Derdimiz Çocuklarımız Olsun

Mavi Terlik

Güzel günler göreceğiz ...
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2015
1.623
2.207
Hanımlar fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Başlıktan da anlaşıldığı gibi çocuklar üzerine bir çalışma yürütüyorum. 11-14 yaş arası, ergenliğe henüz adım atmış çocuklara yönelik ''madde bağımlılığı'' ile ilgili kapsamlı bir çalışma hazırlamaktayız. Bir çocuğun bile kalbine dokunabilirsek ne mutlu bize..

Özellikle belirteyim öğretmen değilim ve bu çalışma bir dersin kapsamında değil. O yüzden çocuklara madde nedir, madde bağımlılığı nedir, maddenin etkileri nelerdir ... gibi konuları anlatıp geçmek yerine 'hayattan ne bekliyorsun' sorusuyla bir farkındalık yaratmayı hedefledik.

Kısaca demem o ki; çocuklarımıza, gençlerimize neler oluyor dediğimiz şu son dönemlerde sizce 'ÇOCUKLARIMIZA NELER OLUYOR?' Özellikle çocuklarınıza, kardeşlerinize,eşlerinize.. etrafınızda bulunan gençlere de bu soruyu sorar ve fikirlerini benimle paylaşırsanız çok memnun kalırım.
Yazdığınız her şey çok önemli tekrar tekrar teşekkür ederim şimdiden..
 
Belki bi cadoloz kayınvalide konusu gibi atraksiyonlu değil ama bu da benim derdim
Aslında konunuz çok ilgimi çekti.
Biraz daha detay verirseniz 11-14 yaş arası 2 çocuk annesi olarak size yardımcı olabilirim seve seve. Üstelîk konu oldukça önemli benim için, yapabileceğim birşey varsa beraber bile çalışmak isterim.
 


Öncelikle mesajınızı görünce çok sevindim ilginiz için çok teşekkür ederim. Şimdi tam olarak yapmak istediğimiz öğrencilere madde bağımlılığı ile ilgili bilgi vermek. Ancak bunu yaparken nasıl çocuklara inebiliriz, onların yüreğine nasıl hitap edebiliriz, ya da bu dönemde çocuklarda gözlemlediğiniz başlıca sorunlar neler, biz onlara "onları anladığımızı" nasıl ifade edebiliriz. Bizim öncelediğimiz başlıklar kabaca böyle. Velilere anlatmamız gerekenleri tekrar etmek değil amacımız. Çocuklarda farkındalık yaratabilmek.
 
Hayattan ne bekliyorsun ? sorusunun cevabı biraz havada kaldı bende.
11 yaşındaki kızımın cevabı ''sizden hiç ayrılmamak''
14 yaşındaki oğlumun cevabı ''mutluluk'' oldu.
Konuyu biraz açıp, şuan için beklentilerin veya bizden yapmamızı beklediğin şeyler neler dediğimde
Kızım '' daha fazla oyun oynamak ve okula daha az gitmek '' dedi
Oğlum ''benim büyüdüğümü kabul edin ve ders çalış diye baskı yapmayın'' dedi.

Sanırım bu yaşlardaki çocukların seviyesine inmenin tek yolu onların bir birey olduğunu kabul edip ''madde bağımlılığının zararları şunlar'' demek yerine,onlarıda projede aktif olarak kullanıp bir işe yaradıklarını hissettirmek.
Oğlumun 2 arkadaşı nargile ve sigara içiyor.Bana bunu oğlum anlattı.Tabii bu sırrı asla gidip ailelerine söylemeyeceğimden emin olduğu için anlattı.Benim yaklaşımım genel olarak ''dünyanın en kötü şeyini de yapsan hatanı tek başına telafi etmeye çalıştıkça daha da dibe batabilirsin,ben annen olarak sana kızsamda yanıldığın zaman doğruyu gösterebilmek için varım'' şeklindedir.
 
bende yardımcı olmak isterim ama öğretmen değilim ders kapsamında değil demişsiniz.Daha sonra velilere anlatmamız gerekenleri tekrar etmek amacında olmadığınızı söylemişsiniz.
Bunu sormamın sebebi hangi ortamda yetişen çocuğa hitap etmeye çalışıyorsunuz ? Çocukların bulunduğu şehir hatta semte göre bile farklılıkları düşünce yapıları var.Bulundukları aile ortamına göre seçilecek cümleler bile olabilir.
Öğretmen olmayan biri çocukları nerede bulup yardımcı olabilir kafam takıldı bu sebeple sordum.
parkon dediği gibi benimde o yaşlarda çocuğum var.Destek olmak istediğim gibi öğreneceğim birşey olursa mutlu olurum.
 

Galiba çocuklara bunu söyleyebiliriz. Tabi bunu "dünyanın en kötü şeyini yapsanız da aileleriniz sizin yanınızda..." diyerek yapmamız mümkün değil " Bu ne yazıkki hariçten gazel okumak gibi olur. Velilerin hepsi sizin kadar ilgili değil çünkü. Yazdıklarınız ve çocukların yorumları çok güzel çok teşekkür ederim
 
Bu arada kusura bakmayın yorumlar için bana bildirim gelmedi ya da ben fark etmedim
 

Yorumunuz için teşekkürler. Önce ilk sorunuzu cevaplayayım. Çok haklısınız ayrıntı vermeyi unutmuşum. Bu çalışmayı bir ilçedeki devlet okulunda yapıyoruz. Çocukların ailelerinin genelinin sosyo-ekonomik düzeyi orta halli.
Diğer sorunuza gelince evet öğretmen değilim ve malumunuz okullarda sadece öğretmenler görev yapmıyorlar(burada "iyi ki"demek zorundayım)biz, çok genel olarak çocukların psikolojik durumlarıyla ilgileniyoruz. Velilerle hatta öğretmenlerle çalışıyoruz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…