa cocuklugumda baslamıstı curumeye korkumdan gıdememıstım sımdıde 1 oldu 2 tane sımdıde 3cu olucak :1no2:
 
canım dişardan bakıldığında çok küçükmüş gibi görünen çürükler dişin iç kısmına doğru oldukça derine inebilirler..yani dış görünüşüne aldanmamak gerekir..en doğru sonuc dişin röntgen filmi çekilerek alınır..fakat ağrı yapan bi dişte çürük artık dişin sinirlerine kadar gelmiş demektir..bu durumda dolgu yapılsa bile çok fazla randıman alamazsın..sana tavsiyem kanal tedavisi yaptırmandır..dişin uyuşturulduktan sonra hiç ağrı hissetmiyceğinden emin olabilirsin...bu arada ben dişhekimiyim...
 
bende ilk disci macerami bundan iki uc ay once yasadim sol alt azi disim fenaydi uzerine basinca daha cok agri yapiyordu ve birazda kararmisti neyse dolgu yaptirdim simdi cok memnunum tabii ama benim en cok korktugum sey igneydi ya ben o igneyi dis etine yapiyolar saniyodum ama yanaga yapiyolarmis...cokta acimiyormus aslinda ama agzimin icine igne yapilmasi dusuncesi beni cok korkutuyodu onceleri ama yok basitmis ...:-p bilmem benim fikrim
ama agri nerede diye bir pamuk parcasina sprey sikip disime bastirdi bu hepsinden beterdi neredeyse kadini bogacaktim yanimda esimde vardi beni zor zaptetti kadinda sok oldu :-o
 
Diş ağrısı dişlerdeki sorunları haber veren uyarıcılardır. Bu habercileri dinlemek gerekir. Diş problemleri kendiliğinden geçmezler. Eğer bunları görmezden gelip diş ağrısını geçirmeye çalışırsanız daha şiddetli bir şekilde haber vermeye başlarlar. Diş ağrılarının sıklığı da artar. O yüzden diş problemlerini tedavi ettirmelisiniz. https://www.disagrisinaneiyigelir.net/ teki önerileri değerlendirebilirsiniz.
 
Back