DHEA ile ilgili Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan bir video (ingilizce)

Bonadea

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2007
765
17
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4318538n

Arkadaşlar Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan DHEA ile ilgili bir program. İngilizce bilmeyen arkadaşlar için özetleyeyim; biyolojik 37 yaşında olmasına rağmen vucüt yaşı 41 civarında olan Joyce adında ki bir kadının DHEA aldıktan sonraki 3 IVF denemesinde çocuk sahibi olmasını anlatıyor. Joyce'un çocuğunun, DHEA deneyen 400 hastanın 60 bebeğinden biri olduğu belirtiliyor. DHEA'nın aslında vucut tarafından üretilen bir hormon olduğunu ancak yaşın ilerlemesi ile DHEA seviyenin düştüğünü, Henüz araştırma aşamasında olan DHEA'nın yaşı ilerlemiş kadınlarda IVF'te yumurta sayısını ve embriyo kalitesini arttırdığını, ayrıca spontan gebelik şansını da arttırdığını, düşük riskini ise yarı yarıya azalttığını söylüyor. Dwyn adındaki bir kadının ise 47 yaşında olmasından dolayı sadece her tedavide 1 yumurta oluşuyor. Doktorunun tedaviyi kesmesini önermesine rağmen pes etmediğini internette araştırma yaptığını ve DHEA'nın yumurta sayısını arttırdığına dair bazı bilgilere ulaştığını söylüyor. Kadın günde 75 mg DHEA aldıktan sonra her denemede yumurta sayısının arttığını anlatıyor. Doktoru ise "Çok şaşırdık. 42 yaşını aşan bir hastada rezerv durumu kötüleşmeli iken Dwyn'de durum her ay daha iyiye gidiyordu" diyor. Yapılan 9 IVF denemesinde toplam 60 civarında embriyo oluştuğu söylüyor. Tabi DHEA konusuna bazı doktorların ihtiyatlı yaklaştıklarını söylüyor. Dr. Richard Paulson, özellikle yüksek dozla 1 yılı aşan kullanımlarda bazı hastalarda saç dökülmesi ve seste kalınlaşma yaşanabileceğini söylüyor ve kesinlikle doktor kontrolünde alınması gerektiği uyarısını yapıyor.

Dhea konusunda bilgi arayan arkadaşlar varsa umarım yardımcı olabilmişimdir.

Son düzenleme:
Teşekkür ederiz canım,
yalnız ben tedavima başlamadan önce dr umu aramıştım,
Anatolıa da tedavi gördüm,
dr kesinlikle tavsiye etmemişti,
tüp bebek konusunda başarılı bir dr benim dr um,
acaba bu tür gelişmeleri takip etmiyormudur?
eğer gerçekten bu başarılar elde ediliyorsa bizim dr lar neden önermiyor
kafam karıştı açıkcası
çünkü gerçekten birçok arkadaşımız için ümit ışığı

Ayşenur'cuğum etkisi henüz %100 kanıtlanmamış. Uzun süreçte yan etkileri net bilinmiyor. O yüzden bazı merkezler mesafeli yaklaşıyor. Örneğin benim doktorum "kesinlikle kullanmalısın" demedi ama "2 ay kadar kullanmanda bir zarar olmaz, bir deneyelim" dedi. Adana'da görüştüğüm 2 merkez bazı hastalarında kullandıklarını söylediler. Hatta donor önerilen kimi hastalarda bile bazen 1-2 yumurta elde edebildiklerini söyledi bir doktor. Bence birkaç yıl sonra DHEA tüp bebek tedavisini ayrılmaz bir parçası olacak. Özellikle de yumurtalıkları zor yanıt veren hastalarda.

Son düzenleme:
benim drumda bana vermişti kullan diye ben biraz kullandım bıraktım ..şimdi başka merkezde denemeyi düşünüyorum acaba başlasammı kızlar...

merhaba arkadaşlar.. Benim de oldukça düşük bir yumurta rezervim var.Doktorum bana dhea yı önermişti.önce biraz şüpheyle yaklaştım. Ama kullandım.Etkisi oldu mu bilemiyorum ama kaliteli embriyolar elde edildi. Ancak düştü.Farklı bir merkeze başvurduğumda aynı öneriyle karılaştım.. Tedaviden yaklaşık 3 ay öncesinde başladım..Çok kaliteli embriyolar olduğu söylendi. Şimidi sonucu bekliyorum. Uzun vadede kullanımlarda çok iyi olmadığıı bazı hormonel değişklikler oluşturduğunu okumuştum.

benim drumda bana vermişti kullan diye ben biraz kullandım bıraktım ..şimdi başka merkezde denemeyi düşünüyorum acaba başlasammı kızlar...

Yeni merkezdeki doktorunla görüş mutlaka kullanmadan önce ama tedavi öncesi en az 3 ay kullanmak gerekiyor. Araştırmalarda tavsiye edilen süre ise 4 ay.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…