• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Depremde yapı zemin ilişkisi

Loiseauxrouge

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
3.588
943
688
""""ALINTIDIR"""""Kayalık zeminde "halk arasında sağlam zemin üzerinde sağlam yapı" denilen türde yapılarda, depremin merkezine yaklaştıkça beton patlaması, risk olmaktan çıkıp kesinleşmektedir.!!!

Büyük bir depremde eğer yüzeye yakın yeraltı suyu varsa ve zemin hakim periyodu ile yapı öz periyodu da örtüşüyorsa, hiç affetmeden(!) yıkımlar oluşmakta ve,

Frekans Örtüşmesinde ve Sığ Yeraltı Suyunun varlığında depreme dayanıklı yapılar bile çökebilmektedir!!!
Genellikle kayalık bir zemini olan Anadolu yakasında, Gebze Şekerpınar tabanındaki Sancaktepe granitlerinin salbantından yükselen yeraltı suyunun büyük bir bölümü yeryüzüne ulaşamadan Orhanlı - Aydınlı - TEM oto yolunun uzun mesafede altı - Samandra - Ömerli doğrultusunda bir "yeraltı derecikleri sistemi" biçiminde boşaltılmaktadır. Bu boşaltımın kireçtaşları içerisindeki yapısı, birbirine paralel dik ve derin yarıklar şeklindedir. Bu yapı adeta 20-30 m derinlikli, 100 - 120 m genişlikli, yaklaşık 30.000 m uzunluklu bir ezik zon davranışı sergilemektedir. Yani sonuçta kayalık zeminde bu koridor boyunca sığ yeraltı suyunun varlığı söz konusudur. Sonuç:
Bu kayalık zemindeki sulu koridor üzerinde, Doğu Marmara Depreminde 15 ölü verdik! Sığ yeraltı suyu kayalık yani sağlam zeminde de can aldı!
Şu satıra kadar sunulan verilere göre bir oylama yapılırsa, kim kazanır? Sert Zeminler mi , halk dili ile Çürük Zeminler mi? Ben Adana depreminden beri, elimde fotograf makinesi, "Yok canım, olamaz, ben yanılıyorum herhalde, üç değil beş değil, yüzlerce yapıda da mı aynı şey?" diye dişlerimi gıcırdatarak yıkıntıları dolandıktan sonra, oyumu ÇÜRÜK ZEMıNE veriyorum!!! Yeter ki yapının altındaki zeminin ne olduğu bilinsin ve yapı ona göre projelendirilsin
Prof.Dr. , Kocaeli Üni. Emekli Öğretim Üyesi, Anadolu Çevre Asamblesi II Başkanı""ALINTIDIR"""
Görüldüğü gibi önemli olan zemine göre yapı yapılmalıdır .Yapı kayalık zeminde bile olsa düzgün yapılmadıysa depremde patlayıp yok olmaya mahkum .Önemli olan bina zemin uyumu .....

Son düzenleme:
Yukarıda bir kısmını alıntı yaparak yayınladığım yazıda, hocamıza yürekten katılıyorum.Rant uğruna insanların gözünü korkutarak şehir merkezlerinden , güzelim sahil kesimlerinden uzak yerlere bina inşa ederek yeni yapıların satın alınması sağlandı .Allahtan zemin bina ilişkisini savunan , zemine göre yapının önemini kavrayan inşaat mühendislerimiz var da , bu konuda bilinçleniyoruz.
Gerçekten 1999 depreminde Kayalık zeminde olan birçok yapı hasarlandı , ama sahil kesiminde yapılan birçok binada en küçük bir hasar olmadı.Bunu gözlerimle gördüm .Demek ki hocamızın da yazdığı gibi kayalık zeminde yapıldığı söylenen binalar zemine göre inşa edilmemiş.İster yumuşak zemin , ister kayalık zemin olsun binamız zemine uygun yapılmadıysa sorun var demektir.
Umarım bu yazı İstanbul sahil kesiminde yaşayan arkadaşların yüreğine su serper:)))

amasyanın etrafı kayalıktır,öyleki insanların çoğu kayalara doğru evler inşaa etmişlerdir.
yani bakıldığında kayalara doğru evlerin cıktığını ayrı ayrı yerleşimler oluştuğu görülür.
bazen şaşarım buralara araba yolları nerden gecer diye.

inş. zeminide iyidir binaların.yoksa hapı yuttular,
ayy allah korusun hiçbir şehre ülkeye vermesin :Saruboceq:
tabii tedbiride almak lazım.güzel bir paylaşımdı canım mimar ve mühendisler umarım kurallara uyuyodur.malzemden kısıtlamadan.umarım sonucları düşünerek hareket ederler.opuyorumnanaktanopuyorumnanaktan

amasyanın etrafı kayalıktır,öyleki insanların çoğu kayalara doğru evler inşaa etmişlerdir.
yani bakıldığında kayalara doğru evlerin cıktığını ayrı ayrı yerleşimler oluştuğu görülür.
bazen şaşarım buralara araba yolları nerden gecer diye.

inş. zeminide iyidir binaların.yoksa hapı yuttular,
ayy allah korusun hiçbir şehre ülkeye vermesin :Saruboceq:
tabii tedbiride almak lazım.güzel bir paylaşımdı canım mimar ve mühendisler umarım kurallara uyuyodur.malzemden kısıtlamadan.umarım sonucları düşünerek hareket ederler.opuyorumnanaktanopuyorumnanaktan

İrnacığım işte yazıda hocanın anlatmak istediği , halkın yanlış bilgilendirilmesi .Çünkü hoca oyunu zayıf zemine vermiş .Neden??? Sebebi binalar zemine göre yapılmış .Yani kayalık zemin çok da önemli değil .Bina zemine göre yapılmadıysa , kaya önemini kaybediyor :)) Zayıf zemin bile olsa önemli olan o zemine göre bina yapmak.kaydirigubbakcemile3

Back