Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda kullanılan bebeğin beslenmesini desteklemek amacıyla kullanılan devam sütünün içeriğini mutlaka kontrol edin. Uzmanlar bu konuda uyarıyor: Bebeklerdeki kabızlık ve gaz sancısının nedenlerinden biri devam sütünün içindeki hurma yağı olabilir.
İlk altı ay boyunca bebekler için tek doğru besin anne sütü. Ancak bazı durumlarda anne sütü ile beslenemeyen bebeklere, protein, yağ, kalsiyum, vitaminler ve mineraller anlamında eksiklerinin giderilmesi için devam sütü veriliyor. Devam sütünün içeriği ise çok önemli. Hurma yağı içeren devam sütünün birçok bebekte karşılaşılan kolik, kabızlık, gaz gibi sorunlar, devam sütlerinin içeriği nedeniyle oluşabiliyor.
Yapılan araştırmalar bebek beslenmesinde ana enerji kaynağı olan yağların bebek büyümesi, gelişmesi ve uzun süreli sağlık sonuçları üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koyuyor. Anne sütü bebeklerin bu ihtiyacını ideal biçimde karşılayacak şekilde yağ içeriğine ve yapısına sahip.
Anne sütünün 10 mucize faydası
Bazı bebek ve devam sütlerinde ürünün anne sütündeki yağ içeriğine benzemesi için hurma yağı (palm yağı) kullanılıyor. Uzmanlar da bebek ve devam sütlerinde kullanılan hurma yağının bebekler üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.
HURMA YAĞI, ANNE SÜTÜNDE BULUNAN YAĞLARDAN FARKLI
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Merih Çetinkaya bebek mamalarında hurma yağı kullanımının bebek sağlığına etkileriyle ilgili şunları söylüyor: “Bebek ve devam sütlerinde anne sütündeki yağ içeriğine benzemek için hurma yağı kullanılıyor ancak bitkisel kaynaklı bir yağ olan hurma yağı anne sütündekinden yapısal olarak oldukça farklı. Bu yapısal fark yüzünden hurma yağının içindeki bazı yağ asitleri (palmitik asit) bebeğin bağırsaklarında kalsiyum ile birleşerek, kalsiyum sabunu oluşturuyor. Bu da bebeklerde kabızlık, gaz sancısı, geri çıkarma gibi sorunlara yol açarken, kalsiyum ve değerli yağların emilimini de azaltıyor.”
HURMA YAĞI BEBEĞİ NASIL ETKİLİYOR?
Prof. Dr. Merih Çetinkaya hurma yağı içeren ve içermeyen bebek maması ve devam sütleri arasındaki farkları şöyle sıraladı:
*Hurma yağı içermeyen mama, daha yumuşak ve daha sık dışkılama sağlar. Bu dışkılama özellikleri, anne sütüyle beslenen bebeklerdeki sağlıklı dışkılamaya daha yakındır.
*Hurma yağı içermeyen mama ile beslenen bebeklerde, daha az kolik ve geri çıkarma (regürjitasyon) görülür.
*Bebeğinize mama ile verdiğiniz kalsiyum, hurma yağı içermeyen mamalarda %53 daha iyi emilir. Böylece, yaşamın ilk 6 ayında daha düşük kemik mineral içeriği ve yoğunluğuna yol açar.
Hurma yağı (palm yağı) içeren bebek maması, bebeğin daha az enerji almasına yol açar.
Çetinkaya, anne ve babaları bebek ve devam sütlerindeki yağ içeriğini de dikkatle incelemeleri konusunda uyararak bebek beslenmesinde hurma yağı içermeyen sütlerin sindirim, emilim ve kalsiyum metabolizması üzerindeki olumlu etkilerinin dikkate alınması ve buna göre tercih yapılması gerektiğini belirtiyor.