- 24 Ağustos 2018
- 9
- 4
- 16
- 30
İleri yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan demnas hastalığını sizler için araştırdık.Genellikle alzheimer hastalığı ile karıştırılan demansın bir kaç türü vardır.Vitamin ve mineral eksikliği ile beynin aşırı hasar alması sonucu ortaya çıkan demans başka hastalıklara da sebep olabilir.Peki demans nedir ? Tedavisi var mıdır ?
Farklı hastalıklarla birlikte görülen ve ileri yaşlarda ortaya çıkan demans hastalığının özellikle 50 yaş sonrası ortaya çıktığı görülmüştür.Halk arasında bunama olarak telafuz edilen bu demans, düşünme , hafıza ve sosyal aktiviteleri etkileyen bir hastalıktır.Aniden ortaya çıkan bir hastalık değildir. Belirtiler yavaş yavaş kendisini gösterir. Alzheimer ile çok karıştırılır. Ancak alzheimer, demansın bir türüdür ve Alzheimer demansın ilerlemiş halidir.Genel olarak vitamin ve mineral eksikliği yüzünden meydana gelen bu hastalığın son zamanlarda ağır kafa darbeleri sonrası aşırı hücre kaybı ile ortaya çıkabileceği uzmanlar tarafından belirtildi.
- En yaygın görülen şekli vasküler demanstir.Bu türde problem çözme ve odaklanma ve gibi problemler ortaya çıkar.
- Yapılan araştırmalara göre beyindeki beta amiloid plak adındaki alanda proteinler ve tau proteininden oluşan lifli yapılar artar.Aynı anda bu proteinler sağlıklı nöronlara ve onları birbirine bağlayan liflere zarar vererek Alzheimeri doğurur.
- Beyinde BALON şeklinde oluşan protein birikmesine Lewy Cisimciği Demansı Denir.Sürekli uyku hali görülür.Rüya ile gerçeği karıştırır. Halisünasyonlar sık sık yaşanır.
- Beynin ön lobundaki sinir hücrelerinin hasarı sonucu Frontotemporal yaşanır.Bununla birlikte hastada kişisel bozukluk ve davranış bozukluğu çift karakter oluşumu meydana gelir.
- Konuştuklarını unutma , cümleleri toparlayamama , aksama
- Sosyal çevreye uyum sağlayamama , iletişim kopukluğu
- Görsel hafızada unutkanlık
- Geçmişe dair hatıralarda kopukluk
- Kişileri , yüzleri , isimleri unutma veya karıştırma
- Karşılıklı muhabbet etmede , aksama , düşünme yetisinde azalma
DEMANSIN TEDAVİSİ VAR MIDIR ?
Teşhis için maalesef bir test bulunmamaktadır.Bunun başka yolları vardır.Bunlardan biri de ilaç tedavisidir.Belirtiler çevredeki kişiler tarafından hekime anlatılır. Hekim uygun gördüğü ilacı uygun dozda başlar ve belirtileri bastıracak şekilde ilaca başlanır. Semptomları azaltacak şekilde hareket edilir. Kolinesteraz inhibitörler ilacı beyin içerisindeki protein dengesini sağlar.Uykuyu düzenler. Hafızayı güçlendirir. Yani kısacası demansın belirtilerini terse çevirmeye yönelik davranır. Hasta kesinlikle yalnız bırakılmamalı , tedavisi gözlem altında olmalı ve yaşadığı ortam düşme ve yaralanmalara karşı güvenli hale getirilmelidir.Gün içerisinde sürekli bir aktivite ile uğraşması sağlanmalı ve günlük yapması gereken normal yaşamsal döngüsü unutturulmamalıdır. Yani toparlarsak hastalığın ilerlememesi güzel bakım , ilgi ve düzenli ilaç ile gayet mümkün görünüyor.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM….
KAYNAKÇA : Dikkat ! Bu Belirtiler Demansı ( Bunama ) İşaret Ediyor ! Demans Nedir ?
Son düzenleyen: Moderatör: