""""ALINTIDIR"""""Kayalık zeminde "halk arasında sağlam zemin üzerinde sağlam yapı" denilen türde yapılarda, depremin merkezine yaklaştıkça beton patlaması, risk olmaktan çıkıp kesinleşmektedir.!!!
Büyük bir depremde eğer yüzeye yakın yeraltı suyu varsa ve zemin hakim periyodu ile yapı öz periyodu da örtüşüyorsa, hiç affetmeden(!) yıkımlar oluşmakta ve,
Frekans Örtüşmesinde ve Sığ Yeraltı Suyunun varlığında depreme dayanıklı yapılar bile çökebilmektedir!!!
Genellikle kayalık bir zemini olan Anadolu yakasında, Gebze Şekerpınar tabanındaki Sancaktepe granitlerinin salbantından yükselen yeraltı suyunun büyük bir bölümü yeryüzüne ulaşamadan Orhanlı - Aydınlı - TEM oto yolunun uzun mesafede altı - Samandra - Ömerli doğrultusunda bir "yeraltı derecikleri sistemi" biçiminde boşaltılmaktadır. Bu boşaltımın kireçtaşları içerisindeki yapısı, birbirine paralel dik ve derin yarıklar şeklindedir. Bu yapı adeta 20-30 m derinlikli, 100 - 120 m genişlikli, yaklaşık 30.000 m uzunluklu bir ezik zon davranışı sergilemektedir. Yani sonuçta kayalık zeminde bu koridor boyunca sığ yeraltı suyunun varlığı söz konusudur. Sonuç:
Bu kayalık zemindeki sulu koridor üzerinde, Doğu Marmara Depreminde 15 ölü verdik! Sığ yeraltı suyu kayalık yani sağlam zeminde de can aldı!
Şu satıra kadar sunulan verilere göre bir oylama yapılırsa, kim kazanır? Sert Zeminler mi , halk dili ile Çürük Zeminler mi? Ben Adana depreminden beri, elimde fotograf makinesi, "Yok canım, olamaz, ben yanılıyorum herhalde, üç değil beş değil, yüzlerce yapıda da mı aynı şey?" diye dişlerimi gıcırdatarak yıkıntıları dolandıktan sonra, oyumu ÇÜRÜK ZEMıNE veriyorum!!! Yeter ki yapının altındaki zeminin ne olduğu bilinsin ve yapı ona göre projelendirilsin
Prof.Dr. , Kocaeli Üni. Emekli Öğretim Üyesi, Anadolu Çevre Asamblesi II Başkanı""ALINTIDIR"""
Görüldüğü gibi önemli olan zemine göre yapı yapılmalıdır .Yapı kayalık zeminde bile olsa düzgün yapılmadıysa depremde patlayıp yok olmaya mahkum .Önemli olan bina zemin uyumu .....