• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

16 Ağustos 2010
295.033
607.794
1.098
43
Malatya
dill-2-e1520264155752.jpg

Son yıllarda sofraların gözdesi olan dereotu tok tutma ve yüksek besin değeri özellikleri ile diyet listelerinde de kendisine yer bulmaktadır. Lifli bir gıda olan dereotu hazmı kolaylaştırarak kabızlığı engeller.
Zayıflatma özelliği ile de kadınların ilgi odağı olan dereotu, tam bir vitamin ve mineral deposudur.
Dereotunun ana Asya bölgesidir. Ülkemizde her bölgede yetişmektedir. Ortalama olarak 120 cm’ye kadar yükselen sapı vardır. Itır kokulu bir bitki olan dereotu sonbahar aylarında toplanır. Daha çok salatalarda kullanılan dereotu çiğ olarak tüketilmektedir.


Dereotunun faydalarından iyi bir şekilde yararlanabilmek için hem tohumlarından hem de yapraklarından faydalanabilirsiniz. Dereotu yemeklere ve salatalara, aroma katmanın yanı sıra zengin amino asitler sayesinde sağlık açısından da bir çok fayda sağlar. Dereotunun faydalarından yararlanmak için insanlar eski zamanlarda bu bitkiyi tıbbı alanlarda ilaç niyetine kullanıyorlardı. Aynı zamanda eski mısırlılar dereotunu parfüm yapımında ve kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanırlardı. Dereotunun faydaları antik Roma’da çok iyi bilinir, aynı zamanda da yaygın olarak kullanılırdı. Romalı gladyatörler dereotu yağını ciltlerine sürerek yaraları tedavi etmek amaçlı kullanırlardı.

dill-1-604x403.jpg


Kemik sağlığını korur:

Dereotu zengin miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik sağlığı için çok faydalıdır. Kemiklerde meydana gelebilecek mineral kaybına izin vermez ve her yıl yüz binlerce insanın yakalandığı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çocuklarda kemik sağlığının korunmasını sağlar, sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan kalsiyum ve diğer mineralleri sağlar. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi veya kemik zayıflaması sorunlarını giderir.

Sindirimi Destekler:

Dereotu kendisi bir mezedir ve bu nedenle, mutfakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Dereotunun İçinde bulunan uçucu yağlar uyarıcıdır ve safra ve sindirim sularının salgılanmasını aktive ederler. Bu yağlar ayrıca bağırsağın peristaltik hareketini uyarır, bağırsak hareketlerinin geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı giderir .

Health-Benefits-Of-Dill.jpg


Dereotu uykusuzluğu giderir:

Dereotunun içerdiği uçucu yağlar tuhaf ve gizemli özelliklere sahiptir. Aynı anda sedatif ve hipnotik uyarıcı rolünü üstlenir, bu durum sakinleşmeyi sağlar. Dereotunun içerdiği B vitamini ve önemli miktardaki uçucu yağlar doğada uyarıcı özellikleri olan önemli maddelerdendir. Bu yağlar sayesinde gece rahat bir uyku çekmek mümkün, aynı zamanda sinir sistemini sakinleştirir.

Kemik sağlığını korur:

Dereotu zengin miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik sağlığı için çok faydalıdır. Kemiklerde meydana gelebilecek mineral kaybına izin vermez ve her yıl yüz binlerce insanın yakalandığı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çocuklarda kemik sağlığının korunmasını sağlar, sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan kalsiyum ve diğer mineralleri sağlar. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi veya kemik zayıflaması sorunlarını giderir.

161145550-569feeab3df78cafda9f217f.jpg


Enfeksiyonlarla mücadele etmenize yardımcı olur

Dereotu Eski çağlardan beri dezenfektan olarak kullanılmıştır. Dereotu En az 5,000 yıldır bir şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Eski Mısırlılar, yatıştırıcı bir ilaç olarak dereotu kullanırlardı. Araştırmalar, dereotu uçucu yağının birçok bakteri ve mantara karşı etkili olduğu gösterilmiştir. 3 Dereotu antioksidan özellikleri, bakteri ve mantarla savaşma kabiliyeti ile birleştiğinde, onu güçlü bir doğal ilaç haline getirir.

Aşırı Gaz Sorununu Giderir:
Dereotunun diğer bir özelliği aşırı gaz sorunlarını giderebiliyor olmasıdır. Çok aşırı gaz birikimi aynı zamanda göğüs ağrılarına neden olabilmektedir, bu yüzden diğer organlara baskı yaparak tehlikeli bir sağlık sorununa neden olabilir. Dereotu aşırı gazın giderilmesini ve sağlıklı bir şekilde bünyeden dışarı atılmasını sağlayabilir.

2.jpg



İshali giderir:
İshal başlıca iki sorundan dolayı ortaya çıkar. Hazımsızlık sorunları yaşayanlar için dereotu çok etkili bir tedavi yöntemi olabilir. İçerdiği zengin miktardaki uçucu yağlar sayesinde mikropların neden olduğu unsurları ortadan kaldırır.

Ağız Bakımında Dereotu:
Dereotu tohumları ve yaprakları çok iyi ağız ve nefes spreyleri olarak kullanılabilir. İçindeki uçucu yağlar mikrop öldürücü, antioksidan ve dezenfektan bulunmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı ağızda bulunan mikropları ortadan kaldırabilir ve alerjik sorunları ortadan kaldırır.

1.jpg


Depresyonu azaltır :

Depresyon, hem yetişkinler hem de gençler için çok büyük bir sorundur. Dereotu aslında depresyon için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Amerikan Journal of therapeutics dergisinde yayınlanan bir çalışma , Fas'ın güneyindeki dereotu sulu ekstraktının antidepresan ve analjezik özelliklerini araştırmışlardır.

Dereotu bitkisi özütünü deneklere verdiklerinde, yapılan karşılaştırmalarda dereotunun antidepresan etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
fit800_dill-dried-fresh.jpg



Hıçkırığı Giderir:
Hıçkırık genelde gazların yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasıyla meydana gelir. Bunun dışında bazı alerji ve sinirsel bozukluklardan dolayı hıçkırık problemi ortaya çıkar. Dereotu her iki durumda da hıçkırığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bir gaz giderici olarak ve bir alerji giderici olarak dere otu hıçkırığa neden olan unsurları ortadan kaldırır. Hiperaktif sinir bozukluklarının neden olduğu hıçkırıkları ortadan kaldırır.

growing-dill-tasty-herb-health-benefits-1280x640.jpg



Dereotu Tohumunun Faydaları:
Dereotu tohumlarının anason ve kerevize benzer tadı vardır. Yaz sonunda ve son baharlarda tohumlar meydana çıkarlar. Dereotu tohumunun hassas ve biraz acı tadı vardır. Bu yüzden genelde yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

ajwain-900x668.jpg

  • Dereotu tohumları çay yapılarak içildiğinde uykusuzluk problemine çözüm olabilir.
  • Dereotu tohumları sindirim sistemi için faydalıdır, gazların giderilmesinde ve kabızlık gibi sorunların ortadan kalmasında etkili bir besin kaynağıdır.
  • Dereotu tohumları emzirme döneminde olan annelerin sütlerini arttırabilir. Bebeklerde uyku sorunu var ise çok az miktarda verilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bunun yanında çok iyi bir gaz çıkarıcı olduğu için bebeklerde çok sık rastlanan gaz sorununu gidermek için kullanılabilir.
  • Dereotu tohumları çay yapılarak hazımsızlık sorunları giderilebilir, bunun yanında mide bulantılarına karşı da etkilidir.
  • Özellikle bebeklerde meydana gelen grip vakalarında çözüm olabilir.
  • Dereotu tohumları genelde yemeklerden sonra mideyi yatıştırmak için tüketilmektedir.
  • Dereotu tohumları çok iyi kalsiyum depolarıdır, bu yüzden gerek çocukların gelişme döneminde gerekse yetişkinlerde düzenli olarak tüketilmesi kemik sağlığını koruma açısından önemlidir.
  • Dereotu tohumlarının diğer bir tüketim metodu da çiğnenmesidir. Çiğnenerek tüketilen dereotu tohumları kötü nefes kokusunu giderir.

Dereotunun kemik sağlığından sindirim sistemi sağlığına, kanserle mücadeleden cilt sağlığına kadar birçok faydasının olduğunu görüyoruz. Bunun yanında aşırı gaz sorunlarından muzdarip olan kişilerin bu sorunlarına anlık çözümler üretmekte.

Dereotunun Zararları: Dereotu doğru ve aşırı tüketilmediği sürece sağlık açısından faydalıdır. Aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir.

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürü
860_main_teen_thyroid.png

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürü, dereotu maydanoz grubunda yer almaktadır. Özellikle dereotunun hem sapında hem de yapraklarında çok zengin bir E vitamini deposu mevcut olmaktadır. Hatta C vitamini açısından oldukça zengin olan dereotu içerdiği E vitamininin tam on katı C vitamini barındırmaktadır. Ayrıca bir hafta düzenli olarak her öğünde yemeğe başlamadan önce bir yemek kaşığı kadar tüketilen dereotu özellikle ileri yaşamda meydana gelebilecek tiroid rahatsızlıklarına karşı en mucizevi ve mükemmel önleyici etkenlerden bir tanesidir. Mutlaka dereotu kür olarak değerlendirilmesi yerine bütün olarak değerlendirilmesi çok daha doğrudur. Dereotu hipertiroid ( tiroidin çok hızlı çalışması ya da gerektiğinden fazla çalışması) hiportiroid (tiroidin az çalışması ya da yavaş çalışması durumu) bu her iki rahatsızlıkta da dereotu kullanımı oldukça etkili olmaktadır. Ayrıca dereotu ile hazırlanan kür mevcut olan nodüller açısından da oldukça etkilidir. Her iki tiroid rahatsızlığında uygulanan dereotu kürü tekniği aynıdır.

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürünün Uygulanışı,

Ayrıca dereotu kürüne başlamış olan kişinin mutlaka hiç ara vermeden 3 ay süre ile düzenli olarak bu kürü uygulaması gerekmektedir. Dereotu kürüne başladığınızda ikinci ay geçtikten sonra hastaneye giderek tiroid hormonlarının dengesini ara kontroller ile takip edin. Çünkü tiroid için kullanmış olduğunuz ilacın doz ayarının düşürülmesi gerekebilir. Bu nedenle ilaç kullanımının bırakılması ya da dozda düşüşüne uzmana danışılmadan kesinlikle kendiniz karar vermeyin.

how-to-chech-actual-weight-loss-hindi-655x353.jpg


Dereotu zayıflamak isteyenler, diyet yapanlar için harika bir bitkidir. 100 gram dereotu yanlızca 17 kalori içeriği ile kalorisi en düşük, zayıflatan yiyecekler arasında yer alır. Dereotunu yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz. Bilimsel adı Anethum graveolens olan dereotu, maydanoz, kimyon ve defne yaprağı familyasından gelir. Kalsiyum, magnezyum ve demirin iyi bir kaynağıdır ve aynı zamanda antioksidan, anti-enflamatuar, anti-viral özellikleri bilinen flavonoidler içerir. Tüm bu besin içeriği sayesinde kilo verirken vitamin ve mineral eksikliğinden sizi korur.

  • Yemeklerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu yerseniz sofradan daha erken kalkarsınız. Tokluk hissi vererek fazla yemeyi engeller.

  • Ara öğünlerinizde bir kase cacığın ya da yoğurdun içerisine dereotu ekleyerek tokluk hissi verebilirsiniz.

  • Dereotu sindirime yardımcı olur.
 
Back